Průvodní dopis - Jak napsat průvodní dopis - šablona a příklady

Průvodní dopis je oficiální dopis, který vyjadřuje zájem o pozici ve společnosti při podávání žádosti o zaměstnání. Je nedílnou součástí procesu žádosti o zaměstnání. Životopis je obvykle doprovázen životopisem nebo životopisem. Curriculum vitae Životopis, často zkráceně CV, je dokument, který uchazeči o zaměstnání používají k předvedení svých akademických a profesních úspěchů. Slouží k podávání žádostí o pozice v oblastech, kde jsou vyžadovány konkrétní znalosti nebo odborné znalosti dané osoby. Životopis je obvykle delší než životopis, není vždy vyžadován. Navzdory tomu je motivační dopis skvělým způsobem, jak dát vašim žádostem o zaměstnání další podporu.

Průvodní dopis představí uchazeče a sdělí náborovému pracovníkovi, proč je pro danou práci nejvhodnější. Průvodní dopis má často jen délku stránky a je napsán formálním, ale příjemným tónem.

Průvodní dopis

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Je nutné zaslat motivační dopis?

O této otázce se vždy diskutuje, ale odpověď je „ano“, i když náborář nebo zaměstnavatel o ni konkrétně nepožádali. Může být lákavé přeskočit psaní průvodního dopisu z důvodu přítomnosti životopisu Obnovení šablony investičního bankovnictví. Naučte se, jak napsat životopis investičního bankovnictví (analytik nebo spolupracovník) s bezplatným průvodcem a šablonou pro obnovení financí. Životopis IB je jedinečný. Je důležité přizpůsobit životopis průmyslovému standardu, aby nedošlo k jeho okamžitému smazání, ale zahrnutí průvodního dopisu může zvýšit pravděpodobnost, že vás někdo najme.

Životopis může být někdy poněkud nudný, protože se jedná pouze o text a odrážky. Nejlepší písmo pro životopis Jako zásadní vizuální stránka životopisu může vybrané písmo hrát důležitou roli při získávání tolik vyhledávané práce jednotlivce. Nejlepší písmo pro životopis je čitelné a příjemné pro čtenáře. Zjistěte, proč jsou Times New Roman, Arial, Calibri nejlepší písma, která lze použít. Průvodní dopis může upoutat pozornost náboráře a pomoci žadateli udělat krok vpřed v procesu podávání žádosti.

Základní prvky průvodního dopisu

Průvodní dopis je jako většina ostatních typů obchodních dopisů, kromě toho, že obsahuje určité části, které se v jiných typech dopisů nenacházejí. Průvodní dopis obvykle nabízí více kreativity při psaní. Je však důležité pamatovat na udržení průvodního dopisu na jedné stránce. Obecně zahrnuje všechny následující položky:

1. Kontaktní informace

Toto je jedna z nejdůležitějších částí průvodního dopisu, protože obsahuje kontaktní údaje uchazeče, aby se k němu zaměstnavatel mohl snadno dostat. Na rozdíl od jiných písmen, jako je rezignační dopis, se vaše kontaktní informace mohou zobrazit jako záhlaví, aby se ušetřilo místo pro tělo vašeho dopisu.

2. Pozdrav

Pozdrav by měl být formální a přímý. Kdykoli je to možné, zkuste najít informace o vedoucím náboru pro danou pozici. V ideálním případě by pozdrav měl formálně oslovit náborového manažera. Například lze napsat „Dear Mr. Smith“ nebo „Dear Ms. Sill.“ Pokud však informace o nájemci nelze najít, je přijatelné napsat „Vážený náborář.“

3. Úvod

První odstavec motivačního dopisu je úvodem. První větou úvodu zapojte čtenáře a přimějte ho, aby si dopis přečetl. První věta by navíc měla vyjádřit zájem o danou pozici. Některé nápady, na nichž lze zavěsit háček, jsou:

  • minulá profesionální / vzdělávací zkušenost, která inspirovala váš zájem o společnost nebo průmysl
  • osobní vztah nebo kontakt, který vám pomohl rozvíjet váš zájem o společnost nebo odvětví
  • příběh týkající se vaší společnosti nebo odvětví
  • vlastnost nebo něco, co obdivujete na společnosti, která vyvolává vaši touhu tam pracovat
  • případ aktuálních událostí, který se týká společnosti, odvětví nebo role, na kterou se hlásíte

Zbytek úvodu by se měl zaměřit na nastínení toho, proč se ucházíte o společnost a jak vám vaše dovednosti a zkušenosti pomohou prospívat v pozici, na kterou se hlásíte.

