Crown Jewel Defense - nepřátelská obrana převzetí v transakcích fúzí a akvizic

Strategie Crown Jewel Defense v oblasti fúzí a akvizic Fúze a akvizice Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme akviziční proces od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), důležitost synergií a transakční náklady (M&A), když cílová společnost nepřátelského převzetí prodá jeho nejcennější aktiva Typy aktiv Mezi běžné typy aktiv patří běžná, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Správně identifikovat a snížit jeho atraktivitu pro nepřátelského uchazeče. Obrana korunovačního klenotu je obranou poslední instance, protože cílová společnost úmyslně zničí část své hodnoty s nadějí, že nabyvatel upustí od své nepřátelské nabídky.

Crown Jewel Defense v M&A diagramu

Další informace o podmínkách převzetí ve slovníku pojmů M&A financí Slovníček pojmů a definic pojmů a definic pro transakce fúzí a akvizic ve financích. Podmínky pocházejí z kurzu finančního pokročilého finančního modelování, M&A modeling.

Co jsou korunovační klenoty?

Abyste plně porozuměli strategii obrany klenotů, je důležité vědět, co je to klenot. Korunovační klenoty jsou nejziskovější nebo nejcennější korporační jednotky nebo aktiva, která společnosti patří. Korunovační klenoty jsou v zásadě nejcennějšími nebo nejcennějšími aktivy společnosti, pokud jde o ziskovost. Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti jsou finanční metriky používané analytiky a investory k měření a hodnocení schopnosti společnosti generovat příjem (zisk) v poměru k výnosům, rozvaha aktiva, provozní náklady a vlastní kapitál akcionářů během určitého časového období. Ukazují, jak dobře společnost využívá svá aktiva k vytváření zisku, budoucích obchodních vyhlídek nebo hodnoty aktiv. Čistá identifikovatelná aktiva Čistá identifikovatelná aktiva se skládají z aktiv získaných od společnosti, jejíž hodnotu lze měřit a která se používá při fúzích a akvizicích pro goodwill a alokaci kupní ceny. .

Korunovační klenoty společnosti závisí na odvětví a povaze podnikání. Například společnost, která působí jako výrobce v automobilovém průmyslu, může považovat své korunovační klenoty za výrobní a výrobní závody nebo techniky, které používá.

Jak funguje ochrana korunovačních klenotů

Zde je příklad toho, jak tato obranná strategie převzetí funguje:

  1. Společnost A učiní nabídku na koupi společnosti B.
  2. Společnost B nabídku odmítne.
  3. Společnost A pokračuje v akvizici tím, že nabízí nákup akcií společnosti B za 10% prémii.
  4. Společnost B se obává, že společnost A může být úspěšná v dosažení kontrolního podílu ve společnosti prostřednictvím nákupů akcií, se rozhodne úmyslně zničit hodnotu společnosti prodejem cenných aktiv.
  5. Jelikož nejcennější aktiva společnosti jsou pryč, společnost A stáhne svou nabídku na společnost B a opustí své akviziční plány.

V obraně korunovačních klenotů cílová společnost prodává cenná aktiva, aby snížila svou atraktivitu. Všimněte si, že v obraně korunovačních klenotů cílová společnost v podstatě ničí hodnotu a poškozuje se, aby unikla nepřátelskému převzetí.

Odůvodnění obrany korunovačních klenotů

V mnoha případech prodá cílová společnost svá nejcennější aktiva přátelské třetí straně (bílý rytíř Bílý rytíř Bílý rytíř je společnost nebo jednotlivec, který získá cílovou společnost, která je blízko převzetí černý rytíř. Převzetí bílého rytíře je upřednostňovanou možností před nepřátelským převzetím černým rytířem, protože bílí rytíři provádějí „přátelskou akvizici“ tím, že obecně zachovávají současný manažerský tým). Když nepřátelský uchazeč nabídku zruší, cílová společnost odkoupí tato aktiva zpět od přátelské třetí strany za předem stanovenou cenu. Proto obrana korunovačních klenotů nemusí vždy zničit cílovou společnost.

Příklad - „Lepší“ strategie obrany klenotů

Uvažujme o optimalizovanější strategii obrany korunových klenotů, ve které společnost B prodává svá aktiva přátelské třetí straně.

  1. Společnost A učiní nabídku na koupi společnosti B.
  2. Společnost B nabídku odmítne.
  3. Společnost A pokračuje v akvizici tím, že nabízí nákup akcií společnosti B za 10% prémii.
  4. Společnost B osloví přátelskou společnost - společnost C - ke koupi aktiv společnosti B za 100 milionů dolarů. Společnost B a společnost C podepisují dohodu, že společnost B odkoupí zpět svá aktiva za mírnou prémii, jakmile je nepřátelský uchazeč pryč.
  5. Jelikož nejcennější aktiva společnosti B jsou pryč, společnost A stáhne svou nepřátelskou nabídku.
  6. Když byl nepřátelský uchazeč pryč, společnost B odkoupí svá aktiva od společnosti C za předem stanovenou cenu.

Chcete-li se dozvědět více, přečtěte si slovník pojmů a definic pro fúze a akvizice. Podmínky pocházejí z kurzu finančního pokročilého finančního modelování, M&A modeling.

Další zdroje

Finance je globálním poskytovatelem školení v oblasti finančního modelování a certifikačních programů finančních analytiků Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P.Morgan a Ferrari. Tyto další zdroje týkající se fúzí a akvizic vám budou užitečné, abyste se mohli dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru.

  • Poison Pill Poison Pill Poison Pill je strukturální manévr navržený tak, aby zmařil pokusy o převzetí, kde se cílová společnost snaží být pro potenciální nabyvatele méně žádoucí. Toho lze dosáhnout prodejem levnějších akcií stávajícím akcionářům, čímž se zředí kapitál, který získává nabyvatel
  • Greenmail Greenmail Závazek Greenmail zahrnuje nákup významného počtu akcií v cílové společnosti, hrozba nepřátelským převzetím a následné použití hrozby k vynucení
  • Pac-Man Defense Pac-Man Defense Pac-Man Defense je strategie používaná cílenými společnostmi k zabránění nepřátelského převzetí. Tato strategie prevence převzetí je implementována cílovou společností, která mění věci tím, že se snaží převzít nabyvatele. Účelem Pac-Man obrany je učinit převzetí velmi obtížným příkladem Pac-man obrany
  • Žlutý rytíř Žlutý rytíř Žlutý rytíř je společnost, která se pokouší získat nepřátelské převzetí jiné společnosti, ale místo toho diskutuje o myšlence fúze s cílovou společností. Ke změně strategie může dojít, když cílová společnost odolá nepřátelskému převzetí a nabyvatel je nucen být přátelštější, aby mohl úspěšně vyjednat dohodu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found