Jak můžeme vypočítat výnos z dluhu? - Corporate Finance Institute

Dluhový výnos označuje míru návratnosti, kterou může investor očekávat, pokud bude držet dluhový nástroj až do splatnosti. Mezi takové nástroje patří vládní státní pokladniční poukázky Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (or T-Bills in short) are a short-term financial instrument that is emited the US Treasury with splatties range from few days up to 52 týdnů (jeden rok). Jsou považovány za nejbezpečnější investice, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států. , podnikové dluhopisy Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. , smlouvy o soukromém dluhu a další cenné papíry s pevným výnosem Cenné papíry s pevným výnosem Cenné papíry s pevným výnosem jsou typem dluhového nástroje, který poskytuje výnosy ve formě pravidelných nebo pevných úrokových plateb a splátek. V tomto článku se budeme zabývat čtyřmi různými typy výnosů: bankovní sleva, doba držení, peněžní trh a efektivní roční.

výtěžek

Výnos z bankovní slevy (BDY)

Vzorec BDY je nejvhodnější pro výpočet výnosu z krátkodobých dluhových nástrojů, jako jsou státní pokladniční poukázky. Vzorec pro výpočet BDY je:

bankovní diskontní výnos

Kde:

D - Sleva / prémie z nominální hodnoty (nominální hodnota - tržní cena)

F - Nominální hodnota

360 - Počet dní v roce (podle bankovních konvencí)

t - Počet dnů do splatnosti

Příklad BDY

Investor chce koupit americký T-účet. Aktuální tržní cena je 490 $ a cenný papír má nominální hodnotu 500 $. T-účet je splatný za 200 dní ode dneška. Pokud by investor koupil T-účet dnes, jaký je očekávaný BDY?

bankovní diskontní výnos

BDY u této investice je 3.6%.

Výnos z prodlevy (HPY)

HPY měří veškeré kapitálové zisky a / nebo ztráty z dluhových investic, ke kterým došlo během stanoveného období držení. Vzorec pro výpočet HPY je:

Výnos z doby držení

Kde:

P1 - Cena cenného papíru na konci doby držení (splatnost)

P0 - Cena cenného papíru na začátku doby držení (kupní cena)

D1 - Rozdělení hotovosti během doby držení (kupóny)

Příklad HPY

Investor kupuje T-účet v nominální hodnotě za 500 $. Poté prodá T-účet se splatností za 510 $. Jaký je jeho HPY?

Příklad výnosu z doby držení

HPY u této investice je 2%. Upozorňujeme, že státní pokladniční poukázky jsou cenné papíry s nulovým kupónem a nevyplácejí investorům měsíční kupón. Termín D1 se tedy v tomto příkladu rovná 0.

Výnos peněžního trhu (MMY)

MMY vypočítává návratnost vysoce likvidních krátkodobých dluhových nástrojů, jako jsou depozitní certifikáty, obchodní cenné papíry nebo státní pokladniční poukázky. MMY se liší od BDY, protože počítá výnos na základě kupní ceny cenného papíru, nikoli podle nominální hodnoty cenného papíru. Rovnice pro MMY je:

výnos na peněžním trhu

Kde:

360 - Počet dní v roce (podle bankovních konvencí)

t - Počet dnů do splatnosti

Příklad MMY

Tento příklad používá stejná čísla jako výše uvedený příklad HPY. Nyní se dozvídáme, že T-účet byl 3měsíční T-účet, který je splatný za 90 dní. Co je MMY investice?

příklad výnosu peněžního trhu

Pomocí HPY, který jsme vypočítali dříve, je MMY u této investice 8%.

Efektivní roční výnos (EAY)

EAY je v podstatě anualizovaná verze HPY. Poskytuje číslo, které je snadno srovnatelné s ročními výnosy jiných cenných papírů. Rovnice pro EAY je:

efektivní roční výnos

Kde:

365 - Počet dní v roce (odlišný od bankovní konvence)

t - Počet dnů do splatnosti

Příklad EAY

Tento příklad používá stejná čísla jako výše uvedené příklady HPY a MMY, kde HPY je 0,02 at je 90 dní.

příklad efektivního ročního výnosu

Roční návratnost této investice je 8.4%.

Další zdroje

Doufáme, že se vám líbilo finanční vysvětlení výnosu z dluhu. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Konvertibilní dluhopis Konvertibilní dluhopis Konvertibilní dluhopis je druh dluhového cenného papíru, který poskytuje investorovi právo nebo povinnost vyměnit dluhopis za předem stanovený počet akcií emitující společnosti v určitých obdobích životnosti dluhopisu. Konvertibilní dluhopis je hybridní cenný papír
  • Bezriziková sazba Bezriziková sazba Bezriziková míra návratnosti je úroková sazba, kterou může investor očekávat od investice s nulovým rizikem. V praxi se bezriziková sazba běžně považuje za úrok zaplacený za tříměsíční vládní pokladniční poukázku, což je obecně nejbezpečnější investice, jakou může investor provést.
  • Prémie za likviditu Prémie za likviditu Prémie za likviditu kompenzuje investory za investice do cenných papírů s nízkou likviditou. Likvidita označuje, jak snadno lze investici prodat za hotovost. Směnky a akcie jsou považovány za vysoce likvidní, protože je lze obvykle kdykoli prodat za převládající tržní cenu. Na druhé straně investice jako nemovitosti nebo dluhové nástroje
  • Kurz základů fixního příjmu - finance

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found