4. Tělo dopisu

Hlavní část průvodního dopisu může mít jeden nebo dva odstavce - v závislosti na délce zbytku dopisu. Zaměřte se na vysvětlení, jak se pro danou společnost a pozici hodíte. V ideálním případě se zaměřte na něco, co je uvedeno v popisu práce, a podpořte to zkušeností uvedenou ve vašem životopise.

Použijte první odstavec těla k rozhovoru o tvrdých dovednostech. Vyberte jednu nebo dvě tvrdé dovednosti - specifické úkoly pro danou práci - uvedené v popisu úlohy. Pomocí nich vysvětlete, jak vám dovednosti, které jste si vytvořili na základě svých minulých zkušeností, pomohou tyto úkoly provádět.

Podobně použijte druhý odstavec těla k mluvení o měkkých dovednostech - týmová práce, osobnost, mezilidské dovednosti atd. Měkké dovednosti budou obvykle uvedeny v popisu práce podle přání zaměstnavatele. Stejně jako tvrdé dovednosti vyberte jednu nebo dvě zmíněné měkké dovednosti a pomocí svých zkušeností vysvětlete, jak zapadáte do jejich popisu ideálního kandidáta.

5. Závěr

Závěr odstavce spojuje vše dohromady. První věta závěru by se měla nějakým způsobem vztahovat k první větě vašeho úvodu, aby doplnila příběh vašeho motivačního dopisu. Závěrem dále vyjádřete vděčnost zaměstnavateli za čas, který si přečetl a zvážil vaši žádost. Na závěr uveďte, že se brzy těšíte, až vás zaměstnavatel uslyší.

6. Bezplatné zavření

Bezplatné uzavření v průvodním dopise je obvykle „S pozdravem“.

7. Podpis

Tištěná kopie dopisu by měla obsahovat ručně psaný podpis, zatímco elektronická kopie může používat digitální podpis.

Tipy pro psaní

Tady je několik tipů pro rychlé psaní, které váš motivační dopis zvýší:

1. Rozbalte svůj životopis

Nezapomeňte, že motivační dopis slouží k rozšíření vašeho životopisu. Neopakujte pouze to, co již bylo uvedeno v životopisu. Místo toho použijte průvodní dopis k rozšíření těchto bodů.

Pokud například ve vašem životopisu bylo prohlášení: „Generováno více než 1 000 000 $ příjmů správou transakcí s klienty a doručením návrhů projektů.“, Rozbalte, jak jste tyto návrhy připravili a jaké dovednosti jste prokázali.

2. S.T.A.R. Metoda

Při psaní textu motivačního dopisu S.T.A.R. způsob psaní je užitečný:

S - Situace: kontext pozadí problému, který jste vyřešili. Proč jsi musel zakročit?

T - Úkol: co je třeba udělat pro zlepšení situace. K jakému cíli jste se dopracovali? Co jste museli dosáhnout?

A - Akce: konkrétní postup, který jste podnikli k provedení úkolu.

R - Výsledek: výsledek vašich akcí. Uveďte číselné hodnoty věcí, které zaměstnavateli pomohou vyčíslit váš příspěvek.

3. Perspektiva založená na zaměstnavateli

Nejdůležitější věcí, kterou si musíte pamatovat při psaní průvodního dopisu, je, že nepíšete, abyste o sobě mluvili. Píšete, abyste mluvili o společnosti, pozici a tom, jak se na danou pozici hodíte. Každé prohlášení v průvodním dopise by se mělo zaměřit na to, co společnost potřebuje a jak ji plníte.

Největší chybou, kterou žadatelé dělají, je přílišné soustředění na jejich vlastní kariéru a zkušenosti. Místo toho, abyste mluvili o svém životě, zaměřte se na to, co společnost potřebuje pro danou pozici a jak naplňujete její potřeby.

Průvodní dopis pro profesionály

Průvodní dopisy pro profesionály přicházejí ve třech typech, a to (1) aplikace, (2) prospekce a (3) síťové průvodní dopisy. První je nejstandardnější typ, který se zasílá s životopisem, zatímco druhý je spíše dotazem na jakékoli otevření pracovního místa v perspektivní společnosti. Třetí typ není tak běžný jako první dva. Uchazeč ji stále zasílá bývalým kolegům, přátelům a dalším kontaktům, aby jim pomohli při hledání zaměstnání, pokud vědí o nějakém otevření.

