Cenné papíry držené do splatnosti - klady a zápory, účtování

Cenné papíry držené do splatnosti jsou cenné papíry, které společnosti nakupují a mají v úmyslu držet, dokud nebudou splatné. Je to na rozdíl od obchodování s cennými papíry. Obchodování s cennými papíry Obchodování s cennými papíry jsou cenné papíry, které společnost koupila za účelem realizace krátkodobého zisku. Společnost může zvolit spekulace s různými dluhovými nebo majetkovými cennými papíry, pokud identifikuje podhodnocený cenný papír a chce při příležitosti využít. Cenné papíry k dispozici k prodeji Cenné papíry k prodeji Cenné papíry k prodeji jsou standardní kategorizací cenných papírů, do kterých se společnosti rozhodnou investovat za účelem prospěchu jejich finanční situace. Na rozdíl od cenných papírů k obchodování nejsou cenné papíry k prodeji kupovány ani prodávány pouze za účelem realizace krátkodobého kapitálového zisku. , kde společnosti obvykle nedrží cenné papíry, dokud nedosáhnou splatnosti. Společnosti tyto investice většinou využívají k ochraně před výkyvy úrokových sazeb, diverzifikaci svých investičních portfolií a realizaci malého, nízkorizikového kapitálového zisku po delší dobu. Cenné papíry držené do splatnosti jsou obvykle dluhové nástroje, jako jsou vládní nebo podnikové dluhopisy Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. .

Cenné papíry držené do splatnosti

Výhody a nevýhody cenných papírů držených do splatnosti

Profesionálové

  • Cenné papíry, které mají být drženy až do splatnosti, jsou obvykle velmi malá rizika. Za předpokladu, že emitent dluhopisů nesplácí, jsou výnosy v zásadě zaručeny.
  • Nejsou náchylné k novinkám nebo trendům v oboru, protože výnosy dluhopisu jsou již předem specifikovány v době nákupu (tj. Výplaty kupónu, nominální hodnota a datum splatnosti).
  • Investoři jsou schopni dlouhodobě plánovat svá investiční portfolia a počítat s dluhopisy jako s nižším beta beta koeficientem Beta koeficient je měřítkem citlivosti nebo korelace cenného papíru nebo investičního portfolia s pohyby na celkovém trhu. Můžeme odvodit statistickou míru rizika porovnáním výnosů jednotlivého cenného papíru / portfolia s výnosy celkových tržních cenných papírů, které diverzifikují riziko, kterému jejich portfolio čelí.

Nevýhody

  • Cenné papíry držené do splatnosti se zakously do likvidity společnosti. Vzhledem k tomu, že se společnosti zavazují držet tyto cenné papíry až do splatnosti, nemohou skutečně počítat s tím, že budou tyto cenné papíry prodány, protože v krátkodobém horizontu je potřeba hotovost.
  • Jak bylo diskutováno výše, výnosy z těchto cenných papírů jsou předem stanoveny, což znamená, že i když existuje ochrana proti negativním dopadům, existuje omezený potenciál pro zvýšení. Pokud finanční trhy obecně vzrostou, výnosy společnosti nebudou pozitivně ovlivněny.

Účetní zacházení

Největší rozdíl mezi cennými papíry drženými do splatnosti a ostatními výše uvedenými druhy cenných papírů je v jejich účetním zacházení. Na rozdíl od toho, aby byly cenné papíry držené do splatnosti zaúčtovány a aktualizovány v rozvaze společnosti podle reálné tržní hodnoty cenného papíru, jsou zaznamenány v jejich původní pořizovací ceně. To znamená, že z jednoho účetního období do druhého zůstane hodnota cenných papírů v rozvaze společnosti konstantní.

Jakékoli zisky nebo ztráty vyplývající ze změn úrokových sazeb Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. (u dluhopisů a jiných dluhových nástrojů) budou zaznamenány, jakmile cenné papíry dosáhnou splatnosti. Níže je uveden příklad toho, jak se dvouletý dluhopis objeví v rozvaze společnosti:

Cenné papíry držené do splatnosti - rozvahaZ finanční předpovědi šablony rozvahy financí Položky rozvahy ve finančním modelu Tento článek si klade za cíl poskytnout čtenářům snadno použitelného podrobného průvodce předpovědí položek rozvahy na finančním modelu.

Při nákupu bude vyrovnáním pravděpodobně hotovost, protože společnost tyto cenné papíry pravděpodobně koupila za hotovost. Zde vidíme, že v účetním období roku 2017 nejsou zaznamenány žádné změny, a to navzdory jakýmkoli změnám v reálné hodnotě cenného papíru během tohoto období. Pokud by například úrokové sazby v roce 2016 prudce poklesly, což by způsobilo zvýšení tržní hodnoty dluhopisu, v rozvaze společnosti by to nebylo zohledněno.

V roce 2018, kdy dluhopis dospěl, vidíme, že v důsledku klouzavých úrokových sazeb došlo k kapitálovému zisku ve výši 500 milionů USD. Toto je jediný čas, kdy budou zaznamenány jakékoli změny hodnoty zabezpečení.

Úroky vyplácené dluhové společnosti se budou pravidelně zobrazovat ve výkazu zisku a ztráty společnosti. Předpokládejme, že dluhopisy platí 10% roční kupónovou sazbu, což se každý rok rovná dalšímu příjmu 50 milionů USD. Takto by to vypadalo ve výkazu zisku a ztráty společnosti:

Výkaz zisku a ztráty - cenné papíry držené do splatnostiOd šablony Finančního výkazu příjmů Šablona výkazu příjmů Zdarma šablonu výkazu příjmů ke stažení. Vytvořte si vlastní výkaz zisků a ztrát s ročními a měsíčními šablonami v dodaném souboru Excel. Soubor obsahuje výnosy, náklady na prodané zboží, hrubý zisk, marketing, prodej, G&A, platy, mzdy, úrokové náklady, odpisy, amortizace, daně, čistý příjem

Zde vidíme, jak je 10% kupón zachycen v řádkové položce úrok. Pro zjednodušení se předpokládá, že společnost nemá žádné jiné úrokové výnosy ani závazky vůči svým finančníkům. Úrok z kupónových plateb je tedy zaznamenán jako záporné číslo, protože účet „úroků“ předpokládá, že společnosti budou muset obvykle platit více úroků než přijímat platby kupónem.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Kurz rozpočtování a prognózování - finance
  • Kurz Základy účetnictví - Finance
  • Standardy IFRS Standardy IFRS Standardy IFRS jsou mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak se v účetní závěrce musí vykazovat transakce a jiné účetní události. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě
  • Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích (oficiálně nazývaný Výkaz o peněžních tocích) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found