Alternativní minimální daň (AMT) - přehled, způsob výpočtu, příklad

Alternativní minimální daň (AMT) je alternativní metoda pro výpočet minimální částky, kterou jednotlivec dluží na daních na základě jeho příjmu. Byl vytvořen za účelem zajištění spravedlnosti v kanadském daňovém systému, což znamená, že osoby s vyššími příjmy by stále musely platit svůj spravedlivý podíl na daních bez preferenčních daňových zacházení, na které mohou mít nárok.

Alternativní minimální daň

Preferenční odpočty daně se přičtou zpět k příjmům daňových poplatníků jednotlivce k výpočtu jejich alternativního minimálního zdanitelného příjmu a poté se odečte AMT, aby se určilo konečné zdanitelné číslo.

Proč byla zavedena alternativní minimální daň?

Alternativní ustanovení o minimální dani byla vytvořena v roce 1986, aby byla zajištěna spravedlnost v kanadském daňovém systému. Jeho účelem bylo zabránit vysokým příjmům a svěřenským fondům v placení malé nebo žádné daně z důvodu různých daňových odpočtů a pobídek.

Zpočátku byly fyzické osoby povinny vypočítat daňové závazky pouze běžnou metodou. Se zavedením AMT jsou nyní daňoví poplatníci povinni vypočítat své daňové povinnosti pomocí metody AMT i běžné metody.

Jaké preferenční daňové položky spouští AMT?

AMT může spustit několik položek, jmenovitě:

  • Kapitálové zisky Výnos kapitálových výnosů Výnos kapitálových zisků (CGY) je zhodnocení ceny investice nebo cenného papíru vyjádřené v procentech. Protože výpočet výnosu kapitálového zisku zahrnuje tržní cenu cenného papíru v čase, lze jej použít k analýze kolísání tržní ceny cenného papíru. Viz výpočet a příklad
  • Dividendy
  • Ztráty a odpočty
  • Ztráty a odpočty související s komanditními podíly a daňovými úkryty Daňové úkryty Daňové úkryty jsou finanční prostředky, které může jednotlivec využít k tomu, aby jim pomohly snížit jejich daňovou povinnost, a tak si ponechaly více svých peněz. Je to legální způsob, jak jednotlivci „skrývají“ své peníze a vyhýbají se zdanění.
  • Ztráty z vlastností prostředků
  • Odpočty opcí na akcie
  • Odpočty za půjčky zaměstnanců na přemístění domů
  • Daňový kredit na federální politický příspěvek
  • Daňový úvěr na investice

Když jednotlivec může položky nárokovat, spustí se výpočet AMT, aby bylo zajištěno, že vládě platí minimum, které dluží na daních.

Jak funguje výpočet AMT?

Podrobný rozpis metody AMT najdete na formuláři T691 pro jednotlivce nebo v plánu 12 pro důvěryhodné společnosti.

  1. Výpočet zdanitelného příjmu Zdanitelný příjem Zdanitelný příjem se vztahuje na náhradu jakékoli fyzické nebo právnické osoby, která se používá k určení daňové povinnosti. Celková výše příjmu nebo hrubý příjem se používá jako základ pro výpočet toho, kolik jednotlivec nebo organizace dluží vládě za konkrétní zdaňovací období. běžnou metodou, která zohledňuje preferenční odpočty daně a zápočty. Jedná se o odstupňovaný daňový systém v Kanadě.
  2. Přidejte zpět preferenční daňové položky, například kapitálové zisky, abyste stanovili minimální částku daně pro jednotlivce.
  3. Přidejte 30% kapitálových zisků (což znamená, že nyní bude 80% kapitálových zisků zdanitelných, namísto běžných 50%) pro výpočet minimální daně.
  4. Odečtěte hrubé dividendy, což znamená skutečnou výši dividend. Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozděleném zisku, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda. přijaté během daňového roku podléhají výpočtu minimální daně.
  5. Odečtěte 40 000 $, což je základní částka výjimky pro metodu AMT.
  6. Odečtěte osobní kredity.
  7. Vypočtěte obvyklou federální daň z příjmu.
  8. Pokud je částka na konci Kroku 6 (metoda AMT) větší než Krok 7 (běžná metoda), pak je to minimální částka daně dlužné vládě.

