Poměr provozní hotovosti k dluhu: definice a příklad - Corporate Finance Institute

Poměr provozní hotovosti k dluhu měří procento celkového dluhu společnosti, které je kryto jejími provozními peněžními toky za dané účetní období. Provozní peněžní tok se týká hotovosti, kterou společnost vytváří prostřednictvím svých hlavních provozních činností. To obvykle představuje největší tok peněz, který společnost generuje.

Poměr provozní hotovosti k dluhu lze použít k posouzení pravděpodobnosti selhání společnosti při splácení úroků. Generování spousty peněz v poměru k tomu, kolik dluhu společnost má, naznačuje, že společnost má dobrou pozici na splácení svých dluhů. Je proto považována za bezpečnější dluhovou investici věřiteli.

Provozní poměr hotovosti k dluhu - shrnutí

Vysoký poměr naznačuje, že společnost má pravděpodobně nižší pravděpodobnost nesplácení svých půjček, což z ní činí bezpečnější investiční příležitost pro poskytovatele dluhů. Naopak nízký poměr naznačuje, že společnost má vyšší šanci na splacení, protože má k dispozici méně hotovosti, aby mohla věnovat splácení dluhu.

Jak můžeme vypočítat poměr provozní hotovosti k dluhu?

Poměr provozní hotovosti k dluhu se vypočítá vydělením peněžních toků společnosti z operací jejím celkovým dluhem. Vzorec pro výpočet poměru je následující:

Provozní poměr hotovosti k dluhu - vzorec

Kde:

Peněžní tok z operací - označuje peněžní tok, který podnik generuje prostřednictvím svých provozních činností. Toto číslo najdete na výpisu peněžních toků společnosti

Celkový dluh - označuje celkový dluh, který společnost má. To lze zjistit sečtením krátkodobého a dlouhodobého dluhu společnosti. Obě tyto údaje lze najít v rozvaze společnosti.

Obecně lze říci, že vysoký poměr OC k dluhu naznačuje, že společnost je poměrně vyspělá, protože generuje spoustu peněz z provozních činností. To kontrastuje se startupy, které se při generování peněžních toků často spoléhají na financování (tj. Ještě nejsou soběstačné). Poskytovatelé dluhů obvykle dávají přednost půjčování peněz společnostem s vysokým poměrem OC k dluhu. Jak bylo poznamenáno, tyto společnosti generují stabilní peněžní toky z operací a pravděpodobně nebudou nadměrně využívány.

Příklad poměru hotovosti k dluhu

Společnost Bill’s Baguette’s chce vypočítat poměr provozní hotovosti k dluhu, aby lépe pochopila, kde je v oboru, pokud jde o vytváření peněžních toků. Níže jsou úryvky z finančních výkazů firmy:

Provozní poměr hotovosti k dluhu - příklad 1Ze šablony rozvahy Finance Šablona rozvahy Tato šablona rozvahy vám poskytuje základ pro sestavení finančního výkazu vaší společnosti, který zobrazuje celková aktiva, pasiva a vlastní kapitál akcionářů. Rozvaha je založena na základní rovnici: Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál Pomocí této šablony můžete přidávat a odebírat řádkové položky pod ea

Provozní poměr hotovosti k dluhu - příklad 2Ze šablony výkazu peněžních toků společnosti Finance Šablona výkazu peněžních toků Tato šablona výkazu peněžních toků vám poskytuje základ pro každoroční zaznamenávání provozních, investičních a finančních peněžních toků. Výkaz peněžních toků (označovaný také jako výkaz peněžních toků) je jedním ze tří klíčových finančních výkazů, které vykazují hotovost vygenerovanou a utracenou během konkrétního období

Červená pole zvýrazňují důležité informace, které potřebujeme pro výpočet provozní hotovosti k dluhu. Požadovaný počet je krátkodobý dluh, dlouhodobý dluh a peněžní tok z operací. Pomocí výše uvedeného vzorce dospějeme k následujícím obrázkům:

Provozní poměr hotovosti k dluhu - příklad 3

Zde vidíme, že poměr Bill's OC k dluhu se pohybuje kolem hranice 10%. To znamená, že pokud by se Bill rozhodl věnovat veškerou hotovost vydělanou z provozních činností na splácení svého dluhu, byl by schopen splatit 10% z celkové částky. I když není pravděpodobné, že by bylo rozumné využívat hotovost takovým způsobem, opatření poskytuje určitý kontext ohledně situace podniku ve vztahu k jeho dluhové a hotovostní situaci.

Abychom lépe porozuměli finančnímu zdraví podniku, je třeba porovnat poměr provozní hotovosti k dluhu s údaji pro řadu společností působících ve stejném odvětví. Pokud některé další firmy působící v tomto odvětví vidí procenta dluhu OC, která jsou v průměru nižší než Billa, můžeme usoudit, že Billa dělá relativně dobrou práci v řízení své finanční páky. Na druhé straně může být pravděpodobnější, že věřitelé půjčí společnosti Bill's více peněz, protože společnost představuje relativně bezpečnou investici v odvětví baget.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tento finanční článek o provozování poměru hotovosti k dluhu! Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby Jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby Tato příručka popisuje, jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby. Nejprve projdeme krátký popis poměru pokrytí dluhové služby, proč je to důležité, a poté projdeme podrobná řešení několika příkladů výpočtů poměru pokrytí dluhové služby.
  • Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu je část dlouhodobého dluhu, která je splatná do jednoho roku. Dlouhodobý dluh má splatnost delší než jeden rok. Současná část dlouhodobého dluhu se liší od současného dluhu, což je dluh, který má být zcela splacen do jednoho roku.
  • Kurz Základy účetnictví - Finance
  • Poměr defenzivního intervalu Poměr defenzivního intervalu Poměr defenzivního intervalu (DIR) je poměr finanční likvidity, který udává, kolik dní může společnost fungovat, aniž by bylo nutné využívat jiné kapitálové zdroje, než jsou její současná aktiva. Je také známý jako poměr základního obranného intervalu (BDIR) nebo poměr obranného intervalu (DIPR).

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found