Přátelské převzetí - přehled, komponenty a výhody

V případě fúzí a akvizic je přátelským převzetím akvizice cílové společnosti nabyvatelem / uchazečem se souhlasem nebo souhlasem vedení a představenstva Představenstvo Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni k zastupování akcionářů . Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. cílové společnosti.

Přátelské převzetí

Přátelské převzetí je opakem nepřátelského převzetí. Nepřátelské převzetí. Nepřátelským převzetím při fúzích a akvizicích (M&A) je získání cílové společnosti jinou společností (označovanou jako nabyvatel) přímým přístupem k akcionářům cílové společnosti, buď podáním nabídky nebo hlasováním na základě plné moci. Rozdíl mezi nepřátelským a přátelským. Jedná se o typ akvizice, při které uchazeč získá cílovou společnost bez souhlasu vedení a / nebo představenstva cílové společnosti.

Součásti přátelského převzetí

1. Veřejná nabídka hotovosti nebo akcií

Přátelské převzetí je obecně veřejná nabídka hotovosti nebo akcií předložená dražitelskou společností, která je předána představenstvu cílové společnosti ke schválení.

2. Prémie na akcii

Cena akcie za akcii zaplacená nabyvatelem akcionářům cílové společnosti je často klíčovým determinantem úspěchu obchodu. Ve většině případů musí nabyvatel zaplatit významnou prémii Převzetí prémie Prémie za převzetí je rozdíl mezi tržní hodnotou (nebo odhadovanou hodnotou) společnosti a skutečnou cenou za její získání. Poplatek za převzetí představuje dodatečné náklady na nákup všech akcií při fúzi a akvizici. Prémie se vyplácí kvůli (1) hodnotě kontroly a (2) hodnotě synergií na akcii k zajištění souhlasu akcionářů cílové společnosti.

3. Schválení akcionářů

Když představenstvo cílové společnosti obdrží nabídku, akcionáři s hlasovacími právy hlasují pro schválení transakce. Schválení obvykle vyžaduje hlasování prostou většinou (tj. Více než 50%).

Některé společnosti však do svých firemních listin zahrnují ustanovení o nadřazenosti, která vyžadují větší procento akcionářů ke schválení transakce (počet se může pohybovat mezi 70% až 90%).

4. Regulační schválení

I když akcionáři cílové společnosti akvizici schválí, dohoda stále podléhá schválení regulačního orgánu (např. Ministerstva spravedlnosti). Vládní regulační orgán může nesouhlasit s přátelským převzetím, pokud dohoda porušuje zákony o hospodářské soutěži (označované také jako protimonopolní nebo antimonopolní zákony).

Zásadní roli hrají také další podmínky výkupu, protože nabídka je komplexním právním dokumentem, který obsahuje několik ustanovení a ustanovení. Podmínky výkupu mohou například zahrnovat ustanovení týkající se značky a operací cílové společnosti, jakož i zahrnutí klíčových akcionářů cílové společnosti do představenstva nabyvatele.

Výhody přátelského převzetí

Přátelské dohody o převzetí obecně přinášejí podstatné výhody jak uchazečům, tak cílovým společnostem, ve srovnání s nepřátelským převzetím. Mezi výhody patří:

  • Zapojení obou stran (uchazeč a cílová společnost) zajišťuje lepší design obchodu a dodání hodnoty zúčastněným stranám.
  • Cílová společnost nevznikají náklady ani nevymaže její hodnotu v důsledku použití obranných mechanismů, aby se zabránilo nepřátelskému převzetí.
  • Uchazeči vzniknou přiměřené náklady na získání cílové společnosti. Prémie za akcii je primárně založena na vyhlídkách růstu cílové společnosti a potenciálních synergií M&A Synergie M&A Synergie nastávají, když je hodnota sloučené společnosti vyšší než součet dvou jednotlivých společností. 10 způsobů, jak odhadnout provozní synergie v dohodách o fúzích a akvizicích, je: 1) analyzovat počet zaměstnanců, 2) hledat způsoby, jak konsolidovat dodavatele, 3) vyhodnotit jakékoli úspory v ústředí nebo nájemném 4) odhadnout hodnotu ušetřenou sdílením vytvořeným v důsledku dohody.

Příklad přátelského převzetí

V roce 2014 společnost Facebook Inc. oznámila akvizici společnosti WhatsApp pro mobilní zasílání zpráv. Podle prohlášení vydaného společností Facebook bylo cílem dohody „podpořit společnou misi Facebooku a WhatsAppu přinést světu větší konektivitu a užitečnost poskytováním základních služeb efektivně a za přijatelnou cenu“.

Akvizice byla provedena formou přátelského převzetí. Facebook získal všechny zbývající akcie a opce WhatsApp za 4 miliardy dolarů v hotovosti a 183 milionů kmenových akcií Facebooku třídy A. Facebook navíc přidělil zaměstnancům WhatsApp více než 45 milionů omezených akcií. Celková hodnota obchodu byla odhadnuta na přibližně 19 miliard dolarů.

Po akvizici si společnost WhatsApp zachovala svou značku a pokračovala ve fungování, protože provoz společnosti zůstal nezávislý na operacích Facebooku. Spoluzakladatel a generální ředitel společnosti WhatsApp Jan Koum také získal místo v představenstvu Facebooku.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Konečná kupní smlouva Konečná kupní smlouva Konečná kupní smlouva (DPA) je právní dokument, který zaznamenává podmínky mezi dvěma společnostmi, které uzavírají smlouvu o fúzi, akvizici, odprodeji, společném podnikání nebo nějaké formě strategického spojenectví. Jedná se o vzájemně závaznou smlouvu
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Nabídková nabídka Nabídková nabídka Nabídková nabídka je návrh, který investor předloží akcionářům veřejně obchodovatelné společnosti. Nabídka je nabídnout nebo prodat jejich akcie za určitou cenu v předem stanovenou dobu. V některých případech může nabídku nabídnout více než jedna osoba, například skupina investorů nebo jiná firma. Nabídkové nabídky jsou běžně používaným způsobem získávání
  • Druhy fúzí Druhy fúzí Fúze se týká dohody, ve které se dvě společnosti spojí a vytvoří jednu společnost. Jinými slovy, fúze je kombinace dvou společností do jednoho právního subjektu. V tomto článku se podíváme na různé typy fúzí, které mohou společnosti podstoupit. Typy fúzí Existuje pět různých typů

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found