Normalizovaný EPS - Zjistěte, jak vypočítat normalizovaný EPS

Normalizovaný EPS odkazuje na úpravy provedené ve výkazu zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. tak, aby odrážely cykly ekonomiky, a také úpravy, které zahrnují odstranění neobvyklých nebo jednorázových výdajů, které neodrážejí obvyklé operace společnosti. Normalizovaný EPS má poskytnout přesný obraz o skutečné finanční situaci společnosti a zisk Nerozdělený zisk Vzorec Nerozdělený zisk představuje veškerý kumulovaný čistý příjem očištěný o všechny dividendy vyplácené akcionářům. Nerozdělený zisk je součástí vlastního kapitálu v rozvaze a představuje část zisků podniku, které nejsou rozděleny jako dividendy akcionářům, ale jsou vyhrazeny pro reinvestici, na které se odkazuje během prodeje podniku. Odstraňují fluktuace a poskytují odhad příjmů, které by společnost obvykle generovala v typickém roce.

Normalizovaný diagram EPS

Normalizované výdělky se připravují s přihlédnutím k informacím z výkazů zisku a ztráty z předchozích let. Když jsou normalizované výdělky vysoké, ukazuje to, že společnost obvykle generuje vyšší výnosy, i když ekonomika zažívá cykly nahoru a dolů.

Obvykle se provádějí úpravy ve výkazu zisku a ztráty, které se zobrazí potenciálním kupujícím společnosti. Kupující obvykle chtějí vidět průměrné výdělky společnosti, protože výdělky pouze za jedno období nemusí odrážet skutečnou výkonnost společnosti.

Metody odhadu normalizovaného EPS

Přístupy k normalizaci výdělků společnosti zahrnují:

Průměrný dolarový zisk za předchozí období

Jedná se o jeden z nejjednodušších způsobů výpočtu normalizovaného EPS, protože bere v úvahu pouze průměrné výdělky dolaru během konkrétního ekonomického cyklu. V ideálním případě by firma měla brát průměrné výdělky za celý ekonomický cyklus, ve kterém zaznamenala vzestupy a pády, které ovlivnily výdělky. Ekonomické cykly Hospodářský cyklus Hospodářský cyklus je cyklus fluktuací hrubého domácího produktu (HDP) kolem jeho dlouhodobého přirozeného růstu. Vysvětluje expanzi a pokles ekonomické aktivity, které ekonomika v průběhu času prožívá. se může pohybovat od 5 do 10 let.

Tato metoda je ideální pro firmy, které se během období nezměnily. U společností, které během období zaznamenaly obrovský růst, je pravděpodobné, že metoda průměrného výdělku dolaru přinese zkreslené výsledky.

Průměrná návratnost investic společnosti za předchozí období

Tato metoda odhaduje normalizované výdělky pomocí škálovaných výdělků namísto průměrných výdělků v dolarech, jako je tomu v případě první metody. Společnosti, které rostly co do velikosti i výnosů Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost získala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. během celého ekonomického cyklu může tuto metodu použít k úpravě výkazu zisku a ztráty o normalizovaný zisk.

Předpokládejme například, že společnost vrátila průměrný výnos 10% během celého ekonomického cyklu osmi let. Pokud společnost v aktuálním roce investovala 900 milionů $, normalizovaný zisk společnosti by byl 90 milionů $.

Kroky při výpočtu normalizovaných výdělků

Při výpočtu normalizovaných zisků analytici používají informace z výkazu zisku a ztráty společnosti za dané období. Zde jsou základní kroky, které společnosti používají k výpočtu normalizovaných výdělků:

  1. Určete ekonomický cyklus, kdy společnost zaznamenala vzestupy a pády. Toto období je charakterizováno značnými posuny výnosů během celého cyklu. Typický ekonomický cyklus se pohybuje od 5 do 10 let, v závislosti na společnosti a odvětví.
  2. Získejte výkazy příjmů za každé z období zahrnutých do cyklu. Pokud firma zjistila, že podnikání bylo ovlivněno posuny výnosů po dobu sedmi let, měla by shromáždit všechny výkazy zisků a ztrát za tato období, které budou tvořit základ pro výpočty.
  3. Poté, co společnost shromáždí požadované výkazy zisku a ztráty, měla by identifikovat čistý zisk za každé z období. V ideálním případě by mělo existovat sedm čistých zisků za sedm let ekonomického cyklu. Předpokládejme například, že čistý zisk za sedm let je 100 000 $, 120 000 $, 80 000 $, 90 000 $, 120 000 $, 150 000 $ a 160 000 $.
  4. Sečtěte všechny čisté zisky za celý cyklus a získejte kumulativní čistý příjem. V tomto případě je čistý zisk Čistý zisk Čistý zisk je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. je 820 000 $.
  5. Vydělte kumulativní zisky počtem let v cyklu. V tomto případě vydělíme 820 000 USD sedmi lety, abychom získali průměrný zisk za dané období. Průměrný zisk je 117 142,86 USD. To znamená, že normalizovaný zisk pro běžný finanční rok je 117 142,86 USD.

