Variabilní rozptyl režijních výdajů - přehled a příklad

Rozptyl výdajů je termín používaný k popisu rozdílu mezi skutečnou částkou spojenou s určitým výdajem a očekávanou částkou spojenou se stejným výdajem. Jedná se o vztah rozpočtovaných nákladů vypočítaných účetními nákladů společnosti a skutečných nákladů. Rozpočtované náklady jsou známé jako variabilní režijní náklady.

Variabilní rozptyl režijních výdajů je v zásadě cena spojená s provozem podniku, která se mění s fluktuacemi provozní činnosti. Jak se úrovně produkce zvyšují nebo snižují, variabilní režijní náklady se také liší, obvykle v přímém poměru.

Variabilní rozptyl režijních výdajů

Pro danou úroveň produkční produkce produktu v daném časovém období je variabilní variabilita výdajů režijních nákladů v podstatě rozdílem mezi tím, co měly variabilní výrobní režie stát a kolik ve skutečnosti skončily.

Variabilní režijní výdaje mohou být důležitým ukazatelem při porovnávání různých forem účetnictví, správy zásob, outsourcingu určitých aspektů podnikání (jako je manipulace a přeprava) nebo dokonce při testování nových dodavatelů.

souhrn

  • Rozptyl výdajů je termín používaný k popisu rozdílu mezi skutečnou částkou spojenou s určitým výdajem a očekávanou částkou spojenou s tímto výdajem.
  • Standardní proměnnou režijní sazbu lze vyjádřit počtem odpracovaných hodin.
  • Vypočítanou variabilitu rozptylu režijních výdajů lze klasifikovat jako příznivou a nepříznivou. Pokud je rozdíl kladný, říká se, že je příznivý, a naopak.

Variabilní rozptyl režijních výdajů - matematické vyjádření

Standardní proměnnou režijní sazbu lze vyjádřit počtem odpracovaných hodin. Může zahrnovat buď celkový počet strojních hodin, počet pracovních hodin nebo obojí. V závislosti na druhu výroby se stávají důležitými faktory, jako je to, zda se výrobní proces provádí ručně nebo automatizovaně, nebo jako kombinace obou. Společnosti obvykle používají ve výrobních operacích kombinaci manuálních a automatizovaných procesů. Jako základ pro standardní nebo rozpočtovanou sazbu používají jak strojní hodiny, tak pracovní hodiny.

Vypočítanou proměnnou rozptyl režijních výdajů lze klasifikovat jako příznivý a nepříznivé. Pokud je rozdíl kladný, říká se, že je příznivý. Znamená to, že skutečné náklady na spotřební materiál, jako jsou oleje a tuky, jsou nižší, než jaké byly účtovány. Spotřební materiál spadá do kategorie nepřímých materiálů.

Příznivou odchylku lze pozorovat v případech, kdy úspory z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu se vztahují k nákladové výhodě, se kterou se společnost setká, když zvýší svou úroveň produkce. Výhoda vzniká v důsledku inverzního vztahu mezi fixními náklady na jednotku a vyrobené množství. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce se používají s výhodou k získání hromadných slev na materiály, nebo když vedení zavede efektivní opatření pro kontrolu nákladů.

Pokud je rozdíl záporný, považuje se to za nepříznivý. To znamená, že skutečné náklady se ukázaly být vyšší než náklady plánované. Nepříznivou odchylku lze pozorovat v případech, kdy se zvýší náklady na nepřímou práci, nebo když se opatření pro kontrolu nákladů ukáží jako neúčinná, nebo když dojde k chybám při plánování rozpočtu. Abychom dosáhli cílů ve strategickém plánu podniku, potřebujeme nějaký typ rozpočtu, který financuje podnikatelský plán a stanoví opatření a ukazatele výkonu. .

Variabilní rozptyl režijních výdajů - příklad

Předpokládejme, že během měsíce června je skutečná pracovní doba použitá v továrně A 100, skutečná variabilní režijní sazba je 10 $ za strojovou hodinu a rozpočtovaná variabilní režijní sazba je 12 $ za strojovou hodinu. Variabilní rozptyl režijních výdajů lze vypočítat následujícím způsobem:

Standardní variabilní režijní sazba (12 USD) - skutečná variabilní režijní sazba (10 USD) = 2 USD

Rozdíl za hodinu = 10 $ x skutečná pracovní doba (100) = 1 000 $

Variabilní rozptyl režijních výdajů = $1,000

V takové situaci se říká, že odchylka je příznivá, protože skutečné náklady jsou nižší než náklady plánované.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Průvodce platem v účetnictví Průvodce platem v účetnictví V tomto průvodci účetními mzdami vám poskytneme údaje o středních kompenzacích pro zaměstnance zaměstnané ve veřejném i soukromém účetnictví. Účetní jsou odpovědní za prověření finančních výkazů, aby zajistili přesnost a soulad se stávajícími zákony a předpisy, za plnění daňových úkolů, jako je výpočet
  • Inventoriable costs Inventoriable costs Inventoriable costs, also known as product costs, refer to the direct costs associated with the manufacturing of products for revenue generation. Před prodejem se inventář zaznamená v rozvaze jako aktivum. Prodej těchto produktů přesouvá zásoby z rozvahy do nákladového řádku nákladů na prodané zboží (COGS) ve výkazu zisku a ztráty.
  • Fixní a variabilní náklady Cena fixních a variabilních nákladů je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé
  • Šablona analýzy odchylek Šablona analýzy odchylek Tato šablona analýzy odchylek vás provede procesem analýzy odchylek pomocí sloupcové metody. Rozptylovou analýzu lze shrnout jako analýzu rozdílu mezi plánovaným a skutečným počtem. Součet všech odchylek poskytuje informace o příliš použitých nebo nedostatečně použitých hodnotách pro r

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found