Průvodní dopis k stážím

Je mnohem snazší napsat průvodní dopis pro uchazeče s předchozí pracovní zkušeností. Pro někoho, kdo píše na stáž, však může být náročné z důvodu nedostatku nebo absence předchozích pracovních zkušeností.

Dobrá věc je, že nezkušený uchazeč je stále možné prodat prostřednictvím svého průvodního dopisu zdůrazněním veškerých minulých neplacených pracovních míst, školení, seminářů a dobrovolnické práce Corporate Social Responsibility (CSR) Sociální odpovědnost podniků (CSR) odkazuje na strategie, které společnosti uvedené do činnosti v rámci správy a řízení společností, které jsou určeny k tomu. Může také pomoci věnovat odstavec krátkému rozhovoru o budoucích cílech uchazeče, které by měly být v souladu s hledanou prací.

Je v pořádku odeslat motivační dopis e-mailem?

V dnešní době informační dálnice a elektronické korespondence není špatné zbavit se elektronické papírové a hnědé obálky. Většina uchazečů o zaměstnání dnes zasílá své motivační dopisy prostřednictvím e-mailů nebo prostřednictvím sociálních aplikací, jako je Twitter a LinkedIn. Důležité je, aby si průvodní dopis zachoval svůj formální, přesto laskavý tón a poskytoval stejné základní prvky nebo části.

Je v pořádku použít šablonu motivačního dopisu?

I když je ideální napsat osobní motivační dopis pro společnost, do které se ucházíte, šablona je užitečným nástrojem pro vytvoření skvělého motivačního dopisu. Pomáhá zajistit správné formátování a zajišťuje přítomnost všech důležitých částí.

Tipy při použití šablony motivačního dopisu

Zde je několik tipů k zapamatování:

1. Vyberte šablonu

Internet je domovem různých šablon průvodních dopisů, takže by si uchazeči měli vybírat pečlivě, s ohledem na pozici nebo práci, o kterou se ucházejí, a na obor nebo odvětví, kam patří.

2. Uspořádejte obsah

Žadatel by měl uvést vše, co chce do průvodního dopisu zahrnout, zejména ty věci, které mají být napsány v různých odstavcích.

3. Přepište slova

Chcete-li si dopis přizpůsobit, je důležité přeformulovat a použít vlastní slova.

4. Dokončete dopis

S připraveným konceptem může nyní žadatel použít šablonu a nastavit formát. Nejpřijatelnějším typem písma je Times New Roman s velikostí písma 10 až 12 bodů. Lze použít i jiná jednoduchá a formální písma. Nakonec soubor uložte do formátu PDF nebo MS WORD a je připraven k odeslání.

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce pro psaní průvodního dopisu. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Šablony pro obnovení zdarma Šablony pro obnovení zdarma Šablony pro obnovení zdarma jsou obzvláště užitečné při vytváření nejlepších a nejúčinnějších životopisů. Používání šablon je důležité, protože životopis je prvním krokem v prodeji sebe samému potenciálnímu zaměstnavateli a pěkně naformátovaný může rozhodně přinést vynikající výsledky při hledání zaměstnání.
  • Jak adresovat dopis Jak adresovat dopis Navzdory rostoucí preferenci služeb krátkých zpráv (SMS) a e-mailů v dnešní době je stále důležité vědět, jak adresovat dopis. Formální dopisy se v moderním světě stále používají, zejména při formální komunikaci a při zasílání žádostí o zaměstnání. Náboráři mají zájem
  • Obnovit slova výkonu Obnovit slova výkonu Obnovit slova výkonu jsou slova nebo fráze, která pomáhají životopisu uchazeče vyniknout nad ostatními. Jsou to obvykle akční slova, která jsou stávkující a pomáhají popsat úkoly a odpovědnosti, které byly zpracovány v minulých zaměstnáních.
  • Kdy použít „Koho se to může týkat“ Kdy použít „Koho se to může týkat“ Ačkoli fráze „Koho se to může týkat“ bylo populárním úvodním pozdravem na tradičním pracovišti, od té doby tento pojem v moderním prostředí zastaral. . Vznik nových komunikačních trendů, jako je internet a online adresáře, usnadnil nalezení konkrétního názvu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found