Blokovací smlouva - definice, význam, dopad na investory

Uzavírací smlouva se týká právně závazné smlouvy uzavřené mezi zasvěcenými osobami a upisovateli společnosti během její počáteční veřejné nabídky (IPO) Initial Public Offering (IPO) Initial Public Offering (IPO) je první prodej akcií vydaných společnost veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO, které jim zakazuje prodávat kterékoli z jejich akcií po stanovenou dobu. Tito jednotlivci mohou zahrnovat investory rizikového kapitálu, ředitele společnosti Představenstvo Představenstvo je v zásadě skupina lidí, kteří jsou voleni k zastupování akcionářů. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. , manažeři, vedoucí pracovníci, zaměstnanci a jejich rodina a přátelé.

Uzavírací smlouva

Doba blokování obvykle trvá 180 dní nebo šest měsíců, ale může trvat kdekoli od čtyř měsíců do roku. Protože obvykle neexistují žádné federální zákony Komise pro cenné papíry (SEC) Americká komise pro cenné papíry nebo burza (SEC) je nezávislá agentura federální vlády USA, která je odpovědná za implementaci federálních zákonů o cenných papírech a navrhování pravidel pro cenné papíry. Je také odpovědný za údržbu odvětví cenných papírů a burz cenných papírů a opcí, které upravují uzavírací smlouvy, o délce obvykle rozhoduje upisovatel.

Důležitost uzavíracích dohod

Než bude společnost moci vstoupit na burzu, upisovatelé budou vyžadovat, aby zasvěcenci podepsali uzavírací smlouvu. Účelem je udržovat stabilitu akcií společnosti během prvních několika měsíců po nabídce. Tato praxe zajišťuje řádný trh s akciemi společnosti po IPO. Poskytuje trhu dostatek času na zjištění skutečné hodnoty akcií. Zajišťuje také, aby zasvěcenci pokračovali v jednání v souladu s cíli firmy.

Během prodeje kontrolního podílu musí nabyvatel společnosti občas souhlasit s blokovací doložkou. Zakazuje další prodej aktiv nebo sázek po dobu sjednané doby blokování. Tento krok má zachovat cenovou stabilitu pro ostatní zúčastněné strany.

Společnosti s nepřátelským převzetím Nepřátelské převzetí Nepřátelským převzetím při fúzích a akvizicích (M&A) je akvizice cílové společnosti jinou společností (označovanou jako nabyvatel) přímým přístupem k akcionářům cílové společnosti, buď prostřednictvím nabídky nebo prostřednictvím hlasování na základě plné moci. Rozdíl mezi nepřátelským a přátelským někdy prozkoumejte podobnou cestu. Omezené nebo „uzamčené“ zúčastněné strany smějí prodávat své zásoby až po skončení doby blokování. To pomáhá zabránit oportunistickému chování některých zasvěcených osob, které by chtěly prodat akcie za nižší cenu.

Dopad blokovacích dohod na investory

Záměrem blokových dohod je poskytnout investorům ochranu. Blokovací smlouva se snaží vyhnout scénáři, kdy skupina zasvěcených osob zveřejní nadhodnocenou společnost a vyloží ji na investory a utíká se zisky. Jednotlivci, kteří mají v plánu investovat do společnosti, musí určit čas, kdy období blokování skončí. To proto, že zasvěcenci prodávající část svých akcií mohou vyvolat tlak na snížení akcií společnosti.

Uzamykací smlouva může obsahovat další ustanovení, která omezují počet akcií, které lze prodat během stanoveného časového období po skončení platnosti zamykací smlouvy. Taková ustanovení pomáhají zabránit významnému poklesu cen akcií, který může vyplynout z obrovského nárůstu nabídky.

Investoři potřebují vědět, zda existuje blokovací smlouva, protože po skončení platnosti blokovací smlouvy existuje vysoká pravděpodobnost poklesu ceny akcií.

Klíčové jídlo

Upisovatelé a zasvěcenci v IPO se dohodli na blokováních, aby zabránili zasvěcencům v oportunistickém prodeji svých akcií v daném časovém okně.

Blokovací smlouva pomáhá zmírnit tlak na volatilitu, když jsou akcie společnosti v prvních měsících. Zasvěcenci mohou volně prodávat až po uplynutí doby blokování.

Investiční dohody se týkají blokovacích dohod, protože podmínky mohou ovlivnit cenu akcie. Po uplynutí doby blokování mohou omezené osoby prodat své akcie. Když odejde značný počet zasvěcených osob, výsledkem může být drastický pokles ceny akcií.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Akcie FAANG Akcie FAANG Akcie FAANG jsou veřejně obchodovatelné akcie amerických technologických gigantů Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Google (mateřskou společností Google je Alphabet). Patří mezi nejznámější a nejvýkonnější technologické společnosti.
  • Prodejní a kupní smlouva Prodejní a kupní smlouva Prodejní a kupní smlouva (SPA) představuje výsledek klíčových obchodních a cenových jednání. V podstatě stanoví dohodnuté prvky dohody, zahrnuje řadu důležitých ochranných opatření pro všechny zúčastněné strany a poskytuje právní rámec pro dokončení prodeje nemovitosti.
  • Načasování obchodní objednávky Načasování obchodní objednávky - obchodování Načasování obchodní objednávky odkazuje na dobu použitelnosti konkrétní obchodní objednávky. Nejběžnější typy načasování obchodních objednávek jsou tržní objednávky, objednávky GTC a příkazy k vyplnění nebo zabití.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found