Neutralita peněz - přehled, ekonomičtí zástupci, nabídka peněz

Peněžní neutralita je koncept měnové ekonomiky, u kterého zvýšení nabídky peněz ovlivňuje pouze ceny, aniž by to mělo dopad na reálnou ekonomiku.

Jinými slovy, podle peněžní neutrality bude růst (pokles) peněžní zásoby určovat zvýšení (pokles) ceny prodaného zboží a služeb, ale nikoli skutečného množství prodaného zboží a služeb, reálného HDP nebo nezaměstnanost Nezaměstnanost Nezaměstnanost je termín označující jednotlivce, kteří jsou zaměstnatelní a hledají práci, ale nemohou si najít práci. Kromě toho nemají lidé v pracovní síle nebo skupině lidí, kteří jsou k dispozici pro práci, vhodné zaměstnání. .

Neutralita peněz

Nabídka a poptávka po penězích

Abychom pochopili peněžní neutralitu, musíme pochopit vztah mezi nabídkou a poptávkou po penězích. Jako na každém volném trhu, nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. se setkají v rovnovážném bodě za určitou cenu. U peněz cena odpovídá úrokové sazbě zaplacené za vypůjčené peníze. Znamená to, že:

  • Vzhledem k konstantní nabídce peněz je poptávka po penězích funkcí účtované úrokové sazby.
  • Pokud úroková sazba stoupne, spekulativní poptávka po penězích klesá.
  • Pokud úroková sazba klesá, spekulativní poptávka po penězích stoupá.
  • Pro jakoukoli úroveň nabídky peněz existuje úroveň úrokové sazby, pro kterou neexistuje nadměrná poptávka nebo nabídka.

Rovnovážný bod se obvykle označuje jako rovnovážná úroková sazba.

Akce ekonomických zástupců

  • Pokud je úroková sazba nad rovnovážným bodem, existuje nadměrná nabídka peněz. Výsledkem je, že hospodářské subjekty používají likviditu. Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to mělo negativní dopad na její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. nakupovat dluhopisy a tlačit nahoru jejich cenu, dokud se úroková sazba nevrátí zpět k rovnovážné úrokové sazbě.
  • Pokud je úroková sazba pod rovnovážným bodem, existuje nadměrná poptávka po penězích. Výsledkem je, že ekonomické subjekty prodávají dluhopisy a tlačí své ceny dolů, dokud se úroková sazba nevrátí zpět na rovnovážnou úrokovou sazbu.

Dopady nadměrné nabídky hotovosti

Jako na každém trhu, když nabídka zboží stoupá více než poptávka, stává se takové zboží méně hodnotným a jeho cena klesá. Podobně, když se zvyšuje nabídka peněz, klesá jejich cena (úroková sazba).

Zatímco teoretické modely pomáhají, účinky úrokových sazeb a měnové politiky Měnová politika Měnová politika je hospodářská politika, která řídí velikost a tempo růstu peněžní zásoby v ekonomice. Je to mocný nástroj k regulaci makroekonomických proměnných, jako je inflace a nezaměstnanost. nejsou tak jednoduché.

Dojde-li ke zvýšení nabídky peněz, dojde k nadměrné nabídce hotovosti pro podniky a lidi, kterou mohou použít několika způsoby, například:

  • Mohou ji půjčit jiným podnikům a jednotlivcům;
  • Mohou jej použít k nákupu finančních aktiv, jako jsou dluhopisy; a / nebo
  • Mohou jej použít k nákupu skutečných aktiv, zboží a služeb.

Skutečná ekonomika a neutralita peněz

Zatímco nadbytečnou hotovost lze použít k nákupu zboží, služeb, aktiv nebo k výplatě pracovníků, množství peněz v oběhu neovlivňuje schopnost ekonomiky vyrábět zboží a služby, což spíše závisí na dalších faktorech, jako je dostupnost práce, přírodní zdroje, skutečná aktiva a produktivita faktorů.

Změna nabídky hotovosti nemění dostupnost přírodních zdrojů, skutečných aktiv ani produktivitu práce. Proto mnoho ekonomů věří, že změna nabídky peněz, přinejmenším z dlouhodobého hlediska, ovlivní pouze ceny prodaného zboží a služeb, protože na stejné množství zboží a služeb bude rozloženo jiné množství peněz.

Neutralita peněz v reálném světě

Někteří ekonomové podporují koncept peněžní neutrality, jiní nesouhlasí. Obecně lze souhlasit s tím, že tvůrci politik nevěří, že změny v nabídce peněz nemají vliv na reálnou ekonomiku. Pokud ano, nelze vysvětlit opatření měnové politiky, jako je snižování nebo zvyšování úrokových sazeb nebo kvantitativní uvolňování / zpřísňování.

Tvůrci politik se obecně domnívají, že přinejmenším v krátkodobém horizontu povede nárůst (pokles) peněz k pozitivnímu (negativnímu) účinku na ekonomickou aktivitu.

Neutralita peněz a krátkodobé změny v nabídce peněz

Zatímco mnoho ekonomů dlouhodobě hájí peněžní neutralitu, je těžké v krátkodobém horizontu ignorovat účinky nabídky peněz na ekonomiku. Například přebytek likvidity vytvořený v krátkodobém horizontu může mít dopad na míru inflace. S rostoucí inflací se držení peněz stává méně atraktivním než držení skutečných aktiv. Jako následek:

  • Lidé budou alokovat své zdroje od hotovosti do zboží dlouhodobé spotřeby nebo dokonce zvýší svoji spotřebu zboží krátkodobé spotřeby. Zjevně to povede ke zvýšení spotřeby a vzorce HDP HDP. Vzorec HDP se skládá ze spotřeby, vládních výdajů, investic a čistého vývozu. V této příručce rozdělujeme vzorec HDP na kroky. Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžní hodnota veškerých finálních ekonomických statků a služeb vyprodukovaných v zemi během určitého časového období v místní měně. a pokles úrovní zásob.
  • Společnosti přidělí více zdrojů do reálných aktiv, což potenciálně zvýší jejich produktivní kapacitu a skutečnou úroveň výroby. V důsledku toho se zvýší průmyslová výroba a růst HDP.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Kapitalismus Kapitalismus Kapitalismus je ekonomický systém, který umožňuje a podporuje soukromé vlastnictví podniků, které fungují, aby generovaly zisk. Kapitalismus, známý také jako tržní systém, se vyznačuje soukromými právy na vlastnictví půdy, konkurenčními trhy, stabilním právním státem, svobodně fungujícími kapitálovými trhy.
  • Inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně).
  • Zákon o snižování mezní užitnosti Zákon o snižování mezní užitnosti Zákon o snižování mezní užitnosti stanoví, že dodatečná užitečnost získaná zvýšením spotřeby klesá s každým dalším zvýšením úrovně spotřeby. Marginal Utility je změna celkového užitku v důsledku změny úrovně spotřeby o jednu jednotku.
  • Nominální HDP Nominální hrubý domácí produkt Nominální hrubý domácí produkt (Nominální HDP) je celková tržní hodnota veškerého zboží a služeb vyrobených v hospodářství dané země za dané období

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found