Mezinárodní číslo bankovního účtu (IBAN) - přehled, struktura, historie

Mezinárodní číslo bankovního účtu - obvykle označované jako IBAN - je systém identifikace bankovních účtů, který se používá přes národní hranice. Mezinárodně dohodnutý systém IBAN funguje jako zprostředkovatel komunikace a zpracování mezinárodních transakcí, což pomáhá omezit chyby v přepisu.

Mezinárodní číslo bankovního účtu (IBAN)

Souhrn:

  • Mezinárodní číslo bankovního účtu (IBAN) je systém identifikace čísel účtů, který zajišťuje hladký průběh mezinárodních transakcí.
  • Před vytvořením finální verze existovalo několik verzí systému IBAN - vydaných Mezinárodní organizací pro standardizaci (ISO); finální verze byla rozdělena na dvě části.
  • IBAN jsou důležité, protože umožňují snadné uskutečňování mezinárodních transakcí a významně pomáhají omezovat transakční chyby.

Struktura čísla mezinárodního bankovního účtu

Číslo mezinárodního bankovního účtu obsahuje následující informace:

  • Kód země - Kód, který je specifický pro určitou zemi
  • Kontrolní číslo - Dvouciferný kód používaný jako kontrola nadbytečnosti k detekci chyb na identifikačních číslech
  • Identifikátor banky - jedinečný identifikátor domácí banky
  • Číslo účtu - identifikátor bankovního účtu

IBAN - struktura

Zdroj

Historie čísla mezinárodního bankovního účtu

Před vytvořením systému IBAN existovaly mezi zeměmi různé standardy, pokud jde o identifikaci bankovních účtů (jejich pobočka, banka, číslo účtu a směrovací kódy). To vedlo k velkému zmatku, pokud jde o mezinárodní transakce. Důležité informace o směrování konkrétně často chyběly při provádění plateb.

ISO 9362 (jinak známý jako BIC kód nebo SWIFT kód) nevytvářel žádné specifikace pro formátování transakcí, takže každá strana transakce musela dospět k dohodě ohledně typů transakcí a identifikace účtů. Chyběl soulad s mezinárodním obchodem a výsledný zmatek.

V roce 1997 pak Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO) zveřejnila návrh ISO 13616: 1997, který byl tak flexibilní, že jej mnozí považovali za neproveditelný. Poté návrh omezili a uvedli, že každý IBAN musí mít pevnou délku a musí obsahovat pouze velká písmena. Po velkém odporu ISO návrh stáhlo a vytvořilo nový, ISO 13616: 2003. Tento návrh - vytvořený v roce 2003 - byl znovu aktualizován v roce 2007 a byl v zásadě rozdělen do dvou částí - SWIFT a IBAN.

Systém SWIFT

ISO 13616-2: 2007 je oficiálně známá jako SWIFT (společnost pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci), síť, která umožňuje finančním institucím po celém světě bezpečně odesílat a přijímat informace o finančních transakcích standardizovaným (a tedy spolehlivým) způsobem. Společnost SWIFT není odpovědná za pomoc při provádění transakcí. Místo toho odesílá platební příkazy, které je třeba analyzovat a vypořádat mezi příslušnými účty. Aby bylo možné využívat SWIFT, musí být všechny transakce mezi bankami nebo subjekty úzce spojenými s bankami.

Důležitost systému IBAN

Systém IBAN poskytuje flexibilní, ale standardizovaný formát, který se používá k identifikaci účtů, ověření údajů o transakcích a vytvoření filtru, který zachycuje chyby dat. Informace o směrování jsou vždy zahrnuty; umožňuje jedné bance (nebo finanční instituci) odeslat platbu jiné. Zahrnuty jsou také klíčové informace o každém bankovním účtu, jak je uvedeno výše. (Informace zahrnují kódy poboček, kódy zemí a kontrolní číslice, které jsou navrženy tak, aby detekovaly chyby nebo úplně ověřily číslo účtu.)

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Kontrola účtů vs spořicích účtů Kontrola účtů vs spořicích účtů Klient banky se může rozhodnout otevřít kontrolu účtů vs spořicí účty v závislosti na několika faktorech, jako je účel, snadnost přístupu nebo jiné atributy. Běžný účet je typ bankovního účtu, který se používá pro každodenní transakce. Jedná se o nejzákladnější účet, který nabízejí banky, družstevní záložny a malí věřitelé.
  • Online platební společnosti Online platební společnosti Online platební společnosti jsou odpovědné za zpracování platebních metod online nebo prostřednictvím internetu. Online platební systémy umožňují prodejci přijímat platby a kupujícímu odesílat platby přes internet. Mezi příklady online platebních společností patří PayPal, Alipay, WeChat Pay
  • Druhy retailových bank Druhy retailových bank Obecně lze říci, že existují tři hlavní typy retailových bank. Jsou to komerční banky, družstevní záložny a některé investiční fondy, které nabízejí služby retailového bankovnictví. Všichni tři pracují na poskytování podobných bankovních služeb. Patří mezi ně běžné účty, spořicí účty, hypotéky, debetní karty, kreditní karty a osobní půjčky.
  • Bankovní převod Bankovní převod Bankovní převod je elektronický převod finančních prostředků mezi lidmi nebo subjekty. Umožňuje lidem ze vzdálených míst po celém světě bezpečný přesun

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found