Přímý výpis - přehled, výhody a nevýhody a rozdíly od IPO

Přímý výpis je proces, při kterém může společnost vstoupit na burzu prodejem stávajících akcií namísto nabízení nových. Společnosti, které se rozhodnou zveřejnit pomocí metody přímého výpisu, mají obvykle jiné cíle než ty, které používají počáteční veřejnou nabídku (IPO) Initial Public Offering (IPO) Initial Public Offering (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnost. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO.

Přímý výpis obrázku - budova newyorské burzy

Rychlé shrnutí bodů

  • Přímý výpis je proces, kdy se společnost stane veřejnou Soukromá vs Veřejná společnost Hlavní rozdíl mezi soukromou vs veřejnou společností spočívá v tom, že akcie veřejné společnosti jsou obchodovány na burze cenných papírů, zatímco akcie soukromé společnosti nejsou. aniž byste museli projít počátečním procesem veřejné nabídky.
  • Tento proces umožňuje, aby existující akcie Běžné zásoby Běžné akcie jsou typem zabezpečení, které představuje vlastnictví vlastního kapitálu ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií. ve vlastnictví zaměstnanců a / nebo investorů, které jsou veřejnosti k dispozici ke koupi, a nevyžaduje upisovatele ani období blokování.
  • Přímý výpis zvyšuje likviditu Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. pro stávající akcionáře a je obvykle levnější než IPO.

Přímý výpis vs. počáteční veřejné nabídky (IPO)

Hlavní rozdíl mezi přímým kotováním a IPO spočívá v tom, že se prodávají stávající akcie. Kmenové akcie Kmenové akcie jsou typem cenného papíru, který představuje vlastnictví vlastního kapitálu ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií. zatímco druhá vydává nové akcie. V přímém seznamu zaměstnanci a investoři prodávají své stávající akcie veřejnosti. Při IPO prodává společnost část společnosti vydáváním nových akcií. Cílem společností, které se stanou veřejnými prostřednictvím přímého kotování, není zaměřeno na získávání dalšího kapitálu. Kapitál kapitál je cokoli, co zvyšuje schopnost člověka vytvářet hodnotu. Lze jej použít ke zvýšení hodnoty v celé řadě kategorií, jako je finanční, sociální, fyzický, intelektuální atd. V podnikání a ekonomice jsou dva nejběžnější typy kapitálu finanční a lidský. , proto nové akcie nejsou nutné.

Druhým rozdílem je, že v přímém výpisu neexistují žádní upisovatelé. Upisovatelé pracují pro investiční banky Investiční banky na středním trhu Investiční banky na středním trhu pomáhají firmám na středním trhu získávat vlastní kapitál, dluh a provádět fúze a akvizice. Zde je seznam nejlepších bank se středním trhem, které slouží středním podnikům s ročními příjmy od 10 mil. USD do 500 mil. USD a 100 až 2 000 zaměstnanců. pomoci prodat akcie společnosti, která je veřejně dostupná. Provádějí velké nákupy, které společnostem přidávají hodnotu, protože tyto akcie jsou odebrány z jejich rukou. Akcie se však obvykle prodávají se slevou na jejich skutečnou hodnotu.

Proces používání upisovatelů a prodej se slevou zvyšuje čas a náklady pro společnost, která vydává nové akcie. Praxe investičních bank s nákupem akcií a následným prodejem akcií není v současnosti tak běžná. Místo toho investiční banky využijí svou síť k tomu, aby pomohly prodat akcie a podpořit prodej.

A konečně, proces přímého výpisu také nemá období „blokování“, které se vztahuje na IPO. V tradičních IPO, i když to není vždy nutné, mají společnosti období blokování, kdy stávající akcionáři nesmějí prodávat své akcie na veřejném trhu. Zabraňuje příliš velké dodávce Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách je základní ekonomický princip, který tvrdí, že za předpokladu, že vše ostatní bude konstantní, bude mít zvýšení ceny zboží odpovídající přímé zvýšení jeho dodávek. Zákon dodávek popisuje chování výrobce, když cena zboží stoupá nebo klesá. na trhu, což by snížilo cenu akcií.

V přímých seznamech mohou stávající akcionáři prodat své akcie hned, jak se společnost stane veřejnou. Vzhledem k tomu, že nejsou vydávány žádné nové akcie, dojde k transakcím pouze v případě, že stávající akcionáři prodají své akcie.

