Stabilní dividendová politika - přehled, implementace, cílový poměr výplat

Podnik se stabilní dividendovou politikou vyplácí v daném období stabilní dividendu, bez ohledu na volatilitu. Volatilita Volatilita je měřítkem míry fluktuací ceny cenného papíru v průběhu času. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru, aby mohli posoudit minulé výkyvy cen na trhu. Přesná výše vyplácených dividend závisí na dlouhodobých výnosech společnosti. Růst dividendy je v souladu s dlouhodobými výnosy společnosti.

Stabilní dividendová politika

Podle stabilní dividendové politiky je běžné, že společnosti rozdělují dividendy každé čtvrtletí, přičemž výplata odpovídá čtvrtletním výnosům společnosti. Lze jej však vyplatit také ročně nebo pololetně. Stabilní dividendová politika je jednou z nejpopulárnějších zásad, protože volatilita společnosti se ve výplatě dividend neodráží. Akcionáři si mohou být jisti, že výplatu dividend obdrží alespoň jednou ročně.

Dividendy a zásady dividend

Dividenda je odměna, kterou společnost dává