Druhy normalizovaných výdělků

Níže jsou uvedeny hlavní typy nákladů a zisků, které vyžadují úpravy při výpočtu normalizovaného výdělku:

Neopakující se zisky nebo ztráty

Společnosti často vznikají určité jednorázové náklady, které nejsou součástí běžných nákladů. Tyto náklady zahrnují náklady na soudní řízení, neprovozní aktiva, náklady na odpisy majetku Metody odpisování Mezi nejběžnější typy metod odpisování patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti. atd. Pokud výdaje tvoří velkou část ročních nákladů společnosti, může dojít k výraznému poklesu jejích ročních výnosů v důsledku jednorázových výdajů.

Společnost také může během finančního roku zaznamenat obrovské zisky v důsledku jednorázových zisků, jako je prodej majetku společnosti, kompenzace ze soudního sporu atd. Krátkodobé zisky nejsou ukazatelem budoucího výkonu společnosti. Při analýze společnosti nebo získávání potenciálního kupce by tyto krátkodobé zisky nebo ztráty musely být odstraněny, aby odrážely skutečný finanční stav společnosti.

Diskreční výdaje

Diskreční výdaje jsou náklady spojené s činnostmi, které přímo nesouvisejí s běžnými provozními postupy podniku. Podnik nepotřebuje náklady na provoz. Náklady lze zastavit a podnik bude pokračovat v provozu bez přerušení.

Příklady diskrečních výdajů zahrnují pronájem automobilů, rekreační domy, bonusy pro vedoucí pracovníky, předplatné časopisů, konferenční poplatky atd. Náklady je třeba vhodně upravit, aby potenciální kupující nepředpokládal, že náklady jsou součástí provozních nákladů společnosti.

Příklad normalizovaného výdělku

Předpokládejme, že zakladatelé společnosti ABC Inc. uvažují o prodeji podniku zájemci. Kupující má zájem získat nejnovější prohlášení, aby společnost poznala finanční situaci společnosti. Podle výkazu zisku a ztráty společnosti za předchozí rok společnost vydělala EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací je zisk společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady 7 milionů dolarů, což je pokles o 2 miliony dolarů oproti předchozímu roku.

Analytici společnosti poznamenali, že společnosti vznikly určité náklady, které nejsou součástí provozních činností podniku. Výdaje zahrnují soudní spor ve výši 2,3 milionu dolarů, který společnost zaplatila zákazníkovi. Společnost také vyplatila svým vrcholným manažerům bonusy ve výši 1,7 milionu USD.

Při normalizaci zisku za rok bude společnost muset odstranit dvě hlavní náklady, protože se jedná o jednorázové náklady. To znamená, že EBITDA za rok vzroste o 4 miliony USD (2,3 milionu USD + 1,7 milionu USD). Po normalizaci bude zisk za rok 11 milionů dolarů.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích (oficiálně nazývaný Výkaz o peněžních tocích) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování.
  • Sezóna výdělků Sezóna výdělků Sezóna výdělků je doba, během které veřejně obchodované společnosti oznamují své finanční výsledky na trhu. Čas nastává na konci každého čtvrtletí, tj. U společností v USA čtyřikrát za rok. Společnosti v jiných regionech mají různá vykazovaná období, například v Evropě, kde společnosti vykazují pololetně.
  • Proforma zisk na akcii Proforma zisk na akcii (EPS) Proforma zisk na akcii (EPS) se počítá tak, aby se přizpůsobil dopadu fúzí a akvizic. Průvodce pro výpočet výdělků proformy, příklad, vzorec
  • Vážený průměr nevyrovnaných akcií Vážený průměr nevyrovnaných akcií Vážený průměr nevyrovnaných akcií odkazuje na počet akcií společnosti vypočítaný po úpravě o změny základního kapitálu během vykazovaného období. Počet vážených průměrných akcií v oběhu se používá při výpočtu metrik, jako je zisk na akcii (EPS) v účetní závěrce společnosti

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found