Burza cenných papírů ve Vancouveru - přehled, fúze, skandály

Vancouverská burza cenných papírů (VSE) zahájila svoji činnost z Vancouveru v Britské Kolumbii v roce 1907. VSE nadále fungovala jako samostatná burza až do listopadu 1999, kdy byla sloučena s dalšími burzami a vytvořena Toronto Ventures Exchange (TSX-V). .

Vancouver Stock Exchange (VSE)Obr.1: Budova staré burzy ve Vancouveru (zdroj)

VSE byla domovem hlavně těžby s malou kapitalizací, těžby ropy a plynu Ropa a plyn Primer Ropný a plynárenský průmysl, známý také jako energetický sektor, souvisí s procesem průzkumu, vývoje a rafinace ropy a zemního plynu. Skladuje a průzkumné společnosti. Společnosti obvykle držely velmi málo aktiv, většinou dolů, k nimž vlastnila práva. Někdy se jen snažili získat kapitál k provádění průzkumu s malou zárukou úspěchu.

Burza zahrnovala také technologicky vyspělé společnosti, které mají v úmyslu získat rizikový kapitál. Rizikový kapitál Rizikový kapitál je forma financování, která poskytuje prostředky pro počáteční fáze rozvíjejících se společností s vysokým růstovým potenciálem výměnou za kapitál nebo vlastnický podíl. Rizikoví investoři riskují investice do začínajících společností s nadějí, že pokud dosáhnou úspěchu, dosáhnou významných výnosů. přímo od veřejných investorů. Je to přesný opak současné praxe, kdy společnosti v rané fázi nejprve získávají kapitál na soukromých trzích.

Fúze do rizikové burzy

V roce 1999 se burza ve Vancouveru spolu s burzou v Albertě, burzou v Torontu a burzou v Montrealu rozhodli sloučit a vytvořit kanadskou rizikovou burzu (CDNX), nyní známou jako Toronto Venture Exchange (TSX-V). .

Později se Winnipeg Exchange připojil k TSX-V. Dnes TSX-V slouží jako lepší místo pro menší společnosti, které nejsou způsobilé k zařazení na burzu v Torontu (TSX). Tento krok také zlepšil kvalitu regulace, protože v Kanadě existují provinční orgány pro regulaci cenných papírů namísto federálního orgánu, jako je Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) Americká komise pro cenné papíry nebo SEC je nezávislá agentura federální vlády USA, která je odpovědná za implementaci federálních zákonů o cenných papírech a za navrhování pravidel pro cenné papíry. Je také odpovědný za údržbu odvětví cenných papírů a burz cenných papírů a opcí ve Spojených státech.

Skandály na burze ve Vancouveru

Vzhledem k množství takových spekulativních obchodů se VSE stala známou pro podvody na akciových trzích. Mnoho investorů bylo zaváděno do investování do vysoce rizikových podniků a promotéři by peníze nakonec zneužili. Aby toho nebylo málo, požadavky na zařazení společnosti na VSE nebyly tak přísné jako jiné burzy v Severní Americe, a proto přitahovaly pochybné obchody.

Skandál Williama Bennetta

Jedním z takových významných případů byl případ obchodování zasvěcených osob bývalý premiér Britské Kolumbie William Richards Bennett (Bill Bennett). Spolu se svým bratrem prodal akcie společnosti těsně před zrušením její akvizice. Proto se vyhnuli ztrátám z následného poklesu cen akcií.

Případ trval přibližně 11 let. Nakonec byl Bennett spolu se dvěma dalšími odsouzen komisí pro cenné papíry v Britské Kolumbii (BCSC) a nařídil mu kromě sankcí uložených pokutu ve výši 1 milion dolarů.

Homogenní paralelní procesor Columbia (CHoPP)

V roce 1986 společnost CHoPP Computer Corp. tvrdila, že postavila superpočítač, který byl stokrát rychlejší než počítač bývalého vůdce na trhu Cray Computers. Akcie společnosti CHoPP podle prohlášení společnosti prudce vzrostly ze 17 centů na akcii na 125 $ za akcii. Jak se však ukázalo, neexistoval žádný skutečný produkt a akcie se následně zhroutily.

Axagon Resources Ltd.

Společnost Axagon Resources prodala prodej jiného neexistujícího, ale věrohodnějšího produktu - nekorozivní a netoxické soli pro roztavení sněhu. Cena akcií společnosti vzrostla více než desetkrát. Regulační orgány nakonec ukončily činnost společnosti Axagon, když se ukázalo, že tvrzení společnosti o tržbách přesahujících 8 milionů $ činilo méně než 8 000 $.

Existuje mnoho dalších příkladů zahrnujících různé typy podvodů, jako je praní špinavých peněz, daňové úniky, manipulace s trhem atd. Podvody jako výše uvedené byly jedním z hlavních důvodů, které vedly VSE ke sloučení s jinými burzami.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Obchodování zasvěcených osob Obchodování zasvěcených osob Obchodování zasvěcených osob označuje praktiku nákupu nebo prodeje cenných papírů veřejně obchodované společnosti, zatímco vlastní významné informace
  • Index vážený podle kapitalizace Index vážený podle kapitalizace Index vážený podle kapitalizace (index vážený podle kapitalizace, CWI) je typ indexu akciového trhu, ve kterém je každá složka indexu vážena vzhledem k její celkové tržní kapitalizaci. V indexu váženém podle kapitalizace mají větší dopad na hodnotu indexu společnosti s větší tržní kapitalizací.
  • Burza cenných papírů v New Yorku (NYSE) Burza cenných papírů v New Yorku (NYSE) Burza cenných papírů v New Yorku (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě a hostí 82% akcií S&P 500 a 70 největších společností na světě . Jedná se o veřejně obchodovanou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej
  • Primární trh Primární trh Primárním trhem je finanční trh, na kterém jsou vydávány nové cenné papíry, které jsou k dispozici pro obchodování jednotlivci a institucemi. Obchodní aktivity kapitálových trhů se dělí na primární trh a sekundární trh.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found