Tržní hodnota vs investiční hodnota - přehled, klíčové rozdíly

Ve financích se často setkáváte s pojmy tržní hodnota vs. investiční hodnota. Tyto dva výrazy se mohou zdát synonymní, nicméně mezi nimi existují určité kritické rozdíly. V tomto článku se podíváme na každý koncept a probereme klíčové rozdíly mezi nimi.

Tržní hodnota vs investiční hodnota

Tržní hodnota je cena, která je aktuálně nabízena za aktivum. Typy aktiv Mezi běžné typy aktiv patří běžná, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Správná identifikace a na trhu. Jinými slovy, tržní hodnota je přiměřeným odhadem hodnoty investice, který odráží současné tržní podmínky.

Naopak, investiční hodnota je koncept, který popisuje hodnotu, kterou je investor ochoten zaplatit za aktivum nebo investici na základě svých vlastních cílů a parametrů. Hodnota investice je v zásadě subjektivním úsudkem o hodnotě aktiva.

Co je tržní hodnota?

Tržní hodnota je cena, která je aktuálně nabízena za aktivum na tržišti, která odráží aktuální tržní podmínky. Trhová hodnota je v zásadě objektivní odhad hodnoty aktiva za daných tržních podmínek.

Výpočet tržní hodnoty se může u různých aktiv lišit. Například tržní hodnota likvidních aktiv, jako jsou akcie nebo futures futures kontrakt futures kontrakt, je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu. lze snadno najít pomocí kotací na burzách, kde se s cennými papíry obchoduje.

Naopak nelikvidní aktiva, jako jsou nemovitosti, nemají stejný druh zřejmého cenového bodu. Skutečnou tržní hodnotu těchto aktiv tedy obvykle určují odborníci na oceňování. Provádějí průzkum aktiva a zvažují aktuální tržní podmínky, aby zjistili přiměřenou tržní hodnotu.

Co je hodnota investice?

Investiční hodnota je hodnota, kterou je investor ochoten zaplatit za získání aktiva nebo investice. Je založen na subjektivních cílech, kritériích a názoru jednotlivce na aktivum a nemusí vždy odrážet skutečnou hodnotu aktiva.

Investiční hodnota je metrika, kterou investoři používají k přijímání investičních rozhodnutí. Při identifikaci investiční hodnoty investoři obecně zvažují několik kritérií, mimo jiné včetně návratnosti investic, jejich investiční strategie a úrovní rizika. Kromě toho mohou investoři také předpovídat tržní podmínky, které mohou mít významný dopad na hodnotu aktiva.

Výpočet hodnoty investice je náročný proces, který obvykle kombinuje umění i vědu. Každý investor musí pečlivě posoudit své vlastní cíle, tržní podmínky a faktory, které lze přičíst investici, aby přišel s kvantifikovanou investiční hodnotou. Existuje řada různých metodik pro výpočet hodnoty investice. Mezi nejpozoruhodnější z těchto metod patří srovnatelná analýza Srovnatelná analýza společnosti Jak provádět srovnatelnou analýzu společnosti. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku a modelu diskontovaných peněžních toků (DCF) Model diskontovaných peněžních toků DCF Vzorec diskontovaných peněžních toků DCF je součet hotovosti tok v každém období dělený jedním plus diskontní sazba zvýšená na sílu období #. Tento článek rozděluje vzorec DCF na jednoduché termíny s příklady a videem výpočtu. Vzorec se používá k určení hodnoty podniku.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Účetní hodnota vs reálná hodnota Účetní hodnota vs reálná hodnota V účetnictví a financích je důležité porozumět rozdílům mezi účetní hodnotou a reálnou hodnotou. Oba pojmy se používají při oceňování
  • Čistá současná hodnota Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti diskontované na současnost. Analýza NPV je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, zabezpečení investic,
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found