Čistá změna - přehled, příklad, použití v technické analýze

Čistá změna je rozdíl mezi závěrečnou cenou předchozího obchodovacího období a závěrečnou cenou aktuálního obchodovacího období u finančního cenného papíru. Čistá změna se obecně používá pro ceny akcií, ceny dluhopisů, podílové fondy Podílové fondy Podílový fond je skupina peněz shromážděných od mnoha investorů za účelem investování do akcií, dluhopisů nebo jiných cenných papírů. Podílové fondy jsou vlastněny skupinou investorů a spravovány profesionály. Dozvíte se o různých typech fondů, o tom, jak fungují, o výhodách a kompromisech investování do nich, derivátových produktech a dalších obchodovatelných cenných papírech. Čistá změna se obvykle týká denní změny ceny.

Čistá změna

Čistá změna představuje nejběžnější údaje představované pro finanční kotace. Všechny obchodní platformy a poskytovatelé údajů o trhu v reálném čase vykazují při uvádění cen čistou změnu. Čistá změna je také důležitým zdrojem informací pro technickou analýzu Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je formou oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu. .

Praktický příklad

Konečná cena akcie prvního dne (pondělí) je 10,00 $. Druhý den (úterý) se akcie uzavírají na 12,00 $; třetí den (středa) se akcie uzavírají na 9,50 USD; čtvrtý den (čtvrtek) se akcie uzavírají na 9,75 USD; a pátý den (pátek) se akcie uzavírají na 10,00 $.

Jaká je denní a týdenní čistá změna stavu zásob?

Čistá změna druhého dne je +$2.00 ($12.00 – $10.00)

Čistá změna třetí den je -$2.50 ($9.50 – $12.00)

Čistá změna čtvrtého dne je +$0.25 ($9.75 – $9.50)

Čistá změna pátého dne je +$0.25 ($10.00 – $9.75)

Čistá změna za týden je však $0.00 (10,00 - 10,00 USD), protože obchodní týden je pouze pět dní.

Čistá změna - ukázkový graf

Porozumění čisté změně

Čistou změnou může být rozdíl v ceně jakéhokoli obchodovacího období, bez ohledu na délku, u různých finančních aktiv. Mezi příklady finančních aktiv patří:

  • Zásoby
  • Vazby
  • Burzovní obchodovaný fond ETF (ETF) Burzovní obchodovaný fond (ETF) je oblíbeným investičním prostředkem, kde mohou být portfolia flexibilnější a diverzifikovanější v celé řadě všech dostupných tříd aktiv. Přečtěte si tuto příručku a seznamte se s různými typy ETF.
  • Komoditní smlouvy
  • Podílové fondy
  • Futures
  • Možnosti

Je třeba si uvědomit, že veškerá finanční aktiva se obchodují na aktivním trhu nebo na burze. Umožňuje likviditu a cenovou účinnost, aby bylo možné přesně odrážet čistou změnu. Pokud neexistuje aktivní trh, je téměř nemožné sledovat čistou změnu cen.

Cenová účinnost

Cenová účinnost je koncept, který tržní cena odráží všechny tržní podmínky nabídky a poptávky Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích je dodávané množství zboží a množství požadované od tohoto zboží navzájem rovnocenní. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. . Cena proto představuje rovnováhu obsahující všechny známé informace. Jedná se o důležitý základní koncept finančních trhů a to, co umožňuje účastníkům trhu důvěřovat a obchodovat s aktivy s úplně cizími lidmi.

Jak vyjádřit změnu sítě

Rozdíl mezi cenami z různých časových období se vykazuje jako čistá změna, ale lze jej také označit jednoduše jako „změnu“. Když aktivum získá hodnotu, je pozitivní čistá změna vyjádřena znaménkem plus +0,50, což může představovat 50 centů nebo jakoukoli jinou denominovanou měnu. Pokud dojde ke ztrátě hodnoty aktiva, je záporná čistá změna vyjádřena záporným znaménkem -0,50.

Rozdíl lze také vyjádřit jako procentní částku. Ve skutečnosti je procentní částka užitečnější, protože ukazuje relativní návratnost, která není zachycena změnou absolutní ceny. Usnadňuje porovnávání čistých změn mezi aktivy.

Elektronická nabídka, která je nejúčinnější a nejaktuálnější pro získání informací o trhu, často získá informace z více burz.

U akcií budou uvozovky obsahovat název společnosti, symbol tickeru, cenu, objem, vysokou, nízkou, blízkou a čistou změnu.

Ukázkové informace o tickeru

Využití čisté změny v technické analýze

Čistá změna je v technické analýze velmi důležitá. Technická analýza je obchodní filozofie a strategie, která se používá k vyhodnocení a identifikaci obchodních příležitostí na základě historických statistických údajů shromážděných z historie obchodování. Odkazuje na pokus o vyhodnocení cenného papíru na základě jeho historických cenových pohybů a objemových trendů. Je to na rozdíl od fundamentální analýzy, která je zaměřena na hodnocení cenných papírů na základě podkladových obchodních výsledků, jako jsou výdělky.

Jak již bylo zmíněno, technická analýza využívá k hodnocení cenných papírů cenovou historii aktiv. Čistá změna ceny je proto v rámci disciplíny velmi důležitá. Čistá změna je často zastoupena v různých akciových grafech. Některé příklady jsou:

  • Čárový graf
  • Sloupcový graf
  • Graf OHLC (open-high-low-close)
  • Svíčkový graf
  • Horský graf
  • Bodový a číselný graf Bodový a číselný (P&F) graf Bodový a číselný (P&F) graf se skládá z několika sloupců X, které představují zvýšení ceny akcií a O, které představují snížení ceny. Za sloupcem X vždy následuje sloupec O a naopak. Graf se skládá z několika polí

Obchodníci technické analýzy využívají grafy k identifikaci cenových a objemových trendů. Analýzou historických trendů budou obchodníci předpovídat, kam budou směrové vzorce v budoucnu vést.

Čistá změna znázorněná v grafech umožňuje těmto obchodníkům identifikovat vzorce v časových obdobích, o nichž se domnívají, že nakonec povedou k určitému cenovému cíli.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Komodity Komodity Komodity jsou další třídou aktiv, stejně jako akcie a dluhopisy. Liší se však v tom smyslu, že se jedná o produkty pocházející ze Země, mezi něž patří bavlna, ropa, plyn, kukuřice, pšenice, pomeranče, zlato a uran. V zásadě jsou surovinami suroviny
  • Futures a forwardy Futures a forwardy Futures a forwardy (běžně označované jako futures a forwardy) jsou smlouvy, které používají podniky a investoři k zajištění proti rizikům nebo spekulacím. Futures a forwardy jsou příklady derivátových aktiv, která odvozují své hodnoty od podkladových aktiv.
  • Možnosti: Hovory a výplaty Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli
  • Jak číst burzovní grafy Jak číst burzovní grafy Pokud se chystáte aktivně obchodovat s akciemi jako investor na akciovém trhu, musíte vědět, jak číst akciové grafy. Dokonce i obchodníci, kteří primárně používají základní analýzu k výběru akcií, do kterých investují, stále často používají technickou analýzu pohybu cen akcií k určení konkrétního nákupu a prodeje, mapování akcií

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found