Věřitel - přehled, typy a faktory, které je třeba vzít v úvahu

Věřitel je definován jako obchodní nebo finanční instituce, která poskytuje úvěr společnostem i jednotlivcům, s očekáváním, že bude splacena celá částka půjčky. Věřitel vydělává úroky z úvěru, který je účtován konkrétním procentem z celkové částky půjčky poskytnuté dlužníkovi. Ke splacení půjčky může dojít ve splátkách, jako jsou například měsíční splátky nebo paušální splátka později.

Půjčovatel

Věřitel poskytuje úvěr, který lze použít k různým účelům, například k financování pracovního kapitálu. Vzorec pracovního kapitálu. Vzorec pracovního kapitálu je běžná aktiva mínus krátkodobé závazky. Je to míra krátkodobé likvidity společnosti; to, co zbylo v rozvaze, studentské půjčce nebo obchodním kapitálu. Firmy si také mohou půjčit úvěr, aby poskytly záložní úvěrovou linku podniku, kde jsou generované peněžní toky nepravidelné.

Rychlé shrnutí

  • Věřitel je finanční instituce, která půjčuje peníze podnikům nebo jednotlivým dlužníkům s očekáváním, že peníze budou splaceny později.
  • Věřitelé požadují, aby dlužníci platili úroky z vypůjčené částky, obvykle účtované konkrétním procentem z celkové výše půjčky.
  • Věřitelem může být osoba, skupina nebo podnik, který se specializuje na poskytování půjček jednotlivcům a společnostem.

Proces půjčování

Proces půjčování může být zahájen buď věřitelem nebo dlužníkem. Nejčastěji se dlužník obrátí na banku s žádostí o půjčku a je povinen vyplnit formulář žádosti o půjčku. Informace potřebné v žádosti zahrnují výši požadované půjčky, zamýšlené použití, aktuální peněžní toky nebo příjmy, fyzickou adresu dlužníka, jména a adresu ručitelů atd.

Banka může také oslovit jednotlivce nebo společnost s návrhem půjčit jim úvěr za určitých podmínek. Potenciálními dlužníky jsou v takovém případě často jednotlivci s vysokým čistým jměním (HNWI). hotovost a hotovost a podniky s vysokým růstem, které mohou pravidelně potřebovat úvěr na investice nebo financování provozního kapitálu.

Druhy věřitelů

Druhy věřitelů

1. Tradiční poskytovatelé půjček

Mezi tradiční věřitele patří zejména banky, spořitelní a úvěrní svazy a další finanční instituce, které poskytují půjčky malým a středním podnikům. Malé a střední podniky (MSP) Malé nebo střední podniky jsou po celém světě definovány odlišně. Země, ve které společnost působí, poskytuje. Obecně platí, že tito věřitelé nabízejí nejlepší podmínky ze všech dostupných komerčních možností půjčování a používají se jako měřítko pro srovnání jiných alternativních půjčovacích platforem. Jednotlivci a podniky, které hledají úvěr od tradičních úvěrových institucí, však musí splňovat přísné požadavky na půjčky, které poskytují finanční instituce.

2. Alternativní věřitelé

Alternativní věřitelé využívají výhod uvolněných předpisů federálních agentur a nepodléhají stejné úrovni regulace jako tradiční věřitelé. Mezi příklady alternativních věřitelů patří online věřitelé, věřitelé typu peer to peer a crowdfunding. Poskytují hlavně krátkodobý úvěr a nemusí vyžadovat, aby dlužníci poskytli kolaterál.

U velkých objemů půjček mohou alternativní věřitelé požadovat, aby dlužníci poskytli více dokumentace, než požadují tradiční věřitelé. Část požadované dokumentace zahrnuje obchodní a osobní finanční výkazy, úvěrové zprávy, obchodní plány, doklad o zaměstnání atd.

Výše úroku z úvěru závisí na tom, zda je úvěr zajištěný nebo nezajištěný Zajištěné vs. nezajištěné půjčky Při plánování, kdy si vezmeme naši osobní půjčku, si dlužník může vybrat mezi zajištěným a nezajištěným úvěrem. Při půjčování peněz od banky, družstevní záložny nebo. Nezajištěné půjčky často přitahují vyšší úrokovou sazbu než sazba účtovaná tradičními věřiteli kvůli vysokému riziku ztráty.

