Nezávislé události - přehled, podmíněná pravděpodobnost, pravidla pravděpodobnosti

Ve statistice Základní pojmy statistiky pro finance Dobré pochopení statistik je zásadně důležité, aby nám pomohlo lépe pochopit finance. Statistické koncepty mohou navíc pomoci investorům sledovat a teorii pravděpodobnosti, nezávislé události jsou dvě události, kde výskyt jedné události neovlivní výskyt jiné události nebo událostí. Nejjednodušším příkladem takových událostí je házení dvou mincí. Výsledek losování první mince nemůže ovlivnit výsledek losování druhé mince.

Nezávislé události

Nezávislé události jsou často zaměňovány se vzájemně se vylučujícími událostmi Vzájemně se vylučujícími událostmi Ve statistikách a teorii pravděpodobnosti se dvě události vzájemně vylučují, pokud nemohou nastat současně. Nejjednodušší příklad vzájemně se vylučujícího. Jsou to však dva odlišné pojmy. Vzájemně se vylučující události jsou události, které nemohou nastat současně. Koncept nezávislých událostí nesouvisí se současným výskytem událostí, ale týká se pouze vlivu výskytu jedné události na druhou.

Nezávislé události a podmíněná pravděpodobnost

Pamatujte, že podmíněná pravděpodobnost je pravděpodobnost, že k události A dojde vzhledem k tomu, že k události B již došlo. Pokud jsou dvě události nezávislé, pravděpodobnosti jejich výsledků na sobě nezávisí. Podmíněná pravděpodobnost dvou nezávislých událostí A a B je tedy:

Nezávislé události

Výše uvedenou rovnici lze považovat za definici nezávislých událostí. Pokud je rovnice porušena, tyto dvě události nejsou nezávislé.

Pravidla pravděpodobnosti pro nezávislé události

Nezávislé události se řídí některými z nejzákladnějších pravidel pravděpodobnosti. Některé z nich zahrnují:

1. Pravidlo násobení

Pravidlo násobení se používá, když chceme zjistit pravděpodobnost současných událostí (je také známá jako společná pravděpodobnost nezávislých událostí). Pravidlo násobení uvádí následující:

Vzorec - pravidlo násobení

Jinými slovy, pokud chcete zjistit pravděpodobnost výskytu obou událostí A a B, měli byste znásobit jednotlivé pravděpodobnosti těchto dvou událostí.

Pravidlo násobeníObrázek 1. Pravidlo násobení

2. Pravidlo přidání

Pravidlo přidání umožňuje určit pravděpodobnost, že dojde alespoň k jedné z událostí (je také známá jako sjednocení událostí). Pravidlo přidání je označeno:

Vzorec - pravidlo přidání

Pravděpodobnost, že se některá z událostí A a B odehraje, se zjistí nalezením součtu jednotlivých pravděpodobností obou událostí a odečtením společné pravděpodobnosti obou událostí.

Pravidlo přidáníObrázek 2. Pravidlo přidání

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Korelace Korelace Korelace je statistické měřítko vztahu mezi dvěma proměnnými. Míra se nejlépe používá v proměnných, které mezi sebou prokazují lineární vztah. Přizpůsobení dat lze vizuálně znázornit bodovým grafem.
  • Testování hypotéz Testování hypotéz Testování hypotéz je metoda statistické inference. Slouží k testování, zda je prohlášení týkající se parametru populace správné. Testování hypotéz
  • Poissonova distribuce Poissonova distribuce Poissonova distribuce je nástroj používaný ve statistikách teorie pravděpodobnosti k predikci množství variací ze známé průměrné rychlosti výskytu v rámci
  • Kvantitativní analýza Kvantitativní analýza Kvantitativní analýza je proces shromažďování a vyhodnocování měřitelných a ověřitelných údajů, jako jsou výnosy, podíl na trhu a mzdy, aby bylo možné porozumět chování a výkonnosti podniku. V éře datových technologií je kvantitativní analýza považována za preferovaný přístup k přijímání informovaných rozhodnutí.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found