Zisk vs hotovost - přehled, typy zisků a peněžních toků, vzorce

Pochopení rozdílu mezi ziskem a hotovostí je ve finančním odvětví velmi důležité. Zisk je definován jako výnos snížený o veškeré výdaje společnosti v určitém období, zatímco peněžní tok je hotovost, která po určitou dobu plyne do / z podniku / z podniku.

Zisk vs hotovost

Zisk je hlavním ukazatelem celkového obchodního úspěchu, zatímco hotovost je nutná pro úspěšné udržení a každodenní provoz firmy. Je důležité zmínit, že z dlouhodobého hlediska má nedostatek zisku negativní dopad na peněžní tok společnosti.

Rychlé shrnutí

  • Nakonec můžeme konstatovat, že hotovost není zisk a zisk není hotovost.
  • Společnost může být zisková, ale postrádá přiměřený peněžní tok.
  • K úspěchu v podnikání potřebujete zisk i peněžní tok.

Praktický příklad

Představte si situaci, kdy se ředitel setká s účetním týmem, aby zkontroloval platby daně společnosti a obecně její finanční situaci na konci fiskálního roku Fiskální rok (FY) Fiskálním rokem (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů doba, kterou vlády a podniky používají pro účetní účely k sestavování výročních finančních zpráv. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010.. Ukazuje se, že společnost dosáhla významného zisku ve srovnání s výsledky z předchozího roku. Účetní tým řediteli rovněž oznámil, že na bankovních účtech společnosti byl nedostatek hotovosti, a proto nebyl schopen zaplatit daň ze zisku.

Na závěr výše uvedeného příkladu platí, že podniky generují zisk, zatímco jsou hotovostně záporné, když ostatní vytvářejí velký peněžní tok, ale zůstávají nerentabilní. Společnosti neustále potřebují hotovost a mohou s nimi přežít, i když jim chybí zisk.

Je samozřejmé, že zisk je pro růst podniku absolutně životaschopný. Pokud z dlouhodobého hlediska nebude žádný zisk, veřejně kótovaná společnost zaznamená pokles její ceny akcií, což potenciální investory vyvolá strach z uvažování o investici do společnosti. Hotovost je také nezbytným nástrojem pro krátkodobé přežití společnosti.

Co je to zisk?

Zisk, nazývaný také čistý zisk Čistý zisk Čistý zisk je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. , je klíčová metrika, která určuje úspěch společnosti. Představuje zbývající částku po odečtení všech nákladů, které je třeba vynaložit na generování výnosů. Pokud je váš měsíční příjem například 15 000 $ a vaše firma stojí vygenerování těchto 15 000 $ 10 000, pak se váš zisk rovná 15 000 - 10 000 $ = $5,000.

Existují dva typy zisku:

1. Hrubý zisk

Hrubý zisk je zisk dosažený po odečtení nákladů na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často nebo náklady přímo související s výrobou produktu nebo poskytnutím služby. Vzorec je velmi jednoduchý:

Hrubý zisk = výnosy (tržby) - COGS

2. Čistý zisk

Čistý zisk slouží jako přesnější odraz ziskovosti společnosti ve srovnání s hrubým ziskem, protože zohledňuje veškeré závazky nad rámec COGS, jako jsou tržby, všeobecné a administrativní (SG&A) SG&A SG&A zahrnuje všechny nevýrobní náklady vzniklé společnosti v jakémkoli dané období. To zahrnuje výdaje, jako je nájemné, reklama, marketing, účetnictví, soudní spory, cestování, stravování, platy managementu, bonusy a další. Příležitostně může zahrnovat i náklady na odpisy, náklady na výzkum a vývoj, úroky a platby daní.

Přesný vzorec čistého zisku je následující:

Čistý zisk = výnosy - COGS - provozní náklady - úrokové výdaje - daně

Kde:

  • Výnosy - celkový objem prodeje produktů
  • COGS - Náklady na výrobu prodaného zboží
  • Provozní náklady - náklady na zaměstnance, administrativní náklady, náklady na výzkum a vývoj
  • Úrokové náklady - dluhová služba nebo splátky úroků z nesplaceného dluhu
  • Daně - federální, státní, místní příjmy a daně ze mzdy

Co je to peněžní tok?

Peněžní tok představuje celkovou částku peněz, která proudí do a z / do podniku během určitého časového období. Je dobrou metrikou identifikovat krátkodobý a dlouhodobý výhled společnosti.

Peněžní tok může být kladný nebo záporný. Peněžní tok je kladný, když společnost obdrží více finančních prostředků, než kolik odešle jako platby, a záporný, když zaplatí více peněz, než přijme.

Druhy peněžních toků

Všechny typy peněžních toků se objevují ve výkazu peněžních toků společnosti Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků (oficiálně nazývaný Výkaz peněžních toků) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování. . Jsou tři typy peněžních toků:

1. Peněžní toky z provozních činností

Peněžní tok z provozní činnosti představuje peněžní tok generovaný vykonáváním hlavních obchodních činností po určité časové období. Provozní činnosti zahrnují generování výnosů, splácení nákladů a financování provozního kapitálu.

2. Peněžní tok z investiční činnosti

Peněžní tok z investiční činnosti je peněžní tok přicházející a odcházející do / ze společnosti z investic uskutečněných během určitého časového období.

Investiční aktivity mohou zahrnovat dlouhodobé investice do aktiv, jako jsou nemovitosti, stroje a zařízení (PP&E), obchodní akvizice (výkupy) atd.

3. Peněžní tok z finančních aktivit

Peněžní toky z finančních činností jsou peněžní toky generované z emise a splácení akcií nebo dluhů, výplaty dividend, odkupů akcií atd., Které jsou uznány jako finanční činnosti.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce Profit vs Cash. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň.

Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Ukazatele toku finančních prostředků Ukazatele toku finančních prostředků Ukazatele toku finančních prostředků jsou metriky používané vládami ke sledování toku peněz do a z národní ekonomiky. Účty ukazují zdroje všech finančních prostředků přijatých v ekonomice a použití, která v ekonomice byly použity.
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady
  • Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků (označovaný také jako výkaz peněžních toků) je jedním ze tří klíčových finančních výkazů, které vykazují hotovost vygenerovanou a vynaloženou během určitého časového období (např. Měsíc, čtvrtletí nebo rok). Výkaz peněžních toků funguje jako most mezi výkazem zisku a ztráty a rozvahou
  • Zdanitelný příjem Zdanitelný příjem Zdanitelným příjmem se rozumí jakákoli kompenzace fyzické nebo právnické osoby, která se používá k určení daňové povinnosti. Celková výše příjmu nebo hrubý příjem se používá jako základ pro výpočet toho, kolik jednotlivec nebo organizace dluží vládě za konkrétní zdaňovací období.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found