Akvizice akcií - přímý nákup akcií cílové společnosti

Při akvizici akcií kupující získá akcie cílové společnosti. Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. přímo od prodávajících akcionářů. Při prodeji akcií kupující předpokládá vlastnictví aktiv i pasiv - včetně potenciálních závazků z minulých akcí podniku. Kupující pouze vstoupí do kůže předchozího majitele a podnikání pokračuje. Porovnejte to s jinou metodou akvizice, obchodem s aktivy Akvizice aktiv Akvizice aktiv je nákup společnosti nákupem jejích aktiv místo jejích akcií. Ve většině jurisdikcí akvizice aktiv obvykle zahrnuje také převzetí určitých závazků. Protože však strany mohou vyjednávat o tom, která aktiva budou získána a která pasiva budou převzata, může být transakce mnohem flexibilnější.

Po uzavření akvizice akcií bude cíl pokračovat tak, jak existoval před akvizicí, pokud jde o její vlastnictví aktiv a pasiv.

Akvizice akcií

Jaké faktory jsou brány v úvahu?

Akvizice akcií zahrnuje vše v rozvaze, aktiva i pasiva. Pokud kupující potřebuje daňový odpis, může to být schůdná alternativa. Prodej akcií zahrnuje nákup celého subjektu, takže jsou zahrnuty minulé finanční a právní závazky, což vytváří významnou expozici pro kupujícího. Finanční dluhové poměry Pákový poměr tedy udává úroveň dluhu vzniklého podnikatelské jednotce oproti několika dalším účtům v její rozvaze, výkazu zisku a ztráty nebo výkazu peněžních toků. Šablona aplikace Excel a právní riziko by mohly hrát faktor při snižování kupní ceny prodeje.

Daňové důsledky

Na pořízení akcií se nevztahuje zákon o hromadném prodeji. Při prodeji akcií kupující předpokládá aktuální odpisový plán aktiv a stávající daňový stav společnosti. Půjčky vlastníkovi a osobní závazky jsou obvykle odstraněny. Jedním z důvodů pro prodej akcií je situace, kdy existuje právo, licence nebo výhradní distributorství, které nelze jinak převést.

Dále neexistuje problém s alokací kupní ceny, který by bylo možné řešit z daňového hlediska. Daňové atributy aktiv a pasiv při pořízení akcií získávají základ pro přenos pro daňové účely. Základ pro přenos znamená, že kupující vstoupí do pozice cíle a nadále bude účtovat o aktivech a závazcích, jako by cíl nezměnil vlastnictví. Proto pokud goodwill Goodwill Impairment Accounting Snížení hodnoty goodwillu nastane, když hodnota goodwillu v rozvaze společnosti přesáhne testovanou účetní hodnotu auditory, což povede k odpisu nebo snížení hodnoty. Podle účetních standardů by goodwill měl být veden jako aktivum a každoročně vyhodnocován. Společnosti by měly posoudit, zda je v obchodě s akciemi zaznamenáno snížení hodnoty nebo je zaznamenáno jakékoli jiné nehmotné aktivum pro účely GAAP (General Accepted Accounting Principles), pak nehmotné aktivum nemá základ pro daňové účely. Cíl může mít jiné daňové atributy, například čisté provozní ztráty nebo přenosy úvěrů, které mohou být omezeny v rukou nabyvatele.

Při akvizici akcií se s majitelem zachází jako s kapitálovým aktivem a veškerý výtěžek získá zacházení s kapitálovými zisky, které jsou obvykle zdaněny ve výši 0 - 23,8%, ale v závislosti na příjmu vlastníka.

Jak se používají strategie získávání akcií?

Při zvažování akvizice akcií může kupující vidět potenciál pro růst hodnoty společnosti ve stávajícím stavu a / nebo může mít pocit, že současné a budoucí závazky podniku jsou minimální nebo mohou být adekvátně řízeny. Protože kupující při prodeji akcií bere veškerá obchodní aktiva jako celek bez nutnosti převodu vlastnictví každého z nich, může kupující upřednostnit prodej akcií, pokud se převod jednotlivých aktiv může ukázat jako nepraktický nebo nákladný. Tato strategická rozhodnutí jsou součástí povinností rolí podnikových financí. Korporátní informace Právní korporátní informace o Corporate Finance Institute (Finance). Tato stránka obsahuje důležité právní informace o financích, včetně registrované adresy, daňového čísla, obchodního čísla, osvědčení o založení, názvu společnosti, ochranných známek, právního poradce a účetního.

Například pokud podnikání do značné míry závisí na určitých licencích nebo na klíčových zákaznických nebo distribučních dohodách, může kupující upřednostnit akvizici akcií, aby zajistil převod všech licencí a dohod s prodejem. Také v případech zahrnujících vysoké poplatky za převod aktiv, jako jsou prodeje, které zahrnují převod vlastnického práva na vozový park, se kupující těmto nákladům obecně vyhne tím, že uskuteční prodej akcií. A konečně, v některých případech, pokud jsou kupující i prodávající společnosti C, může transakce splňovat podmínky pro daňové zacházení jako reorganizaci bez daně.

Zjistit více

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce po akvizici akcií. Další informace o fúzích a akvizicích najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Akvizice aktiv Akvizice aktiv Akvizice aktiv je nákup společnosti nákupem jejích aktiv namísto jejích akcií. Ve většině jurisdikcí akvizice aktiv obvykle zahrnuje také převzetí určitých závazků. Protože však strany mohou vyjednávat o tom, která aktiva budou získána a která pasiva budou převzata, může být transakce mnohem flexibilnější
  • Dceřiná společnost Dceřiná společnost Dceřiná společnost (sub) je obchodní subjekt nebo společnost, která je plně vlastněna nebo částečně ovládána jinou společností označovanou jako mateřská nebo holdingová společnost. Vlastnictví je určeno procentem akcií držených mateřskou společností a vlastnický podíl musí činit alespoň 51%.
  • Spin-off a Split-off Spin-Off Firemní spin-off je operační strategie používaná společností k vytvoření nové obchodní dceřiné společnosti z její mateřské společnosti. K odštěpení dochází, když mateřská společnost odděluje část svého podnikání na druhou veřejně obchodovanou entitu a distribuuje akcie nové entity svým současným akcionářům.
  • Reverse Morris Trust Reverse Morris Trust Dohoda Reverse Morris Trust spojuje osvobození od daně s předem sjednanou fúzí. Transakce Trust Reverse Morris umožňuje veřejné společnosti odprodat nechtěná aktiva, aniž by jí vznikly daňové povinnosti ze zisků plynoucích z prodeje těchto aktiv.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found