Průměrný věk inventáře - přehled, jak vypočítat, důležitost

Průměrný věk zásob představuje průměrný počet dní, které uplynou, než společnost prodá svůj zůstatek zásob. Jedná se o důležitou metriku efektivity pracovního kapitálu, která se také označuje jako denní inventář na skladě (DOH) Days of Inventory on Hand (DOH) průměrný inventář, který má k dispozici. Je to také .

Průměrný věk inventáře

Jak vypočítat průměrný věk inventáře

Průměrný věk zásob se vypočítá tak, že se vezme průměrná bilance zásob a vydělí se náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vynaložené na výrobu jakékoli zboží nebo služby. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často za dané období a poté se vynásobí 365 dny. Průměrný věk inventáře se počítá za období jednoho roku.

Průměrný věk inventáře - vzorec

Kde:

  • Průměrný zůstatek zásob - Průměr stavu zásob na začátku roku a stavu zásob na konci roku.
  • Náklady na prodané zboží (COGS) - Přímé náklady spojené s výrobou zboží prodávaného společností. Zahrnuje přímé suroviny a přímou práci. Přímá práce Přímou prací se rozumí platy a mzdy vyplácené pracovníkům, kteří se přímo podílejí na výrobě konkrétního produktu nebo na provádění služby používané k výrobě zboží.

Důležitost průměrného věku zásob

Z pohledu investora

Investoři mohou použít průměrný věk zásob k vyhodnocení společnosti jako investice. Průměrný věk inventáře poskytuje přehled o tom, jak rychle společnost předává svůj inventář. Rychlejší obrat zásob (nízký průměrný věk zásob) obecně znamená, že společnost efektivně prodává zásoby.

Pokud je však obrat zásob příliš vysoký, může to být známkou toho, že společnost prodává zásoby příliš rychle a může dojít k nedostatku zásob. Nedostatky zásob představují ztracené prodeje a jsou extrémně škodlivé pro ziskovost společnosti.

Pokud společnost vykazuje nízký obrat zásob (vysoký průměrný věk zásob), může to znamenat, že společnost své zásoby nespravuje optimálně nebo že je obtížné její zásoby obracet.

Efektivita zásob je důležitou metrikou, kterou mají investoři vyhodnotit pro společnosti, zejména pokud působí v průmyslových odvětvích, kde je důležitý obrat zásob. Příkladem je potravinářský průmysl.

Z pohledu managementu

Průměrný věk inventáře je důležitou metrikou, kterou mohou používat i manažeři. Monitorováním průměrného stáří inventáře mohou manažeři získat přehled o tom, jaká by měla být jejich cenová strategie. Pokud je jejich průměrný věk zásob nižší než u jiných společností, může být cena produktů příliš nízká. Pokud je však jejich průměrný věk zásob vyšší než u jiných společností, může být cena jejich produktů příliš vysoká, a proto neprodává produkty dostatečně rychle.

Průměrný věk zásob může navíc ovlivnit rozhodování o vytváření marketingových strategií 5 P marketingu 5 P marketingu - produkt, cena, propagace, místo a lidé - jsou klíčovými marketingovými prvky používanými k strategickému umístění firmy. Těchto 5 P, jako jsou slevy a propagace nabídek, prodej stárnoucího inventáře a zvýšení peněžního toku. Pokud je průměrný věk inventáře velmi vysoký, pak je inventář vystaven riziku zastarávání.

Rizikem zastarávání je v zásadě riziko, že se produkt nebo služba může stát zastaralým a nebude možné jej prodat za očekávanou tržní hodnotu. Možná bude nutné, aby byl produkt prodán se silnou slevou, možná dokonce pod jeho cenou.

Například věk zásob je v potravinářském průmyslu velmi důležitý - zejména u potravin podléhajících rychlé zkáze, které mohou vypršet, jako jsou čerstvé produkty, maso a mléčné výrobky. Vedení společností, které prodávají tyto produkty, musí věnovat zvláštní pozornost jejich průměrnému stáří zásob, protože pokud se jejich zásoby zkazí, jedná se o úplný odpis a může vést ke značným ztrátám.

Praktický příklad

Předpokládejme, že jste investor, který se rozhoduje, zda investovat do dvou maloobchodních společností zabývajících se potravinami.

Společnost A vykazuje průměrný inventář ve výši 200 000 USD a COGS ve výši 1 000 000 USD.

Společnost B vykazuje průměrný inventář ve výši 100 000 USD a COGS ve výši 1 500 000 USD.

Za předpokladu, že všechny ostatní proměnné jsou stejné, která společnost je atraktivnější investicí?

Průměrný věk zásob (společnost A): (200 000 USD / 1 000 000 USD) x 365 = 73,0 dnů

Průměrný věk zásob (společnost B): (100 000 USD / 1 500 000 USD) x 365 = 24,3 dnů

Ukazuje se, že společnost B vykazuje mnohem nižší průměrný věk zásob. Co nám to říká?

Vzhledem k tomu, že v odvětví maloobchodu s potravinami může docházet ke zkažení produktů, je příznivější usilovat o nižší průměrný věk zásob, takže je menší pravděpodobnost, že dojde k poškození potravin.

Proto, Společnost B se jeví jako atraktivnější investice.

Vedení společnosti A může chtít zvážit snížení cen nebo produktů nebo vytvoření slev a propagačních akcí k rychlejšímu prodeji svých zásob.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Smršťování zásob Smršťování zásob Ke zmenšování zásob dochází, když je počet produktů na skladě menší než počet zaznamenaný v seznamu zásob. K odchylce může dojít z důvodu
  • Dny prodeje v inventáři (DSI) Dny prodeje v inventáři (DSI) Dny prodeje v inventáři (DSI), někdy známé jako dny inventáře nebo dny v inventáři, jsou měřítkem průměrného počtu dnů nebo času
  • Ratio Inventory Turnover Ratio Inventory Turnover Ratio Poměr obratu zásob, známý také jako poměr obratu zásob, je poměr efektivity, který měří, jak efektivně je inventář řízen. Vzorec ukazatele obratu zásob se rovná nákladům na prodané zboží děleno celkovým nebo průměrným inventářem, aby se ukázalo, kolikrát se inventář „obrátil“ nebo prodal během určitého období.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found