Noční depozitář - přehled, jak to funguje, výhody, nevýhody

Noční depozitář je noční schránková služba poskytovaná bankami, která majitelům účtů umožňuje provádět vklady peněz po běžných bankovních hodinách.

Noční depozitář

K provádění vkladů 24 hodin denně, 7 dní v týdnu je vždy k dispozici noční depozitář. Vklady mohou být tvořeny šeky Běžný účet Běžný účet je druh vkladového účtu, který si jednotlivci otevírají u finančních institucí za účelem výběru a vkladu peněz. Běžný účet, známý také jako transakční nebo poptávkový účet, je velmi likvidní. Jednoduše řečeno, poskytuje uživatelům rychlý způsob přístupu k jejich penězům. , hotovost, mince nebo kreditní listy. Následující pracovní den banka vybírá peníze a ukládá je na příslušné účty.

souhrn

  • Mnoho bank poskytuje službu nočního depozitáře pro majitele účtu, aby mohli peníze vkládat kdykoli, ať už ve dne nebo v noci.
  • Noční depozitář je užitečný pro majitele malých podniků, kteří se zabývají hlavně hotovostí a šeky a kteří nemohou během pracovní doby navštívit banku.
  • Noční depozitář neomezuje množství hotovosti ani počet šeků, které jsou uloženy. Přijímá také mince. Peníze by měly být uloženy ve speciálních pytlích, které jsou vloženy do schránky a ovládány klíčem.

Jak funguje noční depozitář?

Služba nočního depozitáře poskytovaná bankami vyžaduje, aby obsah depozitu byl umístěn ve speciálních uzamykatelných pytlích. Sáčky mohou být buď jednorázové obálky, nebo opakovaně použitelné obálky. Držitelé účtu také musí vložit obálku s vkladem peněz.

Držitelé účtu jsou povinni podepsat smlouvu o noční depozitáři a může jim být účtován měsíční poplatek za přístup do schránky. Budou opatřeny klíčem k ovládání vkladové schránky, která je obvykle umístěna na vnější straně budovy banky pro peněžní vklady po bankovních hodinách. Následující pracovní den pověřený pokladník shromažďuje vklady a zpracovává je.

Obecně jsou vklady připsány na příslušné bankovní účty ve stejný den, kdy jsou tašky otevřeny; podle dohody o nočním depozitáři však může majitel účtu požádat o otevření zavazadla za jeho přítomnosti v bance, což zase zpozdí proces odeslání prostředků.

Pokud takový požadavek neexistuje, banka otevře pytle a zpracová vklady následující pracovní den.

Výhody nočního depozitáře

Služby nočního depozitáře poskytují malým podnikům další zabezpečení Malé a střední podniky Malé a střední podniky nebo malé a střední podniky jsou po celém světě definovány odlišně. Země, ve které společnost působí, poskytuje společnosti zabývající se velkým množstvím hotovosti a šeků. Nemusí ukládat peníze na svých obchodních místech, což je činí zranitelnými vůči krádeži. Noční depozitář je proto užitečný pro majitele malých podniků, kteří mohou vkládat peníze na své pohodlí.

Je-li uloženo velké množství peněz a / nebo mnoho šeků, je namísto bankomatu (ATM) vhodné použít noční depozitář. Ačkoli bankomaty lze použít jako depozitní systém, existují limity množství hotovosti a počtu šeků, které lze uložit; také nepřijímají mince.

Noční depozitář navíc může klientům ušetřit jakékoli další poplatky účtované bankou za transakce v bankomatu nad určitý limit.

Nevýhody nočního depozitáře

Majitelé účtů, kteří se nerozhodnou být přítomni v bance při otevírání speciálních tašek, musí být schopni důvěřovat zaměstnancům banky, kteří jsou odpovědní za zpracování nočních vkladů a za vyloučení možnosti krádeže nebo chyb.

U nočního depozitáře jsou držitelé účtu dále povinni správně uvést číslo účtu, výši vkladu a další relevantní informace na depozitních taškách. Banka nepřipsá prostředky na úvěr, pokud jsou některé z požadovaných informací nesprávné nebo nejsou poskytnuty. Je to kritická úvaha pro vlastníky firem, kteří naléhavě potřebují peníze na obchodní transakce.

Za službu nočního depozitáře si banka obvykle účtuje měsíční poplatek, což je pro majitele účtu další výdaj.

Noční depozitář vs. vklady v bankomatech

Banky obvykle umožňují majitelům účtů provádět vklady v bankomatech na svých pobočkách. Podle Federální korporace pro pojištění vkladů (FDIC) Federální korporace pro pojištění vkladů (FDIC) Federální korporace pro pojištění vkladů (FDIC) je vládní instituce, která poskytuje pojištění vkladů proti selhání banky. V orgánu byly vytvořeny předpisy, vklady musí banky posílat ve stejný den, kdy majitelé účtu provedou vklady.

Podle právních předpisů USA by všechny bankomaty bank měly zobrazovat čas uzávěrky vkladů ve stejný den. Pokud jsou v budově banky k dispozici bankomaty, budou vklady provedené v bankomatech během pracovní doby vklady ve stejný den.

Podle FDIC musí banky připsat na účet klienta v den vyzvednutí v bankomatu mimo místo, a to ve stejný den vkladu. Přestože vklady v bankomatech jsou pohodlnější než služby depozitáře v noci, vklady v bankomatech jsou náchylné ke krádeži.

Existuje také omezení počtu šeků a množství peněz, které lze uložit v bankomatu. U vkladů zahrnujících velké částky a mnoho šeků se tedy doporučuje využít službu nočního depozitáře.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Základy bankovnictví Základy bankovnictví Základy bankovnictví odkazují na pojmy a principy vztahující se k praxi bankovnictví. Bankovnictví je odvětví, které se zabývá úvěrovým vybavením, ukládáním hotovosti, investicemi a dalšími finančními transakcemi. Bankovní odvětví je jednou z klíčových hnacích sil většiny ekonomik
  • Spořicí účet Spořicí účet Spořicí účet je typický účet v bance nebo spořitelní záložně, který umožňuje jednotlivci v případě potřeby vložit, zabezpečit nebo vybrat peníze. Spořicí účet obvykle platí určité úroky z vkladů, i když sazba je poměrně nízká.
  • Přečerpání bankovního účtu Přečerpání bankovního účtu K přečerpání bankovního účtu dochází, když zůstatek na bankovním účtu jednotlivce klesne pod nulu, což má za následek záporný zůstatek. Obvykle se to stane, když na daném účtu již nejsou žádné finanční prostředky, ale prostřednictvím účtu je zpracována nevyřízená transakce, což vede k tomu, že majitel účtu vznikne dluh.
  • Obchodovatelné depozitní certifikáty (NCD) Obchodovatelné depozitní certifikáty (NCD) Obchodovatelné depozitní certifikáty (NCD) označují depozitní certifikáty s minimální nominální hodnotou 100 000 USD, i když obvykle NCD budou mít

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found