Akciový kapitálový trh (ECM) - přehled, nástroje, účastníci

Trh akciového kapitálu je podmnožinou širšího kapitálového trhu, kde finanční instituce a společnosti interagují s obchodováním s finančními nástroji a získáváním kapitálu pro společnosti. Trhy s kapitálovým kapitálem jsou rizikovější než trhy s dluhovými trhy. Dluhové kapitálové trhy (DCM) Skupiny dluhových kapitálových trhů (DCM) jsou odpovědné za poskytování poradenství přímo podnikovým emitentům při zvyšování dluhu při akvizicích, refinancování stávajícího dluhu nebo restrukturalizaci stávajícího dluhu. Tyto týmy fungují v rychle se měnícím prostředí a úzce spolupracují s poradenským partnerem, a tak také poskytují potenciálně vyšší výnosy.

akciový kapitálový trh

Nástroje obchodované na trhu kapitálového kapitálu

Základní kapitál se získává prodejem části pohledávky / práva na aktiva společnosti výměnou za peníze. Hodnota současných aktiv a podnikání společnosti tedy definuje hodnotu jejího základního kapitálu. Na trhu akciového kapitálu se obchoduje s následujícími nástroji:

Běžné akcie

Kmenové akcie představují vlastnický kapitál a držitelé kmenových akcií / akcií Sklad Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. jsou vypláceny dividendy ze zisků společnosti. Běžní akcionáři mají zbytkový nárok na příjmy a aktiva společnosti. Nárok na nárok na zisky společnosti mají až po zaplacení přednostních akcionářů a držitelů dluhopisů.

výplaty dividend na kapitálovém trhu

  • Výdělky dostupné běžným akcionářům (EAS) jsou dány následujícím vzorcem:
    • Zisk dostupný akcionářům (EAS) = zisk po zdanění - preferovaná dividenda
    • Poznámka: Zisk po zdanění = provozní zisky (/ zisk před úroky a zdaněním) - daň
    • Variabilita ve výnosech akcionářů závisí na poměru dluhu k vlastnímu kapitálu společnosti Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu je pákový poměr, který vypočítává hodnotu celkového dluhu a finančních závazků vůči celkovému vlastnímu kapitálu akcionáře. . Čím vyšší je podíl dluhového financování, tím menší je počet akcií s nárokem na zisky společnosti. Pokud zisky přesáhnou splátky úroků, je nadměrný zisk rozdělen mezi akcionáře. Pokud však výplaty úroků převyšují zisky, ztráta se rozdělí mezi akcionáře. Čím vyšší je poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu je poměr pákového efektu, který počítá hodnotu celkového dluhu a finančních závazků k celkovému vlastnímu kapitálu akcionáře. , tím vyšší bude variabilita vyplácení dividend (a naopak).
    • Běžní akcionáři však nemají zákonný nárok na výplatu dividendy. Vyplacená dividenda tedy závisí na uvážení vedení. Podobně v případě likvidace se nárok akcionáře na aktiva společnosti řadí po věřitelích a přednostních akcionářích. Běžní akcionáři tak čelí vyšší míře rizika než ostatní věřitelé společnosti, ale mají také naději na vyšší výnosy.

Preferované akcie

Preferované akcie jsou hybridním zabezpečením, protože kombinují některé vlastnosti dluhopisů a kmenových akcií. Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. . Jsou jako dluhopisy, protože mají pevnou / stanovenou míru dividend, mají nárok na příjem a aktiva společnosti před vlastním kapitálem, nemají nárok na reziduální příjem / aktiva společnosti a nepřiznávají hlasovací práva akcionářům.

Stejně jako u dividend z běžného kapitálu však nejsou preferované dividendy odpočitatelné z daní. Různé typy upřednostňovaných akcií jsou nevyplatitelné upřednostňované akcie, umořitelné upřednostňované akcie, kumulativní upřednostňované akcie, nekumulativní upřednostňované akcie, účastnické upřednostňované akcie, konvertibilní upřednostňované akcie a stupňovité upřednostňované akcie.

Soukromý kapitál

Investice do vlastního kapitálu realizované prostřednictvím soukromých investic jsou známé jako private equity. Soukromý kapitál získávají soukromé společnosti s ručením omezeným a partnerství, protože nemohou veřejně obchodovat se svými akciemi. Začínající a / nebo malé / střední společnosti obvykle získávají kapitál touto cestou od institucionálních investorů a / nebo bohatých jednotlivců, protože:

  • Mají omezený přístup ke kapitálu banky kvůli neochotě bank půjčovat podniku bez prokázaných výsledků; nebo,
  • Mají omezený přístup k veřejnému kapitálu kvůli tomu, že nemají velkou a aktivní akcionářskou základnu.
  • Fondy rizikového kapitálu, výkupy s využitím pákového efektu a fondy soukromého kapitálu představují nejdůležitější zdroje soukromého kapitálu (kliknutím získáte informace o kariéře v oblasti soukromého kapitálu. Profil soukromého kapitálu Profesní profil soukromého kapitálu Analytici a spolupracovníci soukromého kapitálu vykonávají podobnou práci jako v investičním bankovnictví. finanční modelování, oceňování, dlouhé hodiny a vysoké výplaty. Soukromý kapitál (PE) je běžným kariérním postupem pro investiční bankéře (IB). Analytici v IB často sní o „absolvování“ na stranu nákupu,).

