Zpráva pro čtenáře - přehled, komponenty, vlastnosti

Zpráva pro čtenáře je kompilací finančních výkazů s využitím finančních údajů poskytnutých vedením. Zpráva je připravena externím autorizovaným účetním CPA vs CFA®. Když uvažujete o kariéře v oblasti podnikových financí nebo na kapitálových trzích, často uslyšíte, jak se lidé ptají: „Mám získat CPA nebo CFA?“ a „Který je lepší?“. V tomto článku načrtneme podobnosti a rozdíly označení CPA vs CFA a pokusíme se vás nasměrovat správným směrem a neposkytuje záruku správnosti účetní závěrky.

Toto oznámení znamená, že sestavená účetní závěrka nebyla auditována ani přezkoumána, a proto účetní neposkytuje žádnou záruku přesnosti účetní závěrky. Zpráva však dává důvěru určitým uživatelům, například ředitelům a akcionářům společnosti.

Poznámka ke zprávě čtenáře

Cílem upozornění pro čtenáře je použít informace poskytnuté vedením nebo vlastníky a připravit a prezentovat účetní závěrku, která je správná a není podle názoru vedení zavádějící.

Hlavní finanční výkazy připravené v této zprávě zahrnují výkaz zisku a ztráty, rozvahu, výkaz peněžních toků a výkaz nerozděleného zisku Výkaz nerozděleného zisku Výkaz nerozděleného zisku poskytuje přehled změn v nerozděleném zisku společnosti během konkrétního účetního cyklu . Je strukturován jako rovnice, která se otevírá s nerozděleným ziskem na začátku účetního období, provádí úpravy u položek, jako je čistý příjem a dividendy. Každá stránka zprávy pro čtenáře by měla obsahovat poznámku „oznámení pro čtenáře“ v horní části stránky, která označuje úroveň užitečnosti zprávy. Upozorňuje uživatele, že zpráva nemusí být pro jejich použití vhodná, protože je připravena pro konkrétní účel.

Klíčové součásti zprávy pro čtenáře

Následuje několik prvků obsažených v oznámení pro čtenáře:

1. Povaha zadání

Zpráva výslovně uvádí povahu práce, kterou je účetní povinen vykonávat. Účetní by měl uvést, že sestavená účetní závěrka byla sestavena na základě informací poskytnutých vedením nebo majiteli společnosti a že neprovedl audit ani kontrolu těchto výkazů. Upozorňuje uživatele účetní závěrky, aby zprávu interpretovali jako projev důvěry ve správnost účetní závěrky.

2. Omezení rozsahu

Zpráva rovněž uvádí rozsah omezení práce účetního. Omezení informuje uživatele zprávy o tom, že v účetní závěrce není vyjádřena žádná jistota.

3. Pozor na čtenáře

Sestavená účetní závěrka by měla obsahovat záhlaví „upozornění pro čtenáře“, které označuje, že to není vhodné pro účely uživatele. Vedení poskytuje účetnímu informace, které má použít při sestavování účetní závěrky, a je nutné upozornit čtenáře na úroveň spolehlivosti, kterou by měli do zprávy uvádět.

Vlastnosti zprávy pro čtenáře

1. Připraveno externím autorizovaným účetním

Oznámení pro čtenáře připravuje finanční výkazy licencovaným externím autorizovaným účetním nebo CPA. Účetní závěrku nemůže připravit interní účetní nebo účetní využívající účetní systémy společnosti. Pokud však společnost používá externího účetního k přípravě daňových přiznání ke konci roku, může použít stejného účetního k přípravě oznámení pro čtenáře finančních výkazů.

2. Finanční výkazy nejsou auditovány

Ačkoli zprávy pro čtenáře připravuje externí účetní, účetní připravuje účetní závěrku pouze na základě informací poskytnutých vedením a neaudituje čísla, aby ověřil jejich přesnost.

Sestavená účetní závěrka by měla být jasně označena jako „neauditovaná“, aby informovala čtenáře, že připravené zprávy nebyly podrobeny auditu, a neměla by být interpretována jako záruka správnosti sestavených výkazů.

3. Účel účetní závěrky

Poznámka pro čtenáře k finančním výkazům by měla obsahovat poznámku, která upozorňuje čtenáře, že sestavené výkazy nemusí být vhodné pro jejich účel. Výpis je obvykle připraven pro konkrétní účely, jako je získání bankovního financování. Bankovní linka Bankovní linka nebo úvěrová linka (LOC) je druh financování, které je poskytováno jednotlivci, korporaci nebo vládnímu subjektu bankou nebo jiné od finanční instituce nebo při prodeji podniku. Taková účetní závěrka nemusí být vhodná pro jiné typy uživatelů.

4. Povaha práce

Účelem oznámení čtenáři je sestavit účetní závěrku na základě nezpracovaných finančních údajů poskytnutých vedením. Externímu účetní jsou poskytovány údaje a není od nich vyžadováno ověřování pravosti poskytovaných informací.

Zatímco se od účetních s licencí vyžaduje, aby si zachovali nezávislost na klientovi, standardy, které vedou upozornění na účetní závěrku čtenáře, jsou obvykle méně přísné ohledně očekávaného výkonu odborníka.

Použití zprávy pro čtenáře

Zde je několik důvodů, proč může být připravena zpráva pro čtenáře:

1. Investoři

Při investování do malých společností nebo startupů mohou investoři vyžadovat klíčové finanční výkazy k analýze aktiv společností vs. pasiv, ziskovosti a potenciálu budoucího růstu. Účetní bude muset připravit účetní závěrku, která poskytne konkrétní informace, které investoři vyžadují.

2. Prodej firmy

Během fúze nebo akviziční transakce mohou potenciální kupující vyžadovat finanční výkazy za poslední tři až pět let, aby jim pomohli s náležitou péčí. relevantní fakta a finanční informace a ověřit vše, co bylo vzneseno během fúze a akvizice nebo investičního procesu. Před uzavřením obchodu je dokončena náležitá péče. . Vedení může najmout externího účetního, aby připravil oznámení pro čtenáře finančních výkazů, které poskytují informace požadované potenciálními kupujícími.

Prověrku nebo auditorskou zakázku lze požadovat pouze u složitých fúzí a akvizic nebo u velkých společností s významnými ročními výnosy.

3. Věřitelé

Banky mohou od klientů požadovat, aby jim při posuzování žádostí o úvěr nebo při běžném hodnocení úvěruschopnosti stávajících dlužníků poskytli nejnovější finanční výkazy. Společnost může požadovat, aby externí účetní připravil konkrétní finanční výkazy, které poskytnou informace požadované věřitelem.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Příloha k účetní závěrce Poznámky k účetní závěrce Poznámky k účetní závěrce jsou doplňkové poznámky, které se přidávají k zveřejněné účetní závěrce společnosti. Poznámky slouží k vysvětlení
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found