Investice do rizikového kapitálu - přehled, fáze, charakteristiky

Investice do rizikového kapitálu je druh soukromého kapitálového investování, které zahrnuje investice do podnikání, které vyžaduje kapitál. Podnikání často vyžaduje kapitál pro počáteční nastavení (nebo rozšíření). Investice do rizikového kapitálu lze provádět ještě v dřívější fázi známé jako „fáze nápadu“. Rizikový kapitalista může poskytnout zdroje podnikateli Podnikatel Podnikatel je osoba, která začíná, navrhuje, zahajuje a provozuje nový podnik. Místo toho, abyste byli zaměstnancem a řídili se nadřízeným, protože ten první věří, že ten druhý může přijít se skvělým obchodním nápadem.

Investice do rizikového kapitálu

Co je investování rizikového kapitálu?

Investice do soukromého kapitálu jsou kapitálové investice, s nimiž se neobchoduje na veřejných burzách (například New York Stock Exchange New York Stock Exchange (NYSE) New York Stock Exchange (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě a hostí 82% S&P 500, stejně jako 70 největších korporací na světě. Jedná se o veřejně obchodovatelnou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej). Institucionální a jednotliví investoři obvykle investují do soukromého kapitálu prostřednictvím dohod o omezeném partnerství, které investorům umožňují investovat do různých projektů rizikového kapitálu při zachování omezené odpovědnosti (počáteční investice).

Projekty investování rizikového kapitálu jsou obvykle provozovány soukromými kapitálovými fondy. Soukromé kapitálové fondy. Soukromé kapitálové fondy jsou fondy kapitálu, které mají být investovány do společností, které představují příležitost pro vysokou návratnost. Přicházejí s pevnou součástí, přičemž každý fond PE provozuje portfolio projektů, na které se specializuje. Například fond soukromého kapitálu se specializací na umělou inteligenci může investovat do portfolia deseti projektů rizikového kapitálu na plně inteligentních vozidlech.

Fáze investování rizikového kapitálu

1. Počáteční kapitál

Počáteční kapitál je kapitál poskytovaný na pomoc podnikateli (nebo budoucímu podnikateli) při rozvíjení myšlenky. Počáteční kapitál obvykle financuje výzkum a vývoj (R & D) Výzkum a vývoj (R & D) Výzkum a vývoj (R & D) je proces, při kterém společnost získává nové znalosti a využívá je ke zdokonalování stávajících produktů a zavádění nových do svých operací. Výzkum a vývoj je systematické šetření s cílem zavést inovace do aktuální nabídky produktů společnosti. nových produktů a služeb a výzkumu na budoucích trzích.

2. Počáteční kapitál

Kapitál v rané fázi je investování rizikového kapitálu poskytované k zahájení provozu a základní výrobě. Počáteční fáze kapitálu podporuje vývoj produktů, marketing, komerční výrobu a prodej.

3. Kapitál v pozdější fázi

Pozdější kapitál je investice rizikového kapitálu poskytovaná poté, co podnik generuje výnosy, ale před počáteční veřejnou nabídkou (IPO) počáteční veřejnou nabídkou (IPO) je počáteční prodej akcií vydaných společností veřejnosti . Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO. Zahrnuje kapitál potřebný pro počáteční expanzi (kapitál druhé fáze), kapitál potřebný pro hlavní expanze, vylepšení produktu, velké marketingové kampaně, fúze a akvizice (kapitál třetí fáze) a kapitál potřebný k zveřejnění (mezaninový nebo překlenovací kapitál).

Charakteristika investování rizikového kapitálu

1. Nelikvidní

Investice do rizikového kapitálu jsou obvykle dlouhodobé investice a ve srovnání s tržně obchodovanými investičními nástroji jsou poměrně nelikvidní. Na rozdíl od veřejně obchodovaných investičních nástrojů investice VC nenabízejí možnost krátkodobých výplat. Dlouhodobé výnosy z investic rizikového kapitálu závisí do značné míry na úspěchu IPO.

2. Dlouhodobý investiční horizont

Investice rizikového kapitálu se vyznačují strukturálním časovým zpožděním mezi počáteční investicí a konečnou výplatou. Strukturální zpoždění zvyšuje riziko likvidity. Investice VC proto mají tendenci nabízet velmi vysoké výnosy, aby kompenzovaly toto vyšší než běžné riziko likvidity.

3. Velký rozpor mezi soukromým oceněním a veřejným oceněním (tržní ocenění)

Na rozdíl od standardních investičních nástrojů, s nimiž se obchoduje na některých organizovaných burzách, jsou investice VC drženy soukromými prostředky. Žádný jednotlivý investor na trhu tedy nemůže určit hodnotu investice. Rizikový kapitalista také neví, jak si trh váží jeho investice. To způsobí, že IPO budou předmětem rozsáhlých spekulací ze strany nákupu i prodeje.

4. Podnikatelům chybí úplné informace o trhu

Většina investic rizikového kapitálu směřuje do inovativních projektů, jejichž cílem je narušit trh. Takové projekty nabízejí potenciálně velmi vysoké výnosy, ale přicházejí také s velmi vysokými riziky. Jako takoví podnikatelé a investoři VC často pracují ve tmě, protože nikdo jiný neudělal to, o co se snaží.

5. Neshoda mezi podnikateli a investory VC

Podnikatel a investor mohou mít velmi odlišné cíle, pokud jde o projekt. Podnikatele může zajímat proces (tj. Prostředky), zatímco investora může zajímat pouze návratnost (tj. Konec).

6. Neshoda mezi investory VC a správci fondů

Investor a správce fondu mohou mít různé cíle týkající se konkrétního projektu. Rozdíl v úroku závisí do značné míry na smlouvě podepsané správcem fondu. Například mnoho správců fondů je placeno na základě velikosti fondu VC a nikoli na základě generovaných výnosů. Tito správci fondů mají tendenci podstupovat nadměrné riziko, pokud jde o investice.

Další zdroje

Děkujeme za přečtení finančního průvodce investováním rizikového kapitálu. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA® Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) ™. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je přeměnit kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Soukromý kapitál vs rizikový kapitál, Angel / Seed Investors Soukromý kapitál vs rizikový kapitál, Angel / Seed Investors Porovnejte soukromý kapitál vs rizikový kapitál proti Angel a seed investorům z hlediska rizika, fáze podnikání, velikosti a typu investice, metrik, řízení. Tato příručka poskytuje podrobné srovnání soukromých kapitálových vs rizikového kapitálu vs andělských a seed investorů. Je snadné zaměnit tři třídy investorů
  • Financování zárodků Financování zárodků Financování zárodků (také známé jako počáteční kapitál, počáteční kapitál nebo počáteční financování) je nejranější fází procesu získávání kapitálu startupu. Počáteční financování je druh kapitálového financování. Jinými slovy, investoři zavazují svůj kapitál výměnou za majetkový podíl ve společnosti.
  • Rizikový dluh Rizikový dluh Rizikový dluh je druh dluhového financování získaného společnostmi a startupy v rané fázi. Tento typ dluhového financování se obvykle používá jako doplňková metoda k financování rizikovým kapitálem. Rizikový dluh mohou poskytnout obě banky se specializací na rizikové půjčky a nebankovní věřitelé.
  • Unicorn Unicorn Ve financích je „unicorn“ pojem, který popisuje soukromý startup s hodnotou přes 1 miliardu USD. Termín zavedla investorka rizikového kapitálu Aileen Lee v roce 2013 k popisu vzácných technologických startupů v hodnotě více než 1 miliardy dolarů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found