Dobrovolná likvidace - přehled, jak to funguje, zpracování

Dobrovolná likvidace je, když se společnost rozhodne rozpustit podle svých vlastních podmínek schválených akcionáři společnosti. Rozhodnutí obvykle nastane, když se společnost rozhodne, že již nemá důvod pro provoz, nebo pokud již není možné ji provozovat. Klíčovým faktorem je zde to, že zrušení společnosti není nařízeno soudem.

Dobrovolná likvidace

Jak funguje dobrovolná likvidace

Dobrovolná likvidace umožňuje společnosti ukončit svou činnost, odprodat aktiva a zrušit svou firemní strukturu. Struktura společnosti Struktura společnosti se týká organizace různých oddělení nebo obchodních jednotek v rámci společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví a splácení určených věřitelů na základě jejich seniority.

Dobrovolnou likvidaci zahájí akcionáři nebo vlastníci společnosti, když hlasují pro usnesení o zastavení dalších operací. Likvidace může pokračovat pouze se souhlasem akcionářů.

Nedobrovolné likvidace

Dobrovolné likvidace se výrazně liší od nedobrovolných likvidací. Nedobrovolné likvidace jsou, když je společnost nucena zlikvidovat a prodat svá aktiva ekonomickými podmínkami, předpisy společnosti nebo soudním příkazem.

Běžnou formou nedobrovolné likvidace pro veřejné podniky je bankrot společnosti. U menších rodinných společností však může smrt nebo rozvod vést k takové likvidaci.

Důvody pro dobrovolnou likvidaci

1. Neuskutečnitelné operace nebo špatné provozní podmínky

Ačkoli nejsou nucené, dobrovolné likvidace mohou být někdy nejlepší volbou pro společnosti s nerealizovatelnými operacemi a špatnými provozními podmínkami. Příkladem je, pokud producent vysokých nákladů na ropu předpokládá do budoucna období nízkých nákladů na ropu. Mohou se dobrovolně rozhodnout pro likvidaci, i když ještě nejsou technicky v úpadku.

2. Daňová úleva

Dalším důvodem pro volbu dobrovolné likvidace operací by bylo využít daňových úlev pro odstavení, reorganizaci nebo převod aktiv na jiné společnosti výměnou za akcie nabývající společnosti. Pro cílovou společnost je to příznivé, protože na převedenou část vlastního kapitálu se vztahuje příznivé daňové zacházení.

3. Zvláštní účely

Dalším důvodem, proč může dojít k dobrovolné likvidaci, je situace, kdy společnost existuje pouze pro konkrétní účel po omezenou dobu. Například vytvoření jednotky zvláštního účelu (SPE) nebo vozidla zvláštního určení (SPV) Special Purpose Vehicle (SPV) Special Purpose Vehicle / Entity (SPV / SPE) je samostatná entita vytvořená pro konkrétní a úzký cíl a který je veden v podrozvaze. SPV je a je dceřinou společností založenou výhradně za účelem plnění finančních závazků k izolaci rizik. Společnosti mohou být dobrovolně zlikvidovány, pokud již nepotřebují.

4. Odchod zakladatele společnosti (nebo jiného klíčového manažera)

A konečně může dojít k dobrovolné likvidaci, pokud klíčový člen organizace opustí společnost. Například zakladatel společnosti se rozhodne odejít a akcionáři se rozhodnou nepokračovat v činnosti. To je běžné u společností, které byly od základu vytvořeny zakladatelem, a když odejdou do důchodu, neočekává se, že by společnost fungovala stejně.

Proces dobrovolné likvidace

Dobrovolné likvidace mohou skončit počínaje konkrétní událostí, kterou představenstvo představenstva Představenstvo Představenstvo je v zásadě skupina lidí, kteří jsou voleni, aby zastupovali akcionáře. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. dojde. V takových případech je jmenován likvidátor.

Likvidátor je subjekt, který likviduje aktiva jménem společnosti. Když jsou aktiva zlikvidována, obvykle se prodávají na volném trhu za hotovost a jiné ekvivalenty. Likvidátoři mají zákonnou pravomoc jednat jménem společnosti za různé akce.

Při likvidaci společnosti, ať už dobrovolné nebo nedobrovolné, jmenuje likvidátora třetí strany, který za ni prodá svá aktiva. Likvidátoři mají v zásadě zákonnou pravomoc jednat jménem společnosti za účelem prodeje aktiv a dokončení likvidace. Likvidátoři jsou někdy také označováni jako správci.

Likvidátoři však musí dodržovat pořadí závazků. Například nejvyšší úrovně dluhu musí nejprve obdržet hotovost z likvidace, poté podřízený dluh, mezaninové financování (upřednostňovaný kapitál, naturální výplata) a nakonec majitelé akcií dostávají hotovost z likvidace jako poslední.

Dobrovolná likvidace ve Spojeném království

V jiných zemích se procesy dobrovolné likvidace mohou lišit. Například ve Spojeném království jsou dobrovolné likvidace rozděleny do dvou různých kategorií. Jeden je pro dobrovolná likvidace věřitelů, ke kterému obvykle dochází, když společnost čelí platební neschopnosti Insolvence Insolvence se týká situace, ve které firma nebo jednotlivec není schopen plnit finanční závazky vůči věřitelům v době splatnosti dluhů. Insolvence je stav finanční tísně, zatímco bankrot je soudní řízení. .

Druhou kategorií je dobrovolná likvidace členů, který pouze vyžaduje, aby společnost vyhlásila bankrot. U druhé kategorie zůstává společnost solventní. Musí však odprodat část svých aktiv, aby splnil nadcházející závazky, například nadcházející splatnost dluhu. Nejméně 75% akcionářů musí hlasovat pro dobrovolnou likvidaci členů, aby mohla být přijata.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Kapitola 11 Kapitola 11 Úpadek Kapitola 11 je právní proces, který zahrnuje reorganizaci dluhů a aktiv dlužníka. Je k dispozici jednotlivcům, partnerům, společnostem
  • Kreditní událost Kreditní událost Kreditní událost označuje negativní změnu v bonitě dlužníka, která spouští podmíněnou platbu ve swapu úvěrového selhání (CDS). Dochází k němu v případě, že jednotlivec nebo organizace nesplácí svůj dluh a není schopen dodržovat podmínky zadané smlouvy, což vyvolá úvěrový derivát, jako je swap úvěrového selhání.
  • Reorganizace bez daně Reorganizace bez daně Aby transakce splňovala podmínky pro osvobození od daně, musí splňovat určité požadavky, které se velmi liší v závislosti na formě transakce. n Daňová reorganizace Aby transakce mohla být osvobozena od daně, musí splňovat určité požadavky, které se velmi liší v závislosti na formě transakce.
  • Kodex bankrotu USA Kodex bankrotu USA Kodex bankrotu USA se také označuje jako hlava 11 zákoníku Spojených států a upravuje postup, který podniky a jednotlivci dodržují

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found