Index Nikkei - definice, přehled, jak investovat v Japonsku

Nikkei Index, také běžně označovaný jako Nikkei 225, je nejuznávanějším japonským akciovým indexem. Zahrnuje 225 nejvýznamnějších japonských společností, které jsou kótovány na tokijské burze cenných papírů. Akciový trh označuje veřejné trhy, které existují pro vydávání, nákup a prodej akcií obchodovaných na burze cenných papírů nebo na přepážkách. Akcie, známé také jako akcie, představují částečné vlastnictví společnosti. Index Nikkei považoval za důležité měřítko japonského akciového trhu a výkonnosti japonské ekonomiky.

Mezi společnosti uvedené v indexu Nikkei patří Sony Corporation, Canon Inc., Nissan Motor Corporation, Mazda Motor Corporation a Panasonic Corporation. Index zahrnuje společnosti z 36 různých průmyslových odvětví. Od roku 2013 byly vedoucími odvětvími technologie, spotřební zboží, finance, doprava a veřejné služby, kapitálové zboží / ostatní a materiály.

Na rozdíl od jiných indexů, jejichž akcie jsou řazeny podle tržní kapitalizace Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota nesplacených akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností, základní akcie v indexu Nikkei jsou uvedeny podle ceny akcií. Ceny akcií jsou denominovány v japonských jenech a jejich komponenty jsou v září jednou ročně revidovány.

Nikkei Index

Nikkei ve srovnání s TOPIX

Dalším významným indexem, který sleduje tokijskou burzu, je tokijský akciový index, známý také jako TOPIX. Jak již bylo zmíněno dříve, index Nikkei řadí akcie podle ceny a sleduje top 225 společností kótovaných na tokijské burze.

Naproti tomu TOPIX řadí akcie podle tržní kapitalizace upravené podle volného pohybu. TOPIX také sleduje všechny tuzemské společnosti uvedené v první sekci tokijské burzy. První část zahrnovala 2032 společností k říjnu 2017.

Jak lze pozorovat, existují velké rozdíly mezi indexem Nikkei a TOPIX. Často se tvrdí, že TOPIX je lepší reprezentací japonského akciového trhu. Je to z důvodu váhových rozdílů mezi těmito dvěma indexy a většího počtu společností zahrnutých do TOPIX.

Jak investovat do Nikkei

Index Nikkei neumožňuje jednotlivým zahraničním investorům nakupovat a spravovat akcie přímo. Investoři však mohou získat expozici vůči indexu nákupem akcií prostřednictvím fondů obchodovaných na burze, jejichž složky korelují s indexem. Fondy obchodované na burze (ETF) Fondy obchodované na burze (ETF) Fondy obchodované na burze (ETF) jsou oblíbeným investičním prostředkem, kde mohou být portfolia flexibilnější a diverzifikovanější v celé řadě všech dostupných tříd aktiv. Přečtěte si tuto příručku a seznamte se s různými typy ETF. zahrnují výběr akcií nebo jiných cenných papírů. ETF se obchodují během dne a jsou náchylné k cenovým výkyvům stejně jako akcie.

Investoři používají ETF ke spekulativním obchodním strategiím, jako je obchodování na marži a krátký prodej. Investoři mohou obchodovat na celém trhu, jako by obchodovali s jednou akcií. Při vytváření diverzifikovaného portfolia umožňují ETF investorům splnit specifické potřeby alokace aktiv, jako je alokace 80% a 20% pro akcie a dluhopisy. Daňoví investoři mohou také využít ETF ke snížení daňových dopadů. Jedinečná struktura ETF umožňuje investorům obchodujícím s velkými objemy ETF je vyplatit za akcie akcií, které ETF sleduje.

MAXIS Nikkei 225 ETF

Jediným ETF denominovaným v USD, který sleduje Nikkei 225, je MAXIS Nikkei 225 ETF. ETF byl představen v roce 2011 a je to nejméně komplikovaný a nejpřímější způsob, jak mohou jednotliví investoři investovat do indexu Nikkei. MAXIS Nikkei 225 uvádí více než 80 milionů dolarů spravovaných aktiv. MAXIS ETF obchoduje na ARCA, což je elektronická obchodní platforma ETF na New York Stock Exchange (NYSE). Cena MAXIS Nikkei 225 byla ke konci 11. března 2017 17,91.

Jen označené ETF

Kromě ETF denominovaných v USD existují různé ETF, které sledují Nikkei a obchodují se na tokijské burze. Zahrnují ETF Daiwa Asset Management a iShares Core Nikkei 225 ETF. Jednotliví investoři, kteří plánují investovat do těchto ETF, musí nejprve projít makléřskou společností, která nabízí mezinárodní obchodní účty. Tyto účty umožňují investorům obchodovat s aktivy, která nejsou na amerických burzách. Mezi renomované makléřské společnosti, které umožňují mezinárodní obchodování, patří E-Trade Financial Corporation a Fidelity Investments.

Při investování do japonských ETF jsou zahraniční investoři vystaveni měnovému riziku, protože tyto ETF jsou uvedeny v jenech. Jakákoli fluktuace směnného kurzu mezi dolarem a jenem může investory vystavit ztrátám. Například pokud USD posílí ve vztahu k jenu, ETF, který není zajištěný, utrpí kurzové ztráty, což sníží veškeré zisky na tokijské burze.

Derivátové indexy a produkty

Existuje několik finančních produktů založených na Nikkei 225, s nimiž se obchoduje na burzách po celém světě. Mezi tyto produkty patří opce, ETF, futures a warranty. Futures Nikkei 225 jsou nyní mezinárodně uznávaným indexem futures. Futures Nikkei 225 byly představeny na singapurské burze v roce 1986, na burze cenných papírů v Osace v roce 1988 a na Chicago Mercantile Exchange v roce 1990. Futures kontrakty umožňují investorům spekulovat, zda cena podkladového aktiva, indexu Nikkei 225, poroste nebo pokles. Země jako Spojené království, Spojené státy, Francie, Švýcarsko, Itálie a Německo mají ETF, které sledují index Nikkei.

Související zdroje

  • Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Trhy zahrnují makléře, dealery a burzovní trhy. Každý trh funguje podle různých obchodních mechanismů, které ovlivňují likviditu a kontrolu. Různé typy trhů umožňují různé obchodní charakteristiky uvedené v této příručce
  • Obchodní patro Obchodní patro Obchodní patro označuje doslovnou podlahu v budově, kde akcie, akcie s pevným výnosem, futures, opce, komodity nebo směnárenští obchodníci nakupují a prodávají cenné papíry. Obchodníci nakupují a prodávají cenné papíry jménem klientů nebo jménem finanční firmy, která je zaměstnává.
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Akciové investiční strategie Akciové investiční strategie Akciové investiční strategie se týkají různých typů investování do akcií. Těmito strategiemi jsou zejména hodnota, růst a indexové investování. Strategie, kterou si investor zvolí, je ovlivněna řadou faktorů, jako je finanční situace investora, investiční cíle a tolerance rizik.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found