Analýza debetních úvěrů - přehled, klasický přístup, finanční výkazy

Účetní v rámci svých povinností neustále provádějí analýzu debetních kreditů. Obchodní transakce probíhají denně a je úlohou účetního, aby transakce vhodně zaznamenával a určoval jejich dopad na podnikání. Transakce se zaznamenávají na debetní nebo kreditní straně účtu, kde debet je na levé straně a kredit na pravé straně.

Analýza debetního úvěru

Debet a kredity jsou účetní záznamy, které se používají k monitorování peněz, které vycházejí nebo přicházejí do podnikání. Druhy podniků Při založení společnosti si můžete vybrat čtyři hlavní typy podniků: živnostníci, partnerství, společnosti s ručením omezeným a korporace. . Debet a kredit tvoří páteř systému podvojného účtu, kde každá transakce sestává ze dvou částí - pro každou debetní transakci je odpovídající kredit ve stejné výši.

souhrn

  • Kreditní a debetní položky jsou základními kameny systému podvojného záznamu, který vyžaduje, aby každá obchodní transakce byla zaznamenána alespoň na dvou účtech.
  • Kreditní a debetní položky se používají k monitorování peněz, které přicházejí do a odcházejí ze společnosti.
  • Když se zůstatek zvýší, účetním pravidlem je odepsání z účtu aktiv / výdajů a připsání na účet pasiv / výnosů.

Jak se používá debet a kredit

Když je vytvořena nová obchodní transakce, musíte identifikovat alespoň dva účty, které jsou transakcí ovlivněny, a zda se zvyšují nebo snižují. Debetní položka jednoho účtu by měla obsahovat odpovídající kreditní položku. Počet účtů v jedné transakci není nijak omezen, minimální počet účtů by však měl být dva.

Pro každou transakci musí být celková částka dolaru ve sloupcích debet a kredit vždy stejná, aby byla považována za vyváženou. Například když odečtete z účtu A částku 100 USD, musí být ve sloupci Úvěry v B. odpovídající položka 100 USD. Pokud se účty nevyrovnají, bylo by nemožné vytvořit klíčové finanční výkazy, jako jsou bankovní výpisy a výkazy příjmů .

Klasický přístup k debetům a úvěrům

Klasický přístup zahrnuje tři různá pravidla pro tři typy účtů, tj. skutečné účty, osobní účty, a nominální účty. Skupiny účtů pomáhají uživatelům určit, zda mají z účtu odečíst nebo připsat částku.

Skutečné účty

Skutečné účty zahrnují veškerý hmotný a nehmotný majetek, jako jsou budovy, stroje, nábytek, pozemky, goodwill Goodwill V účetnictví je goodwill nehmotným aktivem. Koncept dobré vůle vstupuje do hry, když je společnost, která chce získat jinou společnost, ochotna zaplatit cenu výrazně vyšší, než je reálná tržní hodnota čistých aktiv společnosti. Prvky, které tvoří nehmotné aktivum dobré vůle, a patenty. Pravidlo pro debet / kredit pro skutečné účty je odepsání položek, které přicházejí dovnitř, a kreditních položek, které jdou ven.

Například pokud podnik nakupuje kancelářské vybavení, měli byste odepsat příslušný účet s kupní cenou. Když podnik prodá aktivum, měli byste mu připsat částku rovnající se hodnotě nebo prodejní ceně aktiva.

Osobní účty

Osobní účty se vztahují k vlastníkovi (majitelům), partnerům, zákazníkům, dodavatelům, akcionářům atd. Pravidlo pro debet / kredit u osobních účtů spočívá v inkasu příjemce platby a připsání částky na účet dárce.

Když platíte za službu nebo zboží, měli byste odečíst částku od příjemce platební a kreditní banky nebo v hotovosti, v závislosti na tom, zda jste platili v hotovosti nebo šekem. Když obdržíte platbu, strhněte z banky nebo z hotovostního účtu a připsejte na účet osobu, která vám platí.

