EBIAT (zisk před úrokem po zdanění) - přehled, vzorec, použití

EBIAT nebo Evarování Bdříve nterest After Taxes, je finanční metrika, která měří ziskovost společnosti a provozní efektivitu. Výpočet EBIAT odstraňuje daňové výhody získané z dluhového financování Dluh vs. kapitálové financování Dluh vs. kapitálové financování - co je pro vaše podnikání nejlepší a proč? Jednoduchá odpověď je, že to záleží. Rozhodnutí o ekvitě versus dluh, abychom jmenovali alespoň některé, závisí na velkém počtu faktorů, jako je současné ekonomické klima, stávající kapitálová struktura podniku a fáze životního cyklu podniku. .

EBIAT poskytuje skutečný finanční obraz společnosti a vylučuje všechny prvky, které mohou potenciálně posílit nebo snížit její finanční sílu. Ukazuje, jaké by byly zisky společnosti, kdyby platila 100% řádného daňového dokladu.

Vzorec pro EBIAT

Vzorec pro výpočet EBIAT je následující:

EBIAT

Kde:

  • EBIT = Výnosy - provozní náklady + neprovozní příjem

Použití EBIAT

EBIAT může být užitečný v následujících situacích:

1. Hodnocení finanční výkonnosti

Finanční analytici používají EBIAT k vyhodnocení finanční výkonnosti společnosti při zohlednění daňového prostředí, ve kterém firma působí.

2. Získání skutečného finančního obrazu

Finanční rozhodnutí, která společnost dělá, jsou přímo pod jejich kontrolou. Daňová rozhodnutí však nejsou pod jejich kontrolou, protože daňové sazby a související zákony stanoví vláda. EBIAT pomáhá analyzovat provozní náklady společnosti tím, že zohledňuje její daňové výdaje a hodnotí její skutečný provozní zisk.

3. Vnitropodnikové srovnání

EBIAT je také užitečný pro srovnání v rámci společnosti, protože umožňuje srovnání ziskovosti společnosti v průběhu času. Poskytuje věrný obraz ziskovosti a usnadňuje lepší srovnání.

4. Pozice cash flow

EBIAT pomáhá posoudit skutečnou pozici peněžních toků společnosti. Pomáhá odhalit její likviditu. Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. nebo skutečná dostupnost hotovosti, která může být použita k vyrovnání jejího dluhu a jiných finančních závazků.

Ilustrativní příklad

Společnost A dosáhla v předchozím finančním roce výnosů 1 000 000 USD. Během tohoto období společnost také vykázala neprovozní příjem 53 000 USD. Náklady společnosti na prodané zboží Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často 165 000 $, zatímco náklady na odpisy a amortizaci byly 83 000 $. Prodejní, všeobecné a administrativní náklady SG&A SG&A zahrnuje veškeré nevýrobní náklady vzniklé společnosti v daném období. To zahrnuje výdaje, jako je nájemné, reklama, marketing, účetnictví, soudní spory, cestování, stravování, platy managementu, bonusy a další. Příležitostně může zahrnovat i náklady na odpisy ve výši 180 000 USD a různé výdaje ve výši 20 000 USD. Během období také vznikly jednorázové náklady nebo zvláštní výdaje ve výši 48 000 USD.

Zde EBIT = 1 000 000 $ - (165 000 + 83 000 $ + 180 000 $ + 20 000 + 48 000 $) + 53 000 $ = 557 000 $. Pokud je nyní sazba daně pro společnost 30%, pak se EBIAT vypočítá jako EBIT x (1 - sazba daně) = 557 000 $ x (1 - 0,3) = $389,900.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Průvodce EBIT Průvodce EBIT EBIT znamená Zisk před úroky a daněmi a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým příjmem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje.
  • EBITDAL EBITDAL EBITDAL znamená zisk před úroky, zdaněním, odpisy, amortizací a zvláštními ztrátami. Jedná se o non-GAAP měřítko zisků společnosti, které také zohledňuje zvláštní ztráty, které obvykle neočekává, že budou pravidelně vznikat.
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady
  • Průvodce nejvyššími peněžními toky Průvodce nejvyššími peněžními toky (EBITDA, CF, FCF, FCFE, FCFF) Jedná se o nejvyšší průvodce peněžními toky, který slouží k pochopení rozdílů mezi EBITDA, peněžními toky z operací (CF), volnými peněžními toky (FCF), Nevyužitý volný peněžní tok nebo volný hotovostní tok do firmy (FCFF). Naučte se vzorec pro jejich výpočet a odvodte je z výkazu zisku a ztráty, rozvahy nebo výkazu peněžních toků

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found