Teorie užitečnosti a její vztah k investování - Corporate Finance Institute

V oblasti ekonomiky, užitku (u) je měřítkem toho, jak velkou výhodu mají spotřebitelé z určitého zboží nebo služeb. Z finančního hlediska se jedná o to, kolik výhod získávají investoři z výkonnosti portfolia.

I když může být intuitivní předpokládat, že by všichni investoři chtěli dosáhnout velmi vysokých výnosů, je důležité si uvědomit, že takové výnosy obvykle vyžadují, aby investor podstoupil mnoho rizik. Riziko a návratnost Riziko a návratnost V investování jsou riziko a výnos vysoce korelované. Zvýšená potenciální návratnost investic obvykle jde ruku v ruce se zvýšeným rizikem. Mezi různé typy rizik patří riziko specifické pro projekt, riziko specifické pro dané odvětví, riziko konkurence, mezinárodní riziko a tržní riziko. jsou kompromisy a sledují lineární vztah. Vysoce rizikové investice představují vysokou pravděpodobnost, že investor přijde o všechny své peníze. Pochopit něčí u peněz může investorům pomoci učinit investiční rozhodnutí, která lépe odpovídají jejich rizikovým postojům a investičním strategiím Investiční strategie akcií Investiční strategie akcií se týkají různých typů investování akcií. Těmito strategiemi jsou zejména hodnota, růst a indexové investování. Strategie, kterou si investor zvolí, je ovlivněna řadou faktorů, jako je finanční situace investora, investiční cíle a tolerance rizik. .

Užitečnost

Jak se měří utility?

Protože u měřítko se mezi jednotlivci velmi liší a jak se jednotlivci liší u funkcí, je poměrně obtížné jej kvantifikovat u. Někdy je však možné použít dolary jako kvantitativní měřítko u. Zvažte následující příklad:

Ben uvažuje o koupi nového domu. Po provedení rozsáhlého výzkumu Ben zúžil své možnosti na následující:

Příklad užitku

Z hlediska hodnoty je Home B lepší řešení, protože poskytuje větší výhodu jako samostatná entita. Ben však pracuje v centru města, a tak se místo toho rozhodne zaplatit 2 miliony dolarů za Home A. V takovém případě můžeme říci, že Benova užitečnost bydlení v centru je 1,5 milionu dolarů (prémie nad Home B).

V některých městech může být mnoho lidí, jako je Ben, kteří by zaplatili velkou prémii za život v určité oblasti. V takových případech mohou být provedeny studie, které by dále porozuměly chování spotřebitelů a poskytly další poznatky.

Okrajová utilita

Okrajová užitečnost označuje, o kolik je přírůstková u jednotlivec pochází ze získání jedné další jednotky určitého zboží nebo služby. Spotřebitelé odvozují klesající mezní hodnotu u ze zboží a služeb dostupných v ekonomice. To znamená, že poté, co máte určité množství konkrétního zboží nebo služby, u získání jedné další jednotky zboží / služby spadá.

Nedávná studie zjistila, že lidé, kteří vydělávají 95 000 $ ročně, získávají stejně mnoho u ze svého platu jako lidé vydělávající 200 000 $ ročně. To ilustruje koncept snižování mezních hodnot u; po 95 000 $ si jednotlivci začnou vážit jiné věci (například čas) mnohem víc než peníze.

Druhy užitkových křivek

Obecně lze říci, že existují tři typy křivek užitečnosti, které vysvětlují vztah, který mají investoři s rizikem.

Typ I - riziko averze

Podle výše uvedené studie tento typ užitkového trendu zažívá většina jedinců. Z koncepčního hlediska by nám graf tohoto typu nástroje poskytl následující:

averze k riziku

Vzhledem k tomu, že investor přebírá větší riziko (a tedy možnost vyšších výnosů), začne mít stále menší touhu podstupovat další riziko.

Typ II - neutrální riziko

Tento postoj k riziku by byl naprosto lineární a nečelil by změnám mezní užitečnosti. Níže uvedený graf ilustruje tento vztah:

Riziko neutrální

V praxi by takový investor neustále přebíral větší riziko, protože by to vedlo k větší užitečnosti. Tento typ investování je poměrně vzácný.

Typ III - milující riziko

Tento přístup k riziku by byl exponenciální, což znamená, že tento investor zažívá zvýšení mezní užitečnosti. Níže uvedený graf ilustruje tento vztah:

riskovat milování

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Směrodatná odchylka Směrodatná odchylka Ze statistického hlediska je směrodatná odchylka souboru dat měřítkem odchylek mezi hodnotami obsažených pozorování.
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.
  • Poměr tržní kapitalizace k HDP (ukazatel Buffett) Poměr tržní kapitalizace k HDP (ukazatel Buffett) Poměr tržní kapitalizace k HDP (také známý jako Buffettův ukazatel) je měřítkem celkové hodnoty všech veřejně obchodovaných akcií v zemi, děleno hrubým domácím produktem (HDP) dané země. Používal se jako široký způsob hodnocení, zda je akciový trh v zemi nadhodnocen nebo podhodnocen, ve srovnání s průměrem
  • Cenová pružnost Cenová pružnost Cenová pružnost se vztahuje k tomu, jak se mění množství poptávané nebo dodávané zboží, když se mění jeho cena. Jinými slovy, měří, kolik lidé reagují na změnu ceny položky.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found