Podhodnocené - definice, vnitřní hodnota, finanční poměry

Podhodnocené aktivum je investice, kterou lze koupit za nižší než skutečnou hodnotu. Například pokud má společnost skutečnou hodnotu 11 $ za akcii, ale lze ji koupit za 8 $ za akcii, je považována za podhodnocenou.

Podceněný

Vnitřní hodnota

Investice je ve srovnání se svou vnitřní hodnotou nadhodnocena nebo podhodnocena. Jelikož je vnitřní hodnota aktiva subjektivní, znamená to, že nadhodnocení / podhodnocení je také subjektivní.

Jednoduše řečeno, vnitřní hodnota aktiva je cena, kterou by byl racionální investor ochotný za aktivum zaplatit. Nejčastěji se jedná o čistou současnou hodnotu (NPV) všech budoucích peněžních toků, které aktivum vygeneruje. Pro osvěžení tohoto tématu viz Průvodce financemi k metodám oceňování. Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, výzkumu vlastního kapitálu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, odkupu a financování pomocí pákového efektu, stejně jako při finančním modelování. Průvodce finančním modelováním zdarma Průvodce finančním modelováním zahrnuje tipy a osvědčené postupy týkající se předpokladů aplikace Excel, ovladače, předpovídání, propojení tří výroků, analýza DCF, konkrétněji modely DCF Bezplatný průvodce tréninkem modelu DCF Model DCF je specifický typ finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše prognózou neuvolněného volného peněžního toku společnosti.

Podhodnocený vs. nadhodnocený

Pokud se hodnota aktiva obchoduje s jeho vlastní hodnotou, říká se, že je spravedlivě oceněna (plus nebo minus přiměřená marže). Když se aktivum významně posune mimo tuto hodnotu, stane se podhodnoceným / nadhodnoceným.

Investice do hodnoty

Investoři, kteří nakupují akcie, které nedosahují své skutečné hodnoty, se nazývají „hodnotní investoři Investice do akcií: Průvodce hodnotovým investováním Od publikace„ The Intelligent Investor “od Bena Grahama se stalo jednou z nejuznávanější a nejsledovanější způsoby vychystávání zásob. “Nebo investoři, kteří mají rádi„ levné “akcie. I když investování do hodnoty může být dobrý nápad, jedním problémem může být propadnutí „pasti hodnoty“, což je společnost nízké kvality, která vypadá levně, ale ve skutečnosti nestojí za nic víc, než je její tržní cena.

Poměry pro podhodnocené investice

Investoři mohou použít několik metod k nalezení investic (obvykle akcií), které mají vyšší hodnotu než cena, kterou za ně musí zaplatit. Níže uvádíme příklady některých nejčastěji používaných poměrů pro posouzení, zda je akcie nadhodnocena nebo podhodnocena:

Cena / čistá současná hodnota (P / NPV)

Cena / čistá čistá hodnota je nejlepší (tj. Nejúplnější) metoda oceňování společnosti. Chcete-li provést analýzu ceny / NPV, musí finanční analytik sestavit finanční model pro předpovídání výnosů, výdajů a peněžních toků společnosti do budoucnosti a výpočet čisté současné hodnoty (NPV) čisté současné hodnoty (NPV) čisté současné hodnoty (NPV) ) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti diskontované do současnosti. Analýza NPV je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, zabezpečení investic,. Analytik poté porovná hodnotu z modelu diskontovaných peněžních toků (DCF) s tržní cenou investice. Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na bezplatnou příručku k finančnímu modelování od Finance. Průvodce k finančnímu modelování Tato příručka k finančnímu modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy pro Excel týkající se předpokladů, ovladačů, předpovědí, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF atd.

Jiné poměry

Pokud analytik nemá přístup k dostatku informací (nebo času) k sestavení finančního modelu, může se k posouzení hodnoty společnosti obrátit na jiné poměry. Mezi další běžné poměry patří:

  1. Poměr cena / zisk (PE) Poměr cena / zisk Poměr cena / zisk (P / E Ratio) je vztah mezi cenou akcií společnosti a ziskem na akcii. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. P / E ukazuje očekávání trhu a je cenou, kterou musíte zaplatit za jednotku současných (nebo budoucích) výnosů
  2. Poměr cena / kniha (PB)
  3. Poměr EV / EBITDA
  4. Poměr EV / výnosů
  5. Poměr cena / peněžní tok (P / CF)
  6. Dividendový výnos a výplatní poměr

Při použití výše uvedených poměrů je důležité věnovat pozornost tomu, abyste se vyhnuli „hodnotovým pastím“, jak je uvedeno výše. Vzhledem k tomu, že společnosti mohou mít dočasně výkyvy ve svých finančních výkazech, mohou se výše uvedené poměry jevit jako příznivější nebo nepříznivější, než by byly v dlouhodobém horizontu.

Společnosti mohou vzniknout jednorázové výdaje ve výkazu zisku a ztráty nebo zahrnutí znehodnocení aktiv do rozvahy, ale nemusí nutně odrážet očekávaný průběh podnikání.

Dlouhé vs. krátké strategie

Pokud je akcie podhodnocena, představuje příležitost jít „dlouho“ nákupem jejích akcií. Pokud je akcie nadhodnocena, představuje příležitost „zkrátit“ prodejem svých akcií. Hedgeové fondy a sofistikovaní investoři mohou sázet na nad / podhodnocené akcie pomocí kombinace dlouhých a krátkých pozic. Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na obchodní příručky Finance Trading & Investing Finanční a obchodní příručky Finance jsou navrženy jako zdroje pro samostudium, abyste se naučili obchodovat vlastním tempem. Projděte si stovky článků o obchodování, investování a důležitých tématech, které finanční analytici mají vědět. Zjistěte více o třídách aktiv, cenách dluhopisů, riziku a výnosu, akciích a akciových trzích, ETF, hybnosti, technickém.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Býčí a medvědí Býčí a medvědí profesionálové v oblasti podnikových financí pravidelně označují trhy jako býčí a medvědí na základě pozitivních nebo negativních cenových pohybů. Medvědí trh se obvykle považuje za existující, když došlo k poklesu cen o 20% nebo více od vrcholu, a býčí trh se považuje za 20% zotavení z dna trhu.
  • Krátké krytí Krátké krytí Krátké krytí, nazývané také „nákup na krytí“, označuje nákup cenných papírů investorem za účelem uzavření krátké pozice na akciovém trhu. Tento proces úzce souvisí s krátkým prodejem. Krátké krytí je ve skutečnosti součástí krátkého prodeje
  • Signalizace Signalizace Signalizace označuje akt použití zasvěcených informací k zahájení obchodní pozice. Dochází k němu, když zasvěcená osoba uvolní zásadní informace o společnosti, která spustí nákup nebo prodej jejích akcií lidmi, kteří obvykle zasvěcené informace nedisponují. Akce zasvěcených osob jsou považovány za tržní signál pro cizince.
  • Výnosová křivka Výnosová křivka Výnosová křivka je grafické znázornění úrokových sazeb dluhu pro celou řadu splatností. Ukazuje výnos, který investor očekává, pokud získá peníze na dané časové období. Graf zobrazuje výnos dluhopisu na svislé ose a čas do splatnosti na vodorovné ose.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found