Rozdělení akcií - přehled, praktický příklad a důvody

Všechny veřejně obchodované společnosti mají daný počet nesplacených akcií Vážený průměr akcií Nesplacená vážená průměrná akcie označuje počet akcií společnosti vypočítaný po úpravě o změny základního kapitálu během vykazovaného období. Počet nevyrovnaných vážených průměrných akcií se používá při výpočtu metrik, jako je zisk na akcii (EPS) z finančních výkazů společnosti o zásobách akcií v jejich společnosti, které byly zakoupeny a vydány investorům. Rozdělení akcií je rozhodnutí společnosti zvýšit počet akcií v oběhu o specifikovaný násobek.

Burza cenných papírů - tržní ceny, dvojnásobné akcie

Více o rozdělení akcií

Když se společnost rozhodne rozdělit své akcie, určí poměr rozdělení. Společnost má řadu kombinačních poměrů. Nejběžnější jsou však rozdělení 2 za 1, 3 za 1 a 3 za 2.

Abychom koncept lépe porozuměli, podívejme se na příklad:

Společnost A se rozhodla rozdělit své akcie a rozhodla se pro nejběžnější poměr rozdělení: 2 za 1. V tomto příkladu by akcionářům, kteří již nakoupili a byly jim vydány akcie akcií společnosti A, byla přidělena další akcie za každou akci, kterou již vlastní. V takovém scénáři předpokládejme, že společnost A má 30 milionů nesplacených akcií. Po rozdělení akcií 2 za 1 budou mít 60 milionů. To však také znamená, že hodnota každé akcie klesá o 50%.

Rozdělení akcií, jak ukazuje náš příklad, zvyšuje celkový počet nevyřízených akcií společnosti A, ale činí dvě akcie stejnou hodnotou, jakou by jedna akcie před rozdělením byla. Tržní kapitalizace společnosti A Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota nesplacených akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností, není tím ovlivněna, protože celková tržní hodnota všech zbývajících akcií se nezměnila.

Důvody pro rozdělení akcií

Proč by společnost chtěla zdvojnásobit nebo ztrojnásobit své nevyřízené akcie, pokud nebude ovlivněna její tržní kapitalizace?

Existuje mnoho důvodů pro rozdělení akcií. Existují však dva nejběžnější. První se týká vnímané likvidity společnosti. S poklesem ceny každé akcie o určité procento - v závislosti na poměru, který se společnost rozhodne použít - mají investoři tendenci vidět akcie společnosti jako dostupnější, a proto je pravděpodobnější, že akcie koupí. Čím nižší je cena akcie, tím méně se akcie jeví jako riskantní.

Díky rozdělení akcií je akcie cenově dostupnější pro více investorů, a lze ji tedy použít k přilákání nových investorů, kteří se možná zdráhali nebo prostě nemohli koupit akcie za vyšší cenu před rozdělením.

Tento krok je užitečnou strategií, když cena akcií společnosti vzroste na úroveň, která zvýší cenu mnoha investorů, nebo když cena vzrostla výrazně výše než akcie jejích konkurentů.

Klíčové jídlo

Rozdělení akcií může být lukrativním a důležitým krokem pro společnosti, které chtějí přilákat více investorů. To platí zejména pro společnosti, které zažívají rychlý růst. Společnost, která roste nebo věří, že poroste, se může rozhodnout rozdělit své akcie, což dává investorům pozitivní indikaci růstu, což jí nakonec pomáhá růst.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Kmenové akcie Kmenové akcie Kmenové akcie jsou typem cenného papíru, který představuje vlastnictví vlastního kapitálu ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií.
  • Náklady na přednostní zásoby Náklady na přednostní zásoby Náklady na prioritní akcie společnosti jsou ve skutečnosti cenou, kterou platí na oplátku za příjem, který získá z emise a prodeje akcií. Vypočítávají náklady na preferované akcie vydělením roční preferované dividendy tržní cenou za akcii.
  • Ředicí cenné papíry Ředicí cenné papíry Ředění může být způsobeno řadou ředících cenných papírů, jako jsou opce na akcie, omezené a výkonné akciové jednotky, preferované akcie, warranty a
  • Základní kapitál Základní kapitál Základní kapitál (kapitál akcionářů, vlastní kapitál, vložený kapitál nebo splacený kapitál) je částka investovaná akcionáři společnosti za použití v podnikání. Když je společnost založena, je-li jejím jediným aktivem hotovost investovaná akcionáři, je rozvaha vyvážena prostřednictvím základního kapitálu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found