Měření rizika odchylky - přehled, směrodatná odchylka, omezení

Měření rizika odchylky je funkce, která se používá k měření finančního rizika a liší se od obecných měření rizik. Měření rizika se primárně používá ve finančním průmyslu k měření pohybu a volatility. Volatilita Volatilita je míra míry fluktuací ceny cenného papíru v čase. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru, aby mohli posoudit minulé výkyvy cen investice.

Při investování do akcií, opce Opce: Hovory a kupní opce Opce je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum expirace) za stanovenou cenu ( realizační cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli a další investice, obchodníci mají zájem znát pravděpodobnost, že se cena investice bude pohybovat určitým směrem, což bude mít za následek zisk nebo ztrátu. K dosažení svých cílů používají obchodníci různé funkce k určení rizika a volatility akcií, přičemž jednou z nejpoužívanějších funkcí je měření rizika odchylky.

Měření rizika odchylky

Co je standardní odchylka?

Směrodatná odchylka je matematický koncept, který se používá v různých oborech, jako jsou finance, ekonomie, účetnictví a statistika. Základní pojmy statistiky pro finance Pro lepší porozumění financím je zásadně důležité důkladné pochopení statistik. Statistické koncepty mohou navíc pomoci investorům sledovat. Měří, jak jsou rozpětí jednotlivých datových bodů od střední hodnoty. Směrodatná odchylka se vypočítá odečtením průměru z každé hodnoty, výpočtem druhé odmocniny, jejich sečtením a nalezením průměru rozdílů pro získání rozptylu. Variance měří, jak jsou čísla v souboru dat rozložena, a používá se jako indikátor volatility v souboru dat.

Při hodnocení vzájemných fondů Podílové fondy Podílový fond je skupina peněz shromážděných od mnoha investorů za účelem investování do akcií, dluhopisů nebo jiných cenných papírů. Podílové fondy jsou vlastněny skupinou investorů a spravovány profesionály. Dozvíte se o různých typech fondů, o tom, jak fungují, o výhodách a kompromisech investování do nich nebo cenných papírů, do kterých investovat, obchodníci preferují použití standardní odchylky jako měření rizika kvůli své schopnosti ukázat volatilitu obchodu. Obchodníci obvykle vypočítávají roční míru návratnosti každého portfolia, aby určili pravděpodobnost, že portfolio v budoucnu dosáhne konzistentních výnosů.

Například zabezpečení s vysokým růstem bude vykazovat vyšší směrodatnou odchylku, protože jeho návratnost stále vrcholí a couvne, než se usadí na konkrétním bodě. Znamená to, že zabezpečení je vysoce volatilní a nese vyšší stupeň rizika, s nímž se bude investor averzní vůči riziku nepohodlně setkat. Naopak, staré cenné papíry, které poskytují stálé výnosy, způsobí nízkou odchylku, což ukazuje, že cenný papír s sebou nese nízké riziko.

Jak odchylka měří riziko?

Při použití standardní odchylky k měření rizika se analytici zajímají o to, jak je roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba (EAR) je úroková sazba, která je upravena o složení za dané období. Jednoduše řečeno, efektivní je rozloženo, což určuje, jak riskantní je investice. Cenné papíry se širším rozsahem a nepředvídatelným pohybem s sebou nesou větší riziko a přijdou se spoustou nejistot ohledně směru ceny.

Například akcie orientované na růst zažijí spoustu hrotů a zvratů a její směr bude nejistý. Investor hledající riziko upřednostňuje takové nepředvídatelné akcie, protože při správném načasování nabízejí větší potenciál zisku. Docela konstantní akcie přicházejí s nízkým rizikem, protože je pravděpodobné, že zůstanou po dlouhou dobu ve stejném rozmezí. Příkladem je akcie, která vrací 7% -10% během celého obchodního roku.

Měření rizika na akciovém trhu

Při obchodování s cennými papíry na akciovém trhu se obchodníci spoléhají na předpoklad, že se cenné papíry řídí běžným rozdělením. Normální rozdělení tvoří tvar zvonu, s jedním nejvyšším bodem na křivce a dvěma dolů klesajícími čarami na obou stranách křivky. Nejvyšší bod představuje nejpravděpodobnější výsledek, zatímco ostatní řádky ukazují další možné výsledky.

Při analýze potenciálních cenných papírů, do kterých se má investovat, se očekává, že hodnoty poklesnou o jednu odchylku od průměrných 68% času, zatímco v 95% případů hodnoty klesnou o dvě odchylky od průměru. Investoři a analytici akcií používají k výpočtu očekávaných budoucích výnosů normální rozdělení historického výkonu akcií.

Konzistence směrodatné odchylky

Díky konzistenci směrodatné odchylky je populární jako funkce měření rizika. Například když řeknete, že hodnoty klesnou o dvě standardní odchylky od průměru 95% času, taková konzistence zůstane stejná, ať už mluvíme o věku, hmotnosti nebo výnosu plodiny. To znamená, že investoři mohou s jistotou předpovídat, že měřené charakteristiky nepřekročí vytvořený rozsah.

Omezení použití standardní odchylky jako metriky měření rizika

Směrodatná odchylka jako metrika měření rizika ukazuje pouze to, jak jsou rozloženy roční výnosy investice, a to nutně neznamená, že výsledky budou v budoucnu konzistentní. Investice mohou být ovlivněny dalšími nesouvisejícími faktory, jako jsou změny úrokových sazeb a tržní konkurence, a roční výnos může spadat mimo předpokládané rozmezí. To znamená, že směrodatná odchylka by neměla být použita jako nástroj pro konečné měření rizika, ale měla by být použita společně s dalšími funkcemi měření rizika.

Další slabinou měření rizika odchylky je to, že předpokládá normální rozložení hodnot dat. To znamená, že existuje jednotná pravděpodobnost dosažení hodnot nad nebo pod průměrem. Například v 68% případů všechny jednotlivé hodnoty klesnou o jednu směrodatnou odchylku od průměru. Tento předpoklad nemusí platit pro všechny typy investic, jako jsou zajišťovací fondy, které mají tendenci být vychýleny jedním směrem.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Páry obchodování Páry obchodování Páry obchodování je strategická možnost obchodování, která se používá k vytváření zisků bez ohledu na směr trhu. Obchodníci využívající strategii párů určují
  • Poměry návratnosti upravené podle rizika Poměry návratnosti upravené podle rizika Existuje řada poměrů návratnosti upravených o riziko, které investorům pomohou posoudit stávající nebo potenciální investice. Tyto poměry mohou být užitečnější než jednoduché metriky návratnosti investice, které nezohledňují úroveň investičního rizika.
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found