Čistý příjem po zdanění (NIAT) - přehled, jak vypočítat, analýza

Čistý příjem po zdanění (NIAT) je zisk účetní jednotky po odečtení všech nákladů a daní ve fiskálním období. NIAT se také běžně označuje jako ziskovost společnosti.

Čistý příjem po zdanění (NIAT)

souhrn

  • Čistý příjem po zdanění (NIAT) je zisk účetní jednotky po odečtení všech nákladů a daní. Označuje se také jako ziskovost.
  • NIAT se často používá v poměrové analýze k identifikaci ziskovosti společnosti.
  • Čistý příjem po zdanění je buď reinvestován zpět do společnosti, vyplacen v dividendách, nebo je použit k pořízení státního majetku.

Jak vypočítat čistý příjem po zdanění?

Čistý příjem po zdanění (NIAT)

Výpočet čistého zisku po zdanění zahrnuje odečtení všech nákladů a nákladů z výnosů v daném fiskálním období. Výdaje a náklady jsou následující:

Náklady na prodané zboží (COGS)

Cena prodaného zboží (COGS) je účetní hodnota zboží prodaného v daném období. Zaznamenávání nákladů na prodané zboží závisí na použité metodě ocenění zásob. Obecně uznávané účetní zásady (GAAP) GAAP GAAP nebo Obecně uznávané účetní zásady jsou obecně uznávaným souborem pravidel a postupů určených k řízení podnikového účetnictví a finančního výkaznictví. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a diktují, že zásoby lze ocenit pomocí konkrétní metody identifikace, základny průměrných nákladů nebo metody „první do první“.

Prodejní, obecné a správní výdaje

SG&A náklady se skládají z přímých nákladů, nepřímých nákladů a režijních nákladů, které jsou zásadní pro každodenní provoz společnosti. Například provize, platy, pojištění a zásoby jsou také příklady prodejních, obecných a administrativních nákladů. Alternativně je SG&A účet označován také jako provozní náklady.

Amortizace

Pořízení hmotného majetku Hmotný majetek Hmotný majetek je majetek ve fyzické podobě, který má hodnotu. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení. Hmotný majetek je vidět a cítit a může být zničen požárem, přírodní katastrofou nebo nehodou. Na druhé straně nehmotná aktiva postrádají fyzickou podobu a skládají se z věcí, jako je duševní vlastnictví, jako je PP&E, které se používáním zhoršují a nakonec opotřebovávají. Účetní se snaží nejlépe rozdělit tyto náklady na zhoršení po celou dobu životnosti aktiva, aby věrně představovali hodnotu aktiva.

Úrokové náklady

Úrokové náklady se vztahují na náklady půjčky pro dlužníka. Časově je akumulován a výdajen. Každá splátka dluhu se skládá ze splátky jistiny a úrokového nákladu.

Čistý příjem po zdanění v poměrové analýze

Čistý příjem po zdanění se často používá ve vztahu k ostatním zůstatkům na účtu k interpretaci schopnosti společnosti vytvářet zisk. Primárně existují dva způsoby, jak se čistý zisk po zdanění používá v analýze k interpretaci ziskovosti společnosti.

Za prvé, pomocí výpočtu poměrů návratnosti mohou analytici kvantifikovat schopnost společnosti generovat zisk z investic do aktiv a kapitálového financování. Zadruhé lze ziskovost hodnotit ve vztahu k vytvořeným výnosům.

Návratnost aktiv

Návratnost aktiv (ROA) ukazuje poměr čistého zisku po zdanění k celkovému zůstatku aktiv společnosti za dané období. Aplikace ROA vyjadřuje, kolik zisku po zdanění společnost vydělá za každý dolar aktiv, které drží. Čím nižší je zisk po zdanění ve vztahu k celkové bilanci aktiv, tím jsou aktiva intenzivnější.

Návratnost kapitálu

Návratnost kapitálu (ROE) vyjadřuje čistý příjem po zdanění jako podíl vlastního kapitálu za dané období. ROE je jednoduše míra návratnosti, kterou společnost vygenerovala získáním vlastního kapitálu. Často se používá v analýze ziskovosti k označení schopnosti společnosti generovat zisky bez využití dluhu.

Čistý zisk marže

Čistá zisková marže se týká ziskovosti společnosti. Jde o poměr čistého zisku po zdanění k celkovým prodejům za dané období. Čistá zisková marže označuje, jaké procento výnosů je zisk, a proto ukazuje, jak efektivní je společnost při převodu tržeb na zisky po zdanění.

Na co se používá čistý příjem po zdanění?

Existují tři hlavní způsoby použití čistého příjmu po zdanění:

1. Reinvestice

Společnosti se mohou rozhodnout reinvestovat čistý příjem po zdanění zpět do společnosti. To pro investory často znamená silné vyhlídky na růst společnosti. Konkrétně se investoři domnívají, že společnost drží ve svém plánu pozitivní projekty čisté současné hodnoty a může generovat další návratnost svých investic.

2. Dividendy

Dividendy mohou být velmi atraktivní charakteristikou vlastnictví akcií pro investory, kteří oceňují spíše peněžní toky než vyhlídky na růst. Společnost, která vyplácí konzistentní dividendy, je navíc obecně velmi stabilní. Někteří investoři však vidí výplaty dividend, které symbolizují, že společnosti chybí pozitivní projekty čisté současné hodnoty.

3. Sdílet zpětný odkup

Zpětný odkup akcií se označuje jako záporná emise akcií a akcie jsou drženy v pokladně společnosti. Zvýšení stavu treasury znamená snížení počtu akcií v oběhu.

Existují dva hlavní důvody, proč by společnost nakupovala vlastní akcie na sekundárním trhu Sekundární trh Sekundární trh je místem, kde investoři nakupují a prodávají cenné papíry od jiných investorů. Příklady: New York Stock Exchange (NYSE), London Stock Exchange (LSE). . Za prvé by se společnost mohla pokusit odrazit jiné společnosti od převzetí kontrolního podílu na kapitálu. Zadruhé, společnost by se mohla pokoušet zvýšit cenu akcií snížením nabídky akcií nevyřízených na trhu.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Treasury Stock Treasury Stock Treasury stock, nebo znovu získané akcie, je část dříve vydaných nesplacených akcií akcií, které společnost odkoupila nebo odkoupila zpět od akcionářů. Tyto zpětně nabyté akcie jsou poté drženy společností pro vlastní potřebu. Mohou buď zůstat ve vlastnictví společnosti, nebo může společnost akcie vyřadit
  • Dividenda vs Zpětný odkup / odkup akcií Dividenda vs Odkup / odkup akcií Akcionáři investují do veřejně obchodovaných společností za účelem zhodnocení kapitálu a příjmu. Existují dva hlavní způsoby, jak společnost vrací zisky svým akcionářům - hotovostní dividendy a zpětné odkupy akcií. Důvody strategického rozhodnutí o zpětném odkupu dividend a akcií se u jednotlivých společností liší
  • Poměrová analýza Poměrová analýza Poměrová analýza označuje analýzu různých finančních informací v účetních výkazech podniku. Používají je hlavně externí analytici k určení různých aspektů podnikání, jako je jeho ziskovost, likvidita a solventnost.
  • Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti diskontované na současnost. Analýza NPV je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, zabezpečení investic,

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found