Servisovatelný získatelný trh (SOM) - přehled, důležitost a příklad

Serviceable Obtainable Market (SOM) je odhad části tržeb v konkrétním segmentu produktů, které je společnost schopna zachytit. Dalším způsobem, jak se na to dívat, je odhad tržního podílu konkrétního produktu, který může společnost získat. Je součástí segmentace trhu Segmentace a cílení trhu Segmentace a cílení trhu se týká procesu identifikace potenciálních zákazníků společnosti, výběru zákazníků, které mají sledovat, a vytváření hodnotové analýzy, která se široce používá při marketingových a provozních rozhodnutích společnosti.

Servisovatelný získatelný trh (SOM)

SOM lze porovnat s celkovým získatelným trhem, což je celková tržní poptávka po konkrétním produktu nebo službě. Lze jej také přirovnat k provozuschopnému dostupnému trhu, což je část trhu v geografickém dosahu.

Nejlepší způsob, jak porozumět SOM, je dívat se na něj jako na část provozuschopného dosažitelného trhu a celkového dostupného trhu. Je to část trhu, kterou mohou projekty společnosti realisticky zachytit.

souhrn

  • Provozovatelný získatelný trh (SOM) je odhadem části výnosů v konkrétním segmentu produktů, které je společnost schopna zachytit.
  • Faktory, které přispívají k SOM, zahrnují velikost / dosah trhu, produkt a konkurenci.
  • Při odhadu SOM je užitečné vzít v úvahu historický výkon, konkurenci a externí výzkum.

Provozovatelný získatelný trh - faktory

1. Velikost a dosah trhu

Velikost trhu pro produkt je prvním faktorem, na který byste se měli zaměřit při určování SOM. Velikost trhu pro konkrétní produkt je třeba určit na základě geografické oblasti, ve které je nabízen. Předpokládaný dosah je třeba vzít v úvahu v kontextu schopností společnosti.

Například zatímco společnost prodávající online by mohla potenciálně prodávat komukoli na světě s internetem, její dosah bude podstatně menší kvůli omezením, jako je cílový trh a rozpočet. Rozpočtování Rozpočtování je taktická implementace obchodního plánu. Abychom dosáhli cílů ve strategickém plánu podniku, potřebujeme nějaký typ rozpočtu, který financuje podnikatelský plán a stanoví opatření a ukazatele výkonu. .

2. Produkt

Zohlednění produktu na trhu je také zásadní pro dosažení přesné predikce SOM. Produkt by měl být považován za relativní vzhledem k poptávce po něm na geografickém trhu, na kterém společnost působí. Měly by být brány v úvahu také faktory, jako je růst a nálada spotřebitele.

3. Soutěž

Musíte přesně umět posoudit přímé a nepřímé konkurenty a jejich sílu a přítomnost na trhu. Stanovení výše podílu na trhu Podíl na trhu Podíl na trhu se týká části nebo procenta trhu vydělaného společností nebo organizací. Jinými slovy, podíl společnosti na trhu je její celkový konkurent, který společnosti pomůže odhadnout, jakou část trhu je schopna zachytit.

4. Historické představení a externí výzkum

To zahrnuje analýzu dosavadního výkonu firmy a prognózy příjmů v příštích letech. Historické údaje mohou pomoci určit realistický odhad velikosti a podílu trhu. Pro začínající a méně vyspělé společnosti je nezbytný sběr výzkumu jejich průmyslového a geografického prostoru.

Všechny tyto faktory by měly být použity společně při odhadu SOM. V některých situacích však může být vhodné zaměřit se na jednu nebo dvě. Například společnost, která původně vstupuje na trh, bude mít nulové až omezené historické informace.

Provozovatelný získatelný trh - důležitost

Myšlenka SOM je pro společnosti důležitá při finančních projekcích a provozních rozhodnutích. Použití této myšlenky může společnostem pomoci předpovědět tržby Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost obdrží z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. na základě procentního podílu na trhu s využitím výše uvedených faktorů. Může také pomoci podnikům vyhodnotit různé příležitosti nebo mezery na trhu.

SOM rozebírá přesně tam, kde se společnost hodí mezi konkurenty, a pomáhá vedení při výběru strategie, která lépe umístí firmu na trhu. Hodnocení SOM také pomáhá investorům přesněji vyhodnotit potenciální vzestup a riziko spojené s příležitostí. Vidět přesně, jak se obchodní strategie hodí na trh, je důležitým krokem při přijímání investičních rozhodnutí.

Provozovatelný získatelný trh - příklad

Prodejna fotbalových míčů v kanadském Vancouveru se snaží promítnout své výnosy, a proto chce vypočítat jejich SOM. Vědí, že globální trh s fotbalovými míčky činí 1 miliardu dolarů ročně a 500 000 dolarů ve Vancouveru.

Na základě předchozího výkonu a informací o konkurenci se domnívají, že mohou dosáhnout 50% podílu na trhu. Proto by jejich SOM činil 250 000 $ (500 000 $ * 50% podíl na trhu).

Provozovatelný získatelný trh - omezení použití

Mnoho společností při pohledu na metriky jako SOM nadhodnocuje své potenciální výdělky. Například nová společnost s videohrami může odhadovat, že získá 0,1% globálního trhu s videohrami. I když se to může zdát jako realistický odhad, stále to odpovídá příjmům 160 mil. USD.

První chybou v této projekci by bylo použití výpočtu založeného na segmentovaném a složitém odvětví. V odvětví videoher působí tisíce společností, které vyrábějí vše od mobilních her, konzolových her atd.

Při zakládání projekcí na SOM je zásadní zajistit, aby se analýza prováděla co nejdříve. Protože výpočet SOM vytváří několik předpokladů, je také důležité, aby se při rozhodování použil s jinými metrikami.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • 4 P's of Marketing 4 P's of Marketing „4 P's of Marketing“ odkazují na čtyři klíčové prvky zahrnující proces marketingu produktu nebo služby. Zahrnují marketingový mix, což je
  • Výnosy Výnosy Tržby představují hodnotu veškerého prodeje zboží a služeb uznaného společností v daném období. Výnosy (označované také jako tržby nebo příjmy) tvoří začátek výkazu zisku a ztráty společnosti a jsou často považovány za „hlavní linii“ podniku.
  • Předpovídání peněžních toků Předpovídání peněžních toků Tento článek o prognózování peněžních toků je poslední částí čtyřfázového modelu finanční prognózy v aplikaci Excel.
  • Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM), označovaný také jako celkový dostupný trh, je celková příležitost k výnosu, která je k dispozici pro produkt nebo službu, pokud

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found