Americké depozitní certifikáty (ADR)

ADR je osvědčení o vlastnictví vydané americkou bankou na jméno zahraniční společnosti oproti zahraničním akciím uloženým v bance uvedenou zahraniční společností. Certifikáty jsou obchodovatelné a představují vlastnictví akcií zahraniční společnosti.

ADR podporují obchodování se zahraničními akciemi v Americe přijímáním akcií zahraničních společností na dobře rozvinutý akciový trh. Často představují kombinaci mnoha zahraničních akcií (například spousty 100 akcií). ADR a související dividendy jsou denominovány v amerických dolarech.

Globální depozitní certifikáty (GDR)

Globální depozitní certifikáty (GDR) jsou obchodovatelné stvrzenky, které jsou vydávány proti akciím zahraničních společností finančními institucemi v rozvinutých zemích.

Futures

Futures kontrakt je forwardový kontrakt obchodovaný na organizované burze. Vstupují do nich a provádějí se prostřednictvím clearingových center. Zúčtovací střediska tedy fungují jako prostředníci mezi kupujícím a prodávajícím futures kontraktu. Zúčtovací středisko rovněž zaručuje, že obě strany dodržují smlouvu.

Možnosti

Jednostranný kontrakt, opce poskytuje jedné straně právo, ale nikoli povinnost prodat nebo koupit podkladové aktivum k předem stanovenému datu nebo před ním. Za účelem získání tohoto práva se platí prémie. Opce na nákup se označuje jako kupní opce, zatímco opce, která uděluje právo na prodej, se označuje jako opce s prodejem.

Swapy

Swap je transakce, při které je jeden proud peněžních toků vyměňován za jiný mezi dvěma stranami.

Funkce trhu s kapitálovým kapitálem

Trh akciového kapitálu funguje jako platforma pro následující funkce:

  • Marketing emise
  • Rozdělení čísel
  • Přidělování nových čísel
  • Počáteční veřejné nabídky (IPO)
  • Soukromá umístění
  • Obchodování s deriváty
  • Zrychlené vytváření knih

Účastníci trhu kapitálového kapitálu

Na trhu akciového kapitálu mohou být kótovány společnosti s velkým a středním kapitálem a společnosti s malým kapitálem. Investiční bankéři Co dělají investiční bankéři? Co dělají investiční bankéři? Investiční bankéři mohou pracovat 100 hodin týdně prováděním výzkumu, finančního modelování a vytváření prezentací. Přestože investiční bankovnictví zahrnuje některé z nejžádanějších a finančně nejvýhodnějších pozic v bankovním průmyslu, je také jednou z nejnáročnějších a nejobtížnějších kariérních cest. obchodníci na ECM.

Struktura trhu kapitálového kapitálu

struktura akciového kapitálového trhu

Trh akciového kapitálu lze rozdělit do dvou částí:

Primární akciový trh

Umožňuje společnostem poprvé získat kapitál z trhu. Dále se dělí na dvě části:

1. Trh se soukromým umístěním

Trh soukromého umisťování umožňuje společnostem získávat soukromý kapitál prostřednictvím nekótovaných akcií. Poskytuje platformu, kde mohou společnosti prodávat své cenné papíry investorům přímo. Na tomto trhu společnosti nemusí registrovat cenné papíry u Komise pro cenné papíry (SEC), protože nepodléhají stejným regulačním požadavkům jako kótované cenné papíry. Trh soukromého umisťování je obvykle nelikvidní a riskantní. Výsledkem je, že investoři na tomto trhu požadují prémii jako kompenzaci za své riskování a nedostatek likvidity na trhu.

2. Primární veřejný trh

Primární veřejný trh se zabývá dvěma činnostmi:

  • Počáteční veřejné nabídky (IPO): IPO označuje proces, při kterém společnost poprvé veřejně vydává akcie a stane se kotovanou na burze cenných papírů.
  • Sezónní nabídka akcií (SEO) / Sekundární veřejná nabídka (SPO): SEO / SPO je proces, při kterém společnost, která je již uvedena na burze, vydává nové / další akcie.

