Obchodní modely e Commerce - hlavní typy společností e Commerce

Od svého nárůstu popularity v 90. letech a počátkem roku 2000 prošel průmysl elektronického obchodování významnou změnou. Vzhledem k tomu, že oddělení mezi offline a online téměř zmizelo, většina společností přijala jakýsi hybridní nebo omnichannel přístup k marketingu svých produktů nebo služeb. Tato příručka popisuje nejoblíbenější typy obchodních modelů elektronického obchodování.

Vzhledem k široké škále obchodních modelů a přístupů jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže rychle pochopit různé přístupy a přemýšlet o tom, jak nejlépe založit vlastní podnikání nebo jak finančně vyhodnotit podnikání v elektronickém obchodování pomocí finančního modelu.

Níže je ukázka hlavních typů obchodních modelů elektronického obchodování. Tři položky zvýrazněné zlatem budou podrobněji popsány.

Obchodní modely eCommerce

Tržiště

První hlavní kategorií v levém horním rohu diagramu jsou tržiště. Jedná se o různá místa, kde mohou prodejci uvést své produkty nebo služby, přičemž operátor trhu poskytuje platformu, která spojuje kupující a prodejce. Trh si za svou službu účtuje transakční poplatek. Mezi klasické příklady patří eBay (B2C a C2C), Amazon (B2C), Alibaba (B2B) a Fiverr. Tržiště mohou urychlit nákup a prodej zboží i služeb.

Při sestavování finančního modelu (existují různé typy finančních modelů) Typy finančních modelů Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: model 3 výkazů, model DCF, model fúzí a akvizic, model LBO, model rozpočtu. Objevte top 10 typů) pro tržiště, je důležité vytvořit model počínaje Gross Merchandise Value (GMV), což je celková hodnota transakcí se zbožím a službami na platformě. Odtamtud struktura provize určuje výnosy pro platformu a náklady se mohou značně lišit v závislosti na podnikání.

Ve většině případů prodejci vyřizují plnění (ať už si to sami hradí nebo účtují poplatky zákazníkovi), ale v některých případech, například „Fulfilled By Amazon (FBA)“, se o doručení postará také tržiště.

Z finančního modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. perspektiva, je důležité jasně zmapovat výnosový model a výdaje logickým a snadno sledovatelným způsobem.

Maloobchodníci

V přímém modelu jsou maloobchodníci zodpovědní za hledání vlastních zákazníků a mají plnou kontrolu nad zákaznickou zkušeností. Přímý obchodní model obvykle vyžaduje značné výdaje na marketing a prostředky k přivedení provozu na web. Na rozdíl od tržišť, která primárně pouze usnadňují transakce, se maloobchodníci často snaží svým zákazníkům poskytnout vybranou zkušenost a pomoci jim provést jedinečný proces zjišťování.

Maloobchodníci obvykle nevlastní své vlastní značky a místo toho prodávají značky jiných společností. Vzhledem k tlaku, který online maloobchodníci pociťují z obou stran nákupního a prodejního prostředí (tržiště nabízející nejkonkurenceschopnější ceny a hlavní značky nyní prodávající přímo zákazníkům), jsou pravděpodobně v nejnáročnější pozici obchodních modelů eCommerce popsaných v našem diagram.

Naučte se, jak vytvořit finanční model pro podnikání v elektronickém obchodování.

Značky

Značky nyní používají své vlastní webové stránky a účty sociálních médií k přímému prodeji zákazníkům. Klasickým příkladem je společnost Nike, která učinila ze svého přímého kanálu (webové stránky společnosti) nejvyšší obchodní prioritu a očekává, že do roku 2020 bude jedním z největších segmentů příjmů.

Značky jsou na druhém konci spektra od tržišť - mají nejvíce zaměřený výběr, nejvyšší úroveň přizpůsobených zkušeností a nejsilnější spojení se zákazníkem. Ve srovnání s jinými tržišti elektronického obchodování mají omezenější výběr a také nesou plnou odpovědnost za marketing a plnění svých produktů a služeb.

Vítězové i poražení

Každý z různých obchodních modelů má své klady a zápory, a přestože velikost celkového koláče elektronického obchodování stále roste, v současné rychle se měnící a stále globálnější ekonomice stále existují obrovské rozdíly mezi vítězi a poraženými.

Online tržiště a značky mají nejlepší pozici, aby zvítězily, zatímco maloobchodníci jsou s největší pravděpodobností vytlačeni, když sedí uprostřed mezi značkami a tržišti.

Na konci dne to vše závisí na celoživotní hodnotě zákazníka v poměru k pořizovacím nákladům zákazníka. Poměr LTV / CAC Poměr LTV / CAC porovnává průměrné náklady na získání zákazníka s průměrnou celoživotní hodnotou zákazníka. Poměr se používá v eCommerce a SaaS k určení, zda má obchodní model eCommerce smysl pro konkrétní podnik. Poměr celoživotní hodnoty k pořizovacím nákladům bude do značné míry funkcí návratnosti výdajů na reklamu (ROAS ROAS (návratnost výdajů na reklamu) ROAS (návratnost výdajů na reklamu) je důležitá metrika elektronického obchodu. ROAS měří výnosy generované za dolar vynaloženého marketingu. Jedná se o podobnou a alternativní metriku ziskovosti jako ROI, neboli „návratnost investic“. ROAS se běžně používá v podnicích elektronického obchodování k hodnocení účinnosti marketingové kampaně.).

Trhoviště se zaměří na cenu, služby, provedení a výběr. Značky se zaměří na vztahy a vztahy se zákazníkem, exkluzivitu a zkušenosti.

Z finančního modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. z perspektivy je důležité přemýšlet o tom, jak z elektronického obchodování, které modelujete, bude mít prospěch nebo bude bojovat z výše popsaných problémů.

Další zdroje elektronického obchodování

Když se zamyslíte nad různými typy obchodních modelů elektronického obchodování a který je pro vaši společnost nejlepší - nebo když pracujete jako finanční analytik, pro společnost, kterou se snažíte ocenit - mohou vám být užitečné následující finanční zdroje:

  • Poměr LTV a CAC CAC LTV Poměr LTV / CAC porovnává průměrné náklady na získání zákazníka s průměrnou celoživotní hodnotou zákazníka. Poměr se používá v eCommerce a SaaS
  • Zdarma výukové programy pro Excel Zdroje pro Excel Naučte se Excel online se stovkami bezplatných výukových programů, zdrojů, průvodců a podváděcích listů pro Excel! Zdroje financí jsou nejlepší způsob, jak se naučit Excel podle vašich vlastních podmínek.
  • Kurz finančního modelování elektronického obchodování
  • Školení o finančním modelování

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found