Funkce STDEVPA - vzorec, příklady, standardní odchylka Excel

Funkce STDEVPA je zařazena do kategorie Statistické funkce aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel. Vypočítá směrodatnou odchylku, která je založena na celé populaci dané jako argumenty. Funkce bude ignorovat logické hodnoty a text.

Jako finanční analytik Popis pracovní pozice finančního analytika Níže uvedený popis pracovní pozice finančního analytika poskytuje typický příklad všech dovedností, vzdělání a zkušeností potřebných k získání pozice analytika v bance, instituci nebo korporaci. Provádějte finanční prognózy, vykazování a sledování provozních metrik, analyzujte finanční data, vytvářejte finanční modely, funkci STDEVPA lze použít například k výpočtu odchylek v příjmech. Správci portfolia často používají standardní odchylku k měření a sledování úrovně rizika svého portfolia.

Vzorec

= STDEVPA (hodnota1, hodnota2,…)

Funkce STDEVPA používá následující argumenty:

  1. Hodnota1 (povinný argument) - Toto je první argument čísla odpovídající populaci.
  2. Hodnota2 (nepovinný argument) - Toto je číselný argument, který odpovídá populaci.

Několik poznámek k argumentům

  1. Dané argumenty musí funkci poskytnout alespoň dvě číselné hodnoty.
  2. Argumenty by měly být mezi 1 a 255 číselnými hodnotami, řadami hodnot nebo odkazy na buňky obsahující čísla. MS Excel 2007 nebo novější verze nám umožňují zadat až 255 číselných argumentů do funkce. V aplikaci Excel 2003 však funkce může přijmout až 30 číselných argumentů.
  3. Argumenty mohou být čísla nebo jména, pole nebo odkazy, které obsahují čísla.
  4. Funkce STDEVPA se používá, když chceme vypočítat směrodatnou odchylku pro celou populaci. Pokud počítáme směrodatnou odchylku vzorku, musíme použít funkci STDEVA nebo funkci STDEV.

Jak používat funkci STDEVPA v aplikaci Excel?

Abychom pochopili použití funkce STDEVPA, podívejme se na příklad:

Příklad 1

Předpokládejme, že jsme dostali záznam o měsíčních prodejních číslech firmy za poslední tři roky, jak je uvedeno níže:

Funkce STDEVPA

Pro směrodatnou odchylku se používá vzorec:

Funkce STDEVPA - příklad 1

Použitá rovnice je:

STDEVPA - vzorec

Kde:

  • X přebírá každou hodnotu v sadě
  • X je průměr (statistický průměr) souboru hodnot
  • n je počet hodnot

Výsledek získáme níže:

Funkce STDEVPA - příklad 1a

Nezapomeňte, že funkce STDEVPA bude počítat logické hodnoty při výpočtu směrodatné odchylky. Funkce STDEVP je však ignoruje.

Je třeba pamatovat na funkci STDEVPA

  1. U velkých velikostí vzorků vrátí STDEVA a STDEVPA přibližně stejné hodnoty.
  2. Pokud nechceme do výpočtu zahrnout logické hodnoty a textové reprezentace čísel jako součást výpočtu, použijte funkci STDEVP.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce funkcí Excel STDEVPA. Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte svou finanční analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found