Jak najít věřitele?

Při plánování půjčky se doporučuje věnovat čas zkoumání různých věřitelů na trhu. Každý věřitel nabízí jiné podmínky půjčky a úroků a pouze na základě výzkumu lze určit ty nejlepší, k nimž se můžete přiblížit.

Zahajte průzkum založený na potřebném typu půjčky, protože většina poskytovatelů půjček se zaměřuje na půjčování konkrétních typů půjček. Požádejte o doporučení rodinu, přátele, poradce, mentory a kolegy, kteří si v minulosti půjčili peníze. Přinejmenším vyberte dva různé věřitele a porovnejte je, abyste určili nejvýhodnější možnost.

Nejlepším místem, kde začít s půjčováním půjčky, jsou banky a spořitelní a úvěrové svazy. Záložna Záložna je typ finanční organizace, kterou vlastní a řídí její členové. Družstevní záložny poskytují členům celou řadu finančních služeb, včetně běžných a spořicích účtů a půjček. Jsou to neziskové organizace, jejichž cílem je poskytovat vysoce kvalitní finanční služby. Tyto finanční instituce jsou dobrou volbou, pokud si berete podnikatelský úvěr, půjčku na bydlení, osobní půjčku nebo půjčku na auto. Pokud jde o klienty banky nebo členy družstevní záložny, požádejte úvěrové oddělení o projednání žádosti o půjčku.

Faktory, které je třeba vzít v úvahu při hledání věřitele

1. Výše ​​půjčky

Potřebná výše úvěru určí typ věřitele, ke kterému je třeba přistoupit. U malých půjček mohou být životaschopnou alternativou rodina, přátelé a věřitelé typu peer-to-peer, protože požadavky na půjčky jsou malé nebo žádné. Pokud jde o půjčky pro velké podniky, obraťte se na banku a zjistěte podmínky a úroky, které nabízejí.

2. Zahájení podnikání

Většina komerčních bank se vyhýbá půjčkám začínajícím společnostem kvůli absenci stabilních peněžních toků a historii transakcí s bankou. Nejlepším místem pro získání úvěru na zahájení podnikání jsou méně tradiční typy věřitelů, jako jsou rodina a přátelé, crowdfunding a online věřitelé.

3. Zastavená aktiva

Většina věřitelů požaduje, aby dlužníci poskytli kolaterál proti poskytnuté půjčce. Pokud existují obchodní aktiva s ověřitelnými doklady o vlastnictví, lze půjčky získat od finančních institucí snadno a za lepších podmínek. Nabídka aktiv jako zajištění poskytuje věřiteli jistotu, že v případě selhání může banka aktivum prodat nebo dražit, aby získala zpět celkovou částku poskytnutou jako půjčka.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Smlouva o komerčním zapůjčení Smlouva o komerčním zapůjčení Smlouva o komerčním půjčce označuje dohodu mezi dlužníkem a věřitelem, pokud je půjčka určena pro obchodní účely. Pokaždé, když je vypůjčeno značné množství peněz, musí jednotlivec nebo organizace uzavřít smlouvu o půjčce. Věřitel poskytuje peníze, pokud dlužník souhlasí se všemi podmínkami půjčky
  • Platba jistiny Platba jistiny Platba jistiny je platba k původní částce půjčky, která je dlužena. Jinými slovy, splátka jistiny je splátka provedená z půjčky, která snižuje zbývající částku splatné půjčky, místo aby se vztahovala na splácení úroků účtovaných z půjčky.
  • Kvalita kolaterálu Kvalita kolaterálu Kvalita kolaterálu souvisí s celkovým stavem určitého aktiva, které chce společnost nebo jednotlivec dát jako kolaterál při půjčování finančních prostředků
  • Nejlepší banky v USA Nejlepší banky v USA Podle americké Federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů existovalo v USA k únoru 2014 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. Centrální bankou v zemi je Federální rezervní banka, která vznikla po přijetí zákona o Federálních rezervách v roce 1913

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found