Diffusion of Innovation - Definition, Rationale and Adopter Categories

Diffusion of Innovation (DOI) je teorie popularizovaná americkým teoretikem a sociologem komunikace Everettem Rogersem v roce 1962, jejímž cílem je vysvětlit, jak, proč a jak se produkt, služba nebo proces šíří populací nebo sociálním systémem Kupující Typy Typy kupujících je soubor kategorií, které popisují stravovací návyky spotřebitelů. Chování spotřebitele ukazuje, jak oslovit lidi s různými zvyky. Jinými slovy, šíření inovací vysvětluje rychlost, s jakou se šíří nové nápady a technologie. Teorie šíření inovací je značně využívána marketingovými pracovníky Model AIDA Model AIDA, což je zkratka pro Attention, Interest, Desire a Action model, je model efektu reklamy, který identifikuje stadia, kdy jednotlivec porozumí rychlosti, s jakou jsou spotřebitelé pravděpodobně přijmout nový produkt nebo službu.

Šíření inovací

Odůvodnění šíření inovací

Přijetí nového produktu, služby nebo nápadu Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. není fenomén přes noc - nedochází k němu současně u všech lidí v sociálním systému. Podle výzkumu mají spotřebitelé, kteří dříve přijali inovaci, odlišné vlastnosti než někdo, kdo inovaci přijme později. Pro obchodníky je proto důležité porozumět charakteristikám každého segmentu, které buď pomohou, nebo zbrzdí přijetí inovace.

V teorii šíření inovací existuje pět kategorií adoptujících:

  1. Inovátoři: Charakterizují ti, kteří chtějí být první, kdo vyzkouší inovaci.
  2. Časní adoptoři: Charakterizují ti, kterým vyhovuje změna a přijímání nových nápadů.
  3. Časná většina: Charakterizují ti, kteří přijímají nové inovace před průměrným člověkem. Je však zapotřebí důkazů, že inovace funguje, než si tato kategorie tuto inovaci osvojí.
  4. Pozdní většina: Charakterizují ti, kteří jsou skeptičtí vůči změnám a přijmou inovaci až poté, co ji obecně přijme a přijme většina populace.
  5. Laggards: Vyznačují se těmi, kteří jsou velmi tradiční a konzervativní - jsou posledními, kdo provedli přechod na nové technologie. Tato kategorie je nejtěžší na oslovení.

Rogers poskytuje distribuci pěti kategorií adoptujících takto: Inovátoři představují prvních 2,5% skupiny, kteří přijali inovaci, následovaných 13,5% jako prvními, 34% jako prvními majoritami, 34% jako pozdními majoritami a nakonec 16 % jako zaostávající. Všimněte si, že velikost kategorie zaostávajících je mnohem větší než velikost kategorie inovátorů na opačném konci spektra.

Difúze inovací - distribuční graf

Šíření inovací: inovátoři

Inovátoři jsou ti, kteří chtějí být první, kdo získá nový produkt nebo službu. Podstupují rizika, jsou necitliví na cenu a dokážou se vypořádat s vysokou mírou nejistoty. Volatilita Volatilita je měřítkem míry fluktuací ceny cenného papíru v průběhu času. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru za účelem posouzení minulých výkyvů cen. Inovátoři mají zásadní význam pro úspěch každého nového produktu nebo služby, protože jim pomáhají získat tržní uznání.

Například jednotlivci, kteří zůstanou přes noc mimo kino a jako první si zakoupí první představení filmu, se považují za inovátory.

Diffusion of Innovation: Early Adopters

První uživatelé jsou ti, kteří nejsou tak riskantní jako inovátoři a obvykle před nákupem počkají, až produkt nebo služba obdrží nějaké recenze. Prvotní osvojitelé jsou označováni jako „ovlivňovatelé“ nebo „vůdci veřejného mínění“ a jsou často považováni za vzory ve svém sociálním systému. Jsou klíčové při napomáhání šíření produktu nebo služby k dosažení „kritického množství“.

Pokud jsou tedy první osvojitelé produktu nebo služby malé, bude pravděpodobně také celkový počet lidí, kteří si osvojí produkt nebo službu. Jednotlivci, kteří počkají několik dní a stráví nějaký čas čtením recenzí, než se podívají na film, jsou považováni za první uživatele.

Šíření inovací: raná většina

Rané většiny představují většinu trhu - 34%. Rané většiny nepodstupují rizika a obvykle čekají, až bude produkt nebo služba otestována nebo použita důvěryhodným partnerem. Tito jedinci jsou obezřetní a chtějí si koupit věci, u nichž se osvědčilo, že fungují.

Jednotlivci, kteří chodí na film poté, co vyšel několik týdnů, získali dobré recenze a vydělali v pokladně, jsou prvními majoritami.

Šíření inovací: Pozdní většina

Pozdní většiny také představují významné procento trhu - 34%. Pozdní většiny jsou poslední velkou skupinou spotřebitelů, kteří vstoupili na trh. Jsou považovány za konzervativní a jsou často technologicky plaché, velmi citlivé na cenu, skeptické a opatrné při nákupu. Kromě toho jsou pozdní většiny často tlakem na nákup produktu nebo služby.

Lidé, kteří čekají na zpřístupnění filmu online nebo na Netflixu, jsou považováni za pozdní většiny.

Diffusion of Innovation: Laggards

Laggards jsou poslední, kdo přijali nový produkt nebo službu. Nesnáší změny a mohou se nadále spoléhat na tradiční produkty nebo služby, dokud již nebudou k dispozici. Jinými slovy, novou technologii obvykle přijmou, pouze pokud jsou skutečně nuceni.

Laggards možná konečně zachytí úspěšný film, když se promítne do síťové televize.

Důležitost šíření inovací

Teorie šíření inovací vysvětluje rychlost, jakou si spotřebitelé osvojí nový produkt nebo službu. Teorie proto pomáhá obchodníkům pochopit, jak se trendy vyskytují, a pomáhá společnostem při hodnocení pravděpodobnosti úspěchu nebo neúspěchu jejich nového zavedení. Využitím teorie šíření inovací mohou firmy předpovědět, jaké typy spotřebitelů si koupí jejich produkt / službu, a vytvořit efektivní marketingové strategie, které by prosadily přijetí v každé kategorii.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Konkurenční intenzita Konkurenční intenzita Konkurenční intenzitu lze definovat jako míru, v níž společnosti v konkrétním odvětví vyvíjejí na sebe tlak. Nějaká úroveň soutěže
  • Křivka poptávky Křivka poptávky Křivka poptávky je řádek, který ukazuje, kolik jednotek zboží nebo služby bude zakoupeno za různé ceny. Cena je vynesena na svislou osu (Y), zatímco množství je vyneseno na vodorovnou (X) osu.
  • Neviditelná ruka Neviditelná ruka Koncept „neviditelné ruky“ vytvořil skotský osvícenský myslitel Adam Smith. Vztahuje se na neviditelnou tržní sílu, která přináší volný trh do rovnováhy s úrovněmi nabídky a poptávky prostřednictvím akcí osob, které mají zájem.
  • Síťový efekt Síťový efekt Síťový efekt je jev, kdy současní uživatelé produktu nebo služby nějakým způsobem prospívají, když si produkt nebo službu osvojí další uživatelé. Tento efekt vytváří mnoho uživatelů, když je přidána hodnota k jejich používání produktu. Největším a nejznámějším příkladem síťového efektu je internet.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found