Dealerský trh - přehled, výhody a nevýhody

Dealerský trh je finanční trh, na kterém prodejci zveřejňují ceny, které by byli ochotni koupit a prodat konkrétní cenné papíry. Obchodní cenné papíry Obchodní cenné papíry jsou cenné papíry, které společnost koupila za účelem realizace krátkodobého zisku. Společnost může zvolit spekulace s různými dluhovými nebo majetkovými cennými papíry, pokud identifikuje podhodnocený cenný papír a chce při příležitosti využít. na vlastní účet. Obchodníci jednají jako „tvůrci trhu“ přidáváním likvidity a jsou schopni vytvořit trh zveřejněním své nabídkové ceny a nabídkové ceny elektronicky.

Dealerský trh

Dealerský trh se také označuje jako OTC (over-the-counter) Over-the-Counter (OTC) Over-the-counter (OTC) je obchodování s cennými papíry mezi dvěma protistranami prováděné mimo formální směny a bez dohled nad burzovním regulátorem. OTC obchodování se provádí na mimoburzovních trzích (decentralizované místo bez fyzického umístění) prostřednictvím dealerských sítí. trh. To znamená, že s finančními nástroji, jako jsou cenné papíry, se obchoduje přímo mezi jednotlivci bez podpory soukromého obchodníka s cennými papíry.

souhrn

  • Dealerský trh označuje finanční trh, na kterém prodejci zveřejňují ceny, za které jsou ochotni nakupovat a prodávat cenné papíry.
  • Z prodejců se stávají „tvůrci trhu“ zveřejňováním jejich nabídkových a nabídkových cen.
  • Nabídková cena je cena, za kterou je prodejce ochoten koupit cenný papír, a nabídková cena je cena, za kterou je prodejce ochoten prodat svůj cenný papír.

Co jsou to cenné papíry a tvůrci trhu?

  • Cenné papíry: Cenný papír je obchodovatelné aktivum, které lze uvést na trh za účelem finančního zisku. Validace cenných papírů je zejména elektronická a dělí se na dluhové cenné papíry, majetkové cenné papíry a deriváty.
  • Tvůrce trhu: Tvůrce trhu označuje finanční subjekt, který provádí transakce a zajišťuje na trhu likviditu. Tvůrce trhu si vyměňuje cenné papíry za svůj vlastní účet (hlavní obchod) nebo účet svého zákazníka (agenturní obchody).

Cena nabídky vs. Cena nabídky

V rámci dealerského trhu je dealer schopen působit jako „tvůrce trhu“ a vytvářet trh zveřejněním své nabídkové ceny a nabídkové ceny cenných papírů.

  • Cena nabídky: Cena, za kterou je prodejce ochoten koupit cenný papír.
  • Nabídková cena: Cena, za kterou je prodejce ochoten prodat své zajištění.

Spread Bid-Ask s příkladem

Tvůrci trhu představují hmatatelné náklady pro investory a používají ke kontrole potenciálního rizika „rozpětí nabídky a poptávky“.

Spread bid-ask je částka, o kterou se ask cena liší od nabídkové ceny finančního nástroje na trhu. Jednoduše řečeno, je to rozdíl mezi nejvyšší cenou, kterou je kupující ochoten zaplatit za finanční nástroj, a nejnižší cenou, kterou je prodávající ochoten prodat. Níže uvedený diagram znázorňuje rozpětí nabídky a poptávky.

Dealer Market - Bid-Ask Spread

Rozpětí nabídky a poptávky odráží, jak daleko jsou dva účastníci trhu od úspěšného uzavření obchodu.

Například nabídková cena cenného papíru je 200 $ a prodejní cena stejného cenného papíru je 215 $. V takovém případě bude rozpětí nabídky a poptávky 15 USD, protože to je rozdíl mezi tím, co je kupující ochoten zaplatit, a cenou, za kterou je prodávající ochoten prodat.

Dealer Market vs. Auction Market

Dealerský trh: Jedná se o finanční trh, který má více prodejců nakupujících a prodávajících cenné papíry pomocí vlastního účtu.

Zde jsou některé charakteristiky dealerského trhu:

  • Obchodníci jednají jako tvůrci trhu a stanovují nabídkové ceny / nabídkové ceny.
  • Na základě nabídky - prodejce provede objednávku a vytvoří nabídku a nabídkovou cenu pro účastníky trhu.
  • Výměna cenných papírů se provádí prostřednictvím dealera.
  • Neexistuje žádné centralizované obchodní minimum, protože je vše dokončeno elektronicky.
  • Dealerský trh se primárně skládá ze zahraničních burz a dluhopisů.
  • Ukázkovým příkladem dealerského trhu je NASDAQ Nasdaq Global Select Market Globální trh Select zahrnuje společnosti s největší tržní kapitalizací v rámci indexu Nasdaq Composite a zahrnuje 1 200 akcií. Je to jeden.

Aukční trh: Naproti tomu aukční trh je finanční trh, kde kupující a prodávající vstupují do konkurenčních aukcí finančních nástrojů.

Zde jsou některé charakteristiky aukčního trhu:

  • Kupující a prodávající vstupují do aukcí.
  • Nabídkovou a nabídkovou cenu určují účastníci trhu.
  • Provedení obchodu proběhne pouze v případě, že se nabídka a nabídka účastníka trhu shodují.
  • Na aukčním trhu existuje jedinečná entita, která řídí obchodní aktivitu porovnáním nabídek a nabídkových cen účastníka trhu s cílem zajistit uzavření obchodu.
  • K dispozici je centralizovaná obchodní platforma.
  • Aukční trh se primárně skládá z akcií.
  • Ukázkovým příkladem aukčního trhu je New York Stock Exchange (NYSE).

Výhody a nevýhody dealerského trhu

Dealerský trh - výhody a nevýhody

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Tvůrce trhu Tvůrce trhu Tvůrcem trhu se rozumí firma nebo jednotlivec, který působí na dvoustranných trzích daného cenného papíru. To znamená, že poskytuje nabídky a žádá společně
  • Nabídková cena Nabídková cena Nabídková cena je cena za akcii veřejně vydaných cenných papírů stanovená upisovatelem, za kterou jsou akcie k dispozici ke koupi. Ačkoli
  • Bid and Ask Bid and Ask Termín bid and ask odkazuje na nejlepší potenciální cenu, za kterou jsou kupující a prodávající na trhu ochotni obchodovat. Jinými slovy, nabídka a poptávka odkazuje na nejlepší cenu, za kterou lze cenný papír v současné době prodat a / nebo koupit.
  • Aukční trh Aukční trh Aukční trh je trh, na kterém je cena určena nejvyšší cenou, kterou je kupující ochoten zaplatit (nabídky), a nejnižší cenou, kterou prodejce prodává.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found