Výhody a nevýhody přímého zápisu

Existuje několik výhod přímého výpisu, které přitahují společnosti k procesu. Za prvé, zveřejněním společnost poskytuje likviditu Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. pro stávající akcionáře tím, že jim umožní volný prodej jejich akcií na veřejném trhu. Zadruhé, cena procesu je mnohem nižší než cena IPO. Přímý výpis pomáhá společnostem vyhnout se silným poplatkům placeným investičním bankám. Pomáhá jim také vyhnout se nepřímým nákladům na prodej akcií se slevou.

Vzhledem k tomu, že přímý výpis nevyužívá k upisování akcií investiční banky, často dochází k větší počáteční volatilitě. Volatilita Volatilita je měřítkem míry fluktuací ceny cenného papíru v průběhu času. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru za účelem posouzení minulých výkyvů cen. Dostupnost akcií závisí na současných zaměstnancích a investorech. Pokud v den zařazení na seznam nebudou chtít zaměstnanci ani investoři prodat své akcie, nedojde k žádným transakcím. Cena akcií je čistě závislá na tržní poptávce Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na efektivních trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. .

Na rozdíl od IPO, ve kterém je cena akcie předem sjednána, závisí cena akcií v přímém výpisu pouze na nabídce a poptávce. To zvyšuje volatilitu, protože rozsah, ve kterém se s akciemi obchoduje, je méně předvídatelný.

Proč si společnosti vybírají přímý výpis?

Společnosti, které používají přímý výpis, mají jiné cíle než ty, které si vyberou IPO. Při IPO se společnosti snaží získat kapitál Kapitálový kapitál je cokoli, co zvyšuje schopnost člověka generovat hodnotu. Lze jej použít ke zvýšení hodnoty v celé řadě kategorií, jako je finanční, sociální, fyzický, intelektuální atd. V podnikání a ekonomice jsou dva nejběžnější typy kapitálu finanční a lidský. pro expanzi nebo financování. Na druhé straně společnosti, které používají přímý seznam, nemusí nutně hledat kapitál. Místo toho hledají další výhody plynoucí z toho, že jsou veřejnou společností, jako je zvýšená likvidita pro stávající akcionáře.

Společnosti, které se tímto procesem chtějí dostat na veřejnost, by také měly mít určitý profil. Jelikož žádný upisovatel neprodává akcie, samotná společnost musí být dostatečně atraktivní pro trh Finanční trhy Finanční trhy, od samotného názvu, jsou typem tržiště, které poskytuje cestu k prodeji a nákupu aktiv, jako jsou dluhopisy, akcie , devizy a deriváty. Často se jim říká různá jména, včetně „Wall Street“ a „capital market“, ale všechny stále znamenají jedno a totéž. . Hrubý přehled společností, které by tuto metodu měly používat, zahrnuje ty, které: (1) čelí spotřebitelům se silnou identitou značky; (2) mít snadno srozumitelné obchodní modely; (3) nepotřebují podstatný dodatečný kapitál.

Dvě významné společnosti, které se staly veřejnými prostřednictvím přímých seznamů, jsou Spotify a Slack. Obě společnosti měly již před zveřejněním silnou reputaci. Byly široce používány a bylo snadné pochopit, jak společnost vydělává peníze. Kombinace těchto dvou věcí zvyšuje počet lidí, kteří mají zájem investovat do společnosti. Je to proto, že investoři mají větší sklon investovat do společností, o kterých již dříve slyšeli a rozuměli jim.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Abychom se dál učili a zlepšovali svou kariéru, doporučujeme vám tyto další finanční zdroje:

  • Akciová společnost Akciová společnost Akciová společnost je společnost, kterou vlastní její investoři. Akcionáři nakupují a prodávají akcie a vlastní část společnosti. Procento
  • Poison Pill Poison Pill Poison Pill je strukturální manévr navržený tak, aby zmařil pokusy o převzetí, kde se cílová společnost snaží být pro potenciální nabyvatele méně žádoucí. Toho lze dosáhnout prodejem levnějších akcií stávajícím akcionářům, čímž se zředí kapitál, který získává nabyvatel
  • Akciový syndikát Akciový syndikát Akciový syndikát označuje skupinu investorů, kteří společně určují cenu a prodávají nové IPO veřejnosti. Při rozhodování o ceně placeného IPO syndikát zohledňuje různé aspekty, jako je riziko a finanční stav společnosti.
  • Double Gearing Double Gearing Double gearing označuje praxi půjčování peněz proti aktivu, kdy se peníze používají k nákupu akcií. Poté je proti akciím půjčeno více peněz, aby se vytvořila maržová půjčka, kterou lze použít k nákupu ještě více akcií. Stručně řečeno, dvojité řazení je formou investování s využitím páky.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found