Když firma vydává akcie Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. na burze to může udělat bez vytváření nových akcií, tj. může vyměnit nekótované akcie za kótované akcie. V takovém případě obdrží počáteční investor výnosy získané prodejem nově kótovaných akcií. Pokud však společnost k emisi vytvoří nové akcie, výnosy z prodeje těchto akcií se připsají společnosti. Kromě toho jsou investiční banky významnými hráči na primárním veřejném trhu, protože IPO i SEO / SPO vyžadují své upisovací služby.

Sekundární akciový trh

Sekundární akciový trh poskytuje platformu pro prodej a nákup stávajících akcií. Na sekundárním akciovém trhu se nevytváří žádný nový kapitál. Držitel cenného papíru, a nikoli emitent obchodovaného cenného papíru, obdrží výnosy z prodeje dotyčného cenného papíru. Sekundární akciový trh lze dále rozdělit na dvě části:

1. Burzy cenných papírů

Burza je centrální obchodní místo, kde se obchoduje s akciemi společností kótovaných na burze. Každá burza má svá vlastní kritéria pro zařazení společnosti na její burzu. Nejčastěji používanými kritérii jsou:

  • Minimální výdělky
  • Tržní kapitalizace
  • Čistý hmotný majetek
  • Počet akcií držených veřejně

2. Mimoburzovní trhy (OTC)

OTC trh je síť obchodníků, kteří dvoustranně usnadňují obchodování s akciemi mezi dvěma stranami, aniž by burza působila jako zprostředkovatel. OTC trhy nejsou centralizované a organizované. Manipulace s nimi je tedy snadnější než na burzách.

Výhody získávání kapitálu na trhu kapitálového kapitálu

Získávání kapitálu na akciovém trhu poskytuje společnosti následující výhody:

  • Snížení úvěrového rizika: Čím vyšší je podíl vlastního kapitálu v kapitálové struktuře společnosti, tím menší je výše dluhu, který musí získat. Výsledkem je snížení úvěrového rizika.
  • Větší flexibilita: Nižší poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu je poměr pákového efektu, který vypočítává hodnotu celkového dluhu a finančních závazků vůči celkovému kapitálu akcionáře. umožňuje větší flexibilitu v provozu firmy. Důvodem je, že akcionáři jsou méně averzní vůči riziku než držitelé dluhů, jelikož tito první mají větší zisk, pokud společnost dosáhne velkého zisku (ve formě větších dividend) a budou čelit omezeným ztrátám, pokud se společnosti nedaří dobře (kvůli omezené odpovědnosti) ).
  • Signální efekt: Vydávání vlastního kapitálu také signalizuje, že se společnosti daří finančně.

Nevýhody získávání kapitálu na trhu vlastního kapitálu

Společnost čelí následujícím nevýhodám získáváním kapitálu na akciovém trhu:

  • Výplaty dividend nejsou daňově odečitatelné: Na rozdíl od úroků z dluhu nejsou výplaty dividend daňově odečitatelné.
  • Společnost podléhá důkladnější kontrole: Investoři na akciovém trhu se při přijímání investičních rozhodnutí velmi spoléhají na finanční výkazy společnosti. Společnost a její účetní závěrka tedy podléhají přísnějším normám a kontrole zveřejňování informací.
  • Závislost akcionářů: Udržování nízkého poměru dluhu k vlastnímu kapitálu znamená, že větší počet akcionářů má nárok na zisky společnosti. Výsledkem může být, že společnost bude muset snížit svůj nerozdělený zisk, i když z dlouhodobého hlediska povede k nižším ziskům, aby v krátkodobém horizontu vyplatila akcionářům konkurenční dividendy.

Zjistit více

Trh akciového kapitálu je nezbytný pro společnosti, které chtějí získat kapitál. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň.

Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Zisk na akcii vzorec Zisk na akcii vzorec (EPS) EPS je finanční poměr, který dělí čistý zisk dostupný pro běžné akcionáře průměrnými nevyřízenými akciemi za určité časové období. Vzorec EPS naznačuje schopnost společnosti vytvářet čistý zisk pro běžné akcionáře.
  • Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu je poměr pákového efektu, který vypočítává hodnotu celkového dluhu a finančních závazků vůči celkovému kapitálu akcionáře.
  • Rentabilita vlastního kapitálu Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) je měřítkem ziskovosti společnosti, která bere roční výnos společnosti (čistý příjem) dělený hodnotou jejího celkového vlastního kapitálu (tj. 12%). ROE kombinuje výkaz zisku a ztráty a rozvahu, protože čistý zisk nebo zisk se porovnává s vlastním kapitálem akcionářů.
  • Top 10 soukromých kapitálových společností Top 10 soukromých kapitálových společností Kdo je 10 nejlepších soukromých kapitálových společností na světě? Náš seznam deseti největších PE společností, seřazený podle celkového získaného kapitálu. Společné strategie v rámci P.E. zahrnují pákový odkup (LBO), rizikový kapitál, růstový kapitál, nouzové investice a mezaninový kapitál.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found