LIFO vs. FIFO - Zjistěte více o dvou metodách oceňování zásob

Uprostřed probíhající debaty o účetnictví LIFO vs. FIFO není vždy rozhodování, kterou metodu použít, vždy snadné. LIFO a FIFO jsou dvě nejběžnější techniky používané při oceňování nákladů na prodané zboží. Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často a zásob. Konkrétně LIFO je zkratka pro last-in, first-out, zatímco FIFO znamená first-in, first-out.

Mezinárodní standardy účetního výkaznictví - IFRS - umožňují pouze účetnictví FIFO, zatímco Obecně uznávané účetní zásady - GAAP - v USA umožňují společnostem vybrat si mezi účetnictvím LIFO nebo FIFO.

LIFO vs. FIFO

K oceňování zásob se používají i jiné metody, například specifická identifikace a průměrné nebo vážené náklady. Metoda, kterou podnik používá k výpočtu svých zásob, má za následek významný dopad na jeho účetní závěrku Tři účetní závěrky Tři účetní závěrky jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě.

Last In, First Out (LIFO)

Systém LIFO je založen na předpokladu, že poslední položky na polici jsou prvními položkami, které se budou prodávat. Jedná se o nejvíce doporučenou techniku ​​pro podniky zabývající se produkty, které nepodléhají rychlé zkáze, nebo těm, kterým nehrozí riziko zastarání.

Kdykoli dojde ke zvýšení ceny, metoda LIFO doporučuje nejprve prodat zboží za vyšší cenu, zatímco levnější produkty jsou udržovány jako zásoby. To způsobí, že se firemní náklady na prodané zboží zvýší a sníží se čistý příjem. Oba aspekty pomáhají minimalizovat daňovou povinnost společnosti.

Nejlepší způsob, jak vysvětlit tento koncept, je ilustrace. Zvažte obchodní zastoupení, které na jaře zaplatí 20 000 $ za model z roku 2015 a 23 000 $ za totéž během podzimu. V prosinci prodejce prodá jeden z těchto automobilů za 26 000 dolarů.

Z pohledu daně z příjmu Účtování daní z příjmů Daně z příjmů a jejich účetnictví jsou klíčovou oblastí podnikových financí. Konceptuální porozumění účtování daní z příjmů umožňuje společnosti udržovat finanční flexibilitu. Daň je složité pole pro navigaci a často matou i ty nejzkušenější finanční analytiky. , obchodní zastoupení může považovat jeden z vozů za prodané aktivum. Pokud se jedná o auto zakoupené na podzim pomocí techniky LIFO, zdanitelný zisk z tohoto prodeje by byl 3 000 $. Pokud však vezme v úvahu vůz zakoupený na jaře, zdanitelný zisk za to samé by činil 6 000 $.

Kromě snížení daňové povinnosti nabízí technika LIFO další výhody, jako například:

  • Odstranění problémů, které přicházejí se sladěním výdajů na zásoby s jejich výnosy
  • Snížení odpisů produktů na jejich reálnou tržní hodnotu z důvodu snížení nákladů na zásoby
  • Zlepšení peněžního toku

Last-In, first-out však není bez několika nevýhod. Jednou z jeho nevýhod je, že nezahrnuje náklady na výměnu zásob. Přístup LIFO má také tendenci podceňovat hodnotu konečných zásob a ponechává malý prostor pro přizpůsobení, zejména pro společnosti, které se potýkají. Mnoho podniků není schopno vyvážit účinek rostoucích nákladů způsobených inflací. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží po stanovenou dobu. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). .

Protože LIFO podceňuje závěrečný inventář a zveličuje náklady na prodej, většina daňových úřadů to nepřijímá. Pokud společnost používá takovou techniku, bude muset provést výpočty daňové povinnosti samostatně, což vyžaduje další zdroje.

První dovnitř, první ven (FIFO)

U FIFO se předpokládá, že první položky, které mají být vyrobeny, jsou také prvními položkami, které mají být zlikvidovány. Řekněme například, že potraviny dostávají 30 jednotek mléka v pondělí, čtvrtek a sobotu. Pokud si jednotlivec měl v pátek koupit galon mléka, je velká šance, že si vybere z pondělní dávky, protože to bylo to, co bylo dáno do polic jako první.

Podle techniky „první dovnitř a první ven“ bude majitel obchodu předpokládat, že veškeré mléko prodávané jako první je od pondělní zásilky do vyprodání všech 30 jednotek, i když si zákazník vybere z novější dávky.

FIFO se většinou doporučuje podnikům, které se zabývají produkty podléhajícími rychlé zkáze. Tento přístup poskytuje těmto podnikům přesnější hodnotu jejich zisků a zásob. FIFO se hodí nejen pro společnosti, které se zabývají zkazitelnými předměty, ale také pro ty, které do této kategorie nespadají.

U metody FIFO bude akcie, které zůstanou v regálech na konci účetního cyklu, oceněny cenou blížící se skutečné tržní ceně položek. To znamená, že obchodní aktiva budou mít vyšší hodnotu.

Proč používat FIFO?

Největší výhoda FIFO spočívá v jeho jednoduchosti. Mnoho podnikatelů je potěšeno skutečností, že je snadné je vypočítat.

Další výhodou je, že dochází k menšímu plýtvání, pokud jde o znehodnocování materiálů. Vzhledem k tomu, že první získané položky jsou také prvními, které se prodají, existuje efektivní využití a správa zásob.

Zabalit

Metody LIFO vs. FIFO představují zcela odlišné způsoby účtování, které přinášejí odlišné výsledky. Ačkoli je LIFO atraktivní volbou pro ty, kteří chtějí udržet své zdanitelné příjmy nízké, metoda FIFO nabízí více výhod.

LIFO pomáhá zvyšovat spokojenost zákazníků. Vzhledem k tomu, že společnost neustále přesouvá novější zásoby, je méně pravděpodobné, že zákazníci skončí se zastaralými nebo zastaralými produkty.

FIFO zase umožňuje společnostem omezit odpad, protože zajišťuje, že položky vyrobené jako první jsou první z regálů. Majitelům společností také umožňuje zlepšit jejich kontrolu kvality.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli našeho průvodce účetními metodami LIFO vs. FIFO. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dozvědět více, budou užitečné následující zdroje:

  • Days Inventory Outstanding Days Inventory Outstanding Days nevyřízené zásoby (DIO) je průměrný počet dní, po které společnost drží svůj inventář, než jej prodá. Výpočet dnů nevyřízených zásob ukazuje, jak rychle může společnost přeměnit zásoby na hotovost. Jedná se o metriku likvidity a také ukazatel provozní a finanční efektivity společnosti.
  • Denní nevyřízené tržby Prodejní nevyřízené dny Prodejní nesplacené prodeje (DSO) představují průměrný počet dní, za které se prodej kreditu převede na hotovost, nebo jak dlouho společnosti trvá, než inkasuje své pohledávky. PDS lze vypočítat vydělením celkových pohledávek v určitém časovém rámci celkovým čistým prodejem úvěru.
  • Obrat zásob Obrat zásob Obrat zásob, neboli poměr obratu zásob, udává, kolikrát společnost prodá a nahradí své zásoby zboží během daného období. Zvažuje náklady na prodané zboží ve srovnání s jeho průměrným inventářem za rok nebo v jakémkoli stanoveném časovém období.
  • Lead Time Lead Time Lead time se vztahuje k času mezi zahájením a dokončením operace nebo projektu. Tento termín se běžně používá při řízení dodavatelského řetězce,

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found