Nominální účty

Nominální účty se vztahují k příjmům, výdajům, ziskům nebo ztrátám. Účetním pravidlem pro nominální účty je účtovat na vrub výdajů a ztrát a kreditních výnosů a zisků.

Pokud vám vznikly výdaje, odečtěte je na vrub výdajového účtu a na účet příjmů. Příjmovým účtem mohou být přijaté úroky, přijaté nájemné atd., Zatímco výdaje mohou zahrnovat zaplacené nájemné, cestování, bankovní poplatky, papírnictví, elektřinu, poštovné atd.

Inkasa a kredity v rozvaze

Při zaznamenávání transakcí do rozvahy byste měli vzít na vědomí položky, které odečtete nebo připíšete na účet. Položka debet zvyšuje zůstatek na straně aktiv, zatímco položka kreditu snižuje zůstatek. Například pokud společnost zakoupí zařízení v hodnotě 10 000 $ pomocí šeku Jak napsat šek I když digitální platby neustále získávají větší podíl na trhu, je stále důležité vědět, jak šek vystavit. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, že zvýší zůstatek aktiv o 10 000 $. Podobně, pokud společnost prodá položku ve své akci (aktivu) za 100 USD, sníží zůstatek aktiv o 100 USD, protože se jedná o kreditní transakci.

Na straně pasiv rozvahy snižuje debetní zůstatek zůstatek, zatímco kreditní zvyšuje zůstatek. Například pokud si společnost vezme půjčku ve výši 200 000 USD na nákup továrny, transakce bude připsána v sekci dlouhodobých dluhů, což zvyšuje zůstatek na účtu závazků. Transakce bude také odečtena v hotovosti, což zvyšuje zůstatek aktiv. Debetní a kreditní transakce vyváží rovnici.

Debety a kredity ve výkazu zisku a ztráty

Transakce v rozvaze většinou odpovídají položkám ve výkazu zisku a ztráty Promítnutí řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady. Pochopení toho, jak každá transakce ovlivňuje rozvahu, vám proto může pomoci určit, zda transakci zaúčtovat na vrub nebo na vrub ve výkazu zisku a ztráty.

Například společnost dává svým zaměstnancům plat 10 000 $. Transakce je připsána v rozvaze, aby se snížil zůstatek hotovosti na straně aktiv rozvahy. Úvěrová transakce v rozvaze by měla zahrnovat odpovídající debetní položku ve výši 10 000 USD na mzdový náklad ve výkazu zisku a ztráty.

Obdobně, když společnost prodá položku v hodnotě 500 $, transakce se odečte z peněžního účtu společnosti v rozvaze a odpovídající výnos ve výši 500 $ se provede z výnosů společnosti ve výkazu zisku a ztráty.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce analýzou debetního úvěru. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Metoda konsolidace Metoda konsolidace Metoda konsolidace je druh investičního účetnictví, který se používá ke konsolidaci finančních výkazů většinových vlastnických investic. Tuto metodu lze použít, pouze pokud má investor účinnou kontrolu nad dceřinou společností, která často předpokládá, že investor vlastní alespoň 50,1%
  • Šablona zápisu do deníku Šablona zápisu do deníku Tato šablona zápisu do deníku vám pomůže vytvořit správně naformátované zápisy do deníku a poskytne vodítko, jak by měla vypadat hlavní kniha.
  • Příručka k účtům T Příručka k účtům T Účty se používají v účetnictví ke sledování debetů a kreditů a přípravě finančních výkazů. Jedná se o vizuální reprezentaci jednotlivých účtů, která vypadá jako „T“, takže je možné snadno sledovat a vizuálně znázornit všechny sčítání a odčítání (debety a kredity) k účtu. Tato příručka k účtům T vám poskytne příklady, jak fungují a jak je používat.
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found