Použitím metody AMT získá vláda jistotu, že jednotliví daňoví poplatníci stále platí svůj spravedlivý podíl na daních, a to jak provinciálně, tak federálně.

Stojí za zmínku, že pokud se částka AMT vztahuje na daňového poplatníka, zaplacená částka se stává převodním úvěrem, který lze použít ke snížení daňových povinností v následujících sedmi letech. Pokud se převodový kredit na konci sedmi let nevyužije, je zbytečný.

AMT je navíc splatná nad rámec běžné daňové povinnosti, kterou by jednotlivec dlužil. Jinými slovy, pokud je částka běžné metody vyšší než částka metody AMT, pak daňový poplatník platí pouze daňovou povinnost.

Pokud je však částka metody AMT vyšší než běžná metoda, musí poplatník zaplatit rozdíl obou částek (tj. Částka metody AMT minus částka běžné metody) více, než je jejich daňová povinnost.

Příklad AMT

Pro zjednodušení výše uvedených kroků sestavila RBC Wealth Management jednoduchý vzorec pro výpočet částky AMT. To je:

AMT Amount = A * (B - C) - D

Kde:

  • A = 15%
  • B = Nastavitelný daňový příjem jednotlivce
  • C = 40 000 USD, částka osvobození od AMT
  • D = Povolené nevratné daňové dobropisy

Připomeňme, že musíte platit větší částku metodou AMT nebo běžnou metodou. Použijeme-li vzorec na příklad, uvažujme o jednotlivci s příjmem 300 000 USD a odpočty 150 000 USD s průměrnou sazbou federální daně 22%.

  1. Odečtěte odpočty od celkového příjmu ($ 300 000 - $ 150 000 = $ 150 000)
  2. Za předpokladu, že nebudou existovat žádné další daňové úlevy, by splatná daň byla 33 000 $ (22% x 150 000 $)
  3. Běžná částka metody je tedy $33,000.

Naproti tomu by částka AMT byla vypočítána tak, aby:

  1. Znovu upravte příjem jednotlivce na 300 000 $ (odečtěte odpočty).
  2. Odečtěte 40 000 $ nebo částku osvobození od AMT od 300 000 $ (260 000 $).
  3. Vynásobte 15% (15% x 260 000 $ = 39 000 $).
  4. Odečtěte veškeré povolené nevratné daňové dobropisy, u kterých předpokládáme, že jsou pro náš příklad 0 $.
  5. Částka AMT je tedy $39,000.

Alternativní minimální daň - ukázkový výpočet

Zde je částka AMT vyšší než částka běžné metody o 6 000 $. V našem příkladu by tedy daňový poplatník musel zaplatit splatnou daň ve výši 33 000 USD, navíc k částce 6 000 USD jako částce AMT.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Upravené přiznání Upravené přiznání Upravené přiznání se používá k opravám daňového přiznání z předchozího roku, aby poskytly reprezentativně věrnější informace. Pozměněný výnos
  • Kanadské závorky daně z příjmu Kanadské závorky daně z příjmu Tento článek popisuje fungování kanadských daňových pásem. Systém zdanění příjmů v Kanadě je progresivní systém, což znamená, že jednotlivci, kteří vydělávají více, jsou obecně více zdaňováni. Naproti tomu v systému rovného zdanění platí každý stejné procento
  • Vedoucí domácnosti Vedoucí domácnosti Vedoucí domácnosti je status daňové evidence pro fyzické osoby žijící ve Spojených státech. Aby se daňový poplatník kvalifikoval jako hlava domácnosti, musí být na konci roku buď svobodný, nebo svobodný a musí si udržovat domov pro oprávněnou osobu, jako jsou rodiče, dítě nebo jiní blízcí příbuzní.
  • Samostatné přihlašování pro manželství Samostatné přihlašování pro manželství Samostatné podání pro manželství pro daňové účely označuje status podání pro pár, který byl ženatý ke konci daňového roku (31. prosince)

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found