Složený úrok - přehled, komponenty, praktický příklad

Složený úrok označuje platby úroků, které se provádějí ze součtu původního jistiny Jistina v dluhopisech je jejich nominální hodnota. Jedná se o počáteční investici zaplacenou za cenný papír nebo obligaci a nezahrnuje odvozený úrok. a dříve zaplacený úrok. Jednodušší způsob, jak uvažovat o složeném úroku, je to, že jde o „úrok z úroku“, kde je výše úrokové platby založena na změnách v každém období, nikoli aby byla stanovena na původní částku jistiny.

Otvírač složených úroků

Složený úrok umožňuje investorům vydělat potenciálně velmi vysoké výnosy v dlouhodobém horizontu a je v podstatě bezrizikovým způsobem generování zisků. Velmi se liší od kapitálových investic, kde kapitálové zisky Výnosy z kapitálových výnosů Výnos z kapitálových výnosů (CGY) je zhodnocení ceny investice nebo cenného papíru vyjádřené v procentech. Protože výpočet výnosu kapitálového zisku zahrnuje tržní cenu cenného papíru v čase, lze jej použít k analýze kolísání tržní ceny cenného papíru. Viz výpočet a příklady jsou realizovány pouze v případě, že se tržní hodnota cenného papíru v průběhu času zvyšuje (tj. Nákup nízký, vysoký prodej).

Složený úrok není zcela bezrizikový, protože plátce úroků může selhat nebo se mohou změnit úrokové sazby. Mechanismus složeného úroku je však tím, co je ve srovnání s jinými investicemi relativně riskantní.

Složky složeného úroku

Toto jsou čtyři hlavní složky složeného úroku:

1. Ředitel

Jistina je částka, která je původně uložena ve složeném prostředí (například spořicí účet s vysokým úrokem v bance Top Banks v USA. Podle americké federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů bylo v USA 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. USA od února 2014. Centrální bankou země je Federální rezervní banka, která vznikla po přijetí zákona o federálních rezervách v roce 1913). Je to počáteční částka, od které se počítá první splátka úroku.

2. Úroková sazba

Úroková úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. odkazuje na sazbu, která se platí z hodnoty účtu. Výplata úroku se bude rovnat úrokové sazbě vynásobené hodnotou účtu (což je součet původní jistiny a jakéhokoli dříve splaceného úroku).

3. Složená frekvence

Četnost skládání určuje, kolikrát ročně je úrok placen. Ovlivní to samotnou úrokovou sazbu, protože vysokofrekvenční složení bude obvykle k dispozici pouze s nižšími sazbami. K sloučení obvykle dochází na měsíční, čtvrtletní nebo roční bázi.

4. Časový horizont

Časový horizont označuje dobu, po kterou může mechanismus složeného úroku fungovat. Čím delší je časový horizont, tím více úrokových plateb lze provést a tím vyšší bude konečná hodnota účtu.

Časový horizont je nejdůležitější složkou složeného úroku, protože v podstatě určuje budoucí ziskovost investice. Složené prostředí s nízkými sazbami a nízkou frekvencí složení může být stále atraktivní, pokud je dostupný časový horizont velmi dlouhý.

Praktický příklad: Složený úrok

Sam chce začít spořit a rozhodne se vložit peníze na spořicí účet s vysokým úrokem. Vloží počátečních 10 000 $, které mají být ročně složeny ve výši 5% za měsíc. Samovi je v současné době 20 let a plánuje odejít do důchodu v 60 letech, což znamená, že může využít 40letého časového horizontu, během kterého bude kumulovat zájem.

S přihlédnutím k daným informacím vypočítá tabulka níže, kolik by Samova hodnota účtu byla na konci jeho časového horizontu:

Ukázková tabulka

Zde vidíme, že hodnota účtu na konci 40letého období je přibližně 70 000 USD. Ukazuje sílu složeného úroku, protože Sam dokázal sedmkrát znásobit své peníze, aniž by aktivně řídil investici. Vidíme, jak se úroky akumulované na jistině zvyšovaly v každém následujícím období výplaty úroků.

Výše uvedený příklad také předpokládá, že Sam nikdy nevložil na svůj spořicí účet další peníze. Kdyby Sam na začátku svého časového horizontu vložil dalších 10 000 $, konečná hodnota účtu by byla dramaticky vyšší.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Roční procentní sazba (RPSN) Roční procentní sazba (RPSN) Roční procentní sazba (RPSN) je roční úroková sazba, kterou musí jednotlivec zaplatit z půjčky nebo kterou obdrží na vkladovém účtu. RPSN je v konečném důsledku jednoduchý procentní termín používaný k vyjádření číselné částky vyplácené jednotlivcem nebo entitou ročně za privilegium půjčovat si peníze.
  • Efektivní roční kalkulačka úrokové sazby Efektivní roční kalkulačka úrokové sazby Tato efektivní kalkulačka roční úrokové sazby vám pomůže vypočítat EAR vzhledem k nominální úrokové sazbě a počtu složených období. Efektivní roční sazba (EAR) je úroková sazba skutečně vydělaná z investice nebo zaplacená z půjčky v důsledku sloučení úroku za dané časové období. To
  • Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba označuje proměnlivou úrokovou sazbu, která se mění po dobu trvání dluhového závazku. Je to opak pevné sazby.
  • Jednoduchý úrok Jednoduchý úrok Jednoduchý úrokový vzorec, definice a příklad. Jednoduchý úrok je výpočet úroku, který nebere v úvahu účinek složení. V mnoha případech se úrok spojuje s každým určeným obdobím půjčky, ale v případě jednoduchého úroku tomu tak není. Výpočet jednoduchého úroku se rovná částce jistiny vynásobené úrokovou sazbou vynásobené počtem období.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found