Komerční úvěr - přehled, jak to funguje, typy

Komerční úvěr, nazývaný také komerční úvěrová linka, se týká předem schváleného množství peněz, které poskytuje společnost nebo jiný věřitel společnosti. Společnost může podle svého uvážení čerpat peníze z komerčního úvěru, aby splnila své finanční závazky.

Obchodní úvěr

Porozumění komerčnímu úvěru

Komerční úvěr je revolvingový úvěr nabízený společnosti, který účetní jednotce umožňuje čerpat předem schválenou částku peněz na pokrytí jejích obchodních nákladů. Komerční úvěr je běžný nástroj financování, který společnosti používají k udržení pracovního kapitálu. Vzorec pracovního kapitálu. Vzorec pracovního kapitálu je současná aktiva minus krátkodobé závazky. Jedná se o měřítko krátkodobé likvidity společnosti; to, co zbylo z požadavků rozvahy, nákup zásob Inventář Inventář je aktuální účet aktiv nalezený v rozvaze, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. a financovat pořízení kapitálových aktiv.

Úrok z komerčního úvěru je pouze proti částce čerpané společností. Například pokud byla společnost předem schválena pro komerční úvěrovou hranici 100 000 USD, ale čerpá pouze 50 000 USD z celkové výše úvěru, bude muset platit pouze úroky z čerpané částky (50 000 USD).

Naproti tomu, pokud by společnosti byla poskytnuta půjčka ve výši 100 000 USD, musela by společnost platit úroky z celé částky 100 000 USD. Proto může společnost s komerční úvěrovou linkou čerpat pouze potřebnou částku a platit z ní úroky.

Jak funguje komerční úvěr

Druhy komerčních úvěrů

1. Zabezpečené komerční úvěry

Zabezpečený komerční úvěr je zajištěn kolaterálem. Mezi příklady aktiv, která mohou sloužit jako kolaterál pro komerční úvěr, patří pohledávky Účty Pohledávky Účty (AR) představují úvěrový prodej podniku, který ještě není plně splacen jeho zákazníky, což je v rozvaze aktuální aktivum. Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky. , inventář a kapitálová aktiva. Pokud společnost není schopna vrátit částku čerpanou z komerčního úvěru, může věřitel převzít vlastnictví kolaterálu a aktiva zlikvidovat za účelem vyrovnání zbývajícího zůstatku.

2. Nezajištěný komerční úvěr

Nezajištěný komerční úvěr není zajištěn kolaterálem. U nezajištěné komerční úvěrové linky je však téměř vždy vyžadována osobní záruka. Kvůli vyššímu úvěrovému riziku musí společnost obecně prokázat silný úvěrový profil a finančně zdravé a osvědčené podnikání, které musí být schváleno pro nezajištěnou linii komerčního úvěru. Proto je předem schválená částka pro nezajištěný komerční úvěr obecně nižší a přichází s vyšší úrokovou sazbou.

Příklad

Společnost ABC se snaží financovat nákup inventáře k prodeji během svátku v Kanadě. Za tímto účelem společnost zajišťuje komerční úvěr u věřitele ve výši 100 000 USD zajištěný nemovitostmi, budovami a vybavením společnosti. Úroková sazba je pohyblivá sazba základní sazby + 2%, složená měsíčně. Je to příklad zabezpečeného nebo nezajištěného komerčního úvěru?

Jelikož je komerční úvěr zajištěn na pozemcích, budovách a zařízeních společnosti, PP&E (nemovitosti, budovy a zařízení) je PP&E (nemovitosti, budovy a zařízení) jedním ze základních dlouhodobých aktiv v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucích výdajů, byl by příkladem zabezpečeného komerčního úvěru.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Bankovní linka Bankovní linka Bankovní linka nebo úvěrová linka (LOC) je druh financování, které banka nebo jiná osoba poskytuje společnosti, korporaci nebo vládnímu subjektu.
  • Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka).
  • Recourse Loan Recourse Loan (Debt) Regresní půjčka - alternativně známá jako regresní dluh - je typ půjčky, díky níž je dlužník 100% odpovědný za jakýkoli nevyrovnaný zůstatek. Pokud je tržní hodnota aktiva nižší než výše půjčky, může věřitel jít za dalšími aktivy dlužníka, aby vyrovnal další ztrátu. To platí i v případě, že ostatní aktiva nebyla použita jako zajištění půjčky.
  • Nástroj revolvingového úvěru Nástroj revolvingového úvěru Nástroj revolvingového úvěru je úvěrová linka, která je sjednána mezi bankou a podnikem. Dodává se se stanovenou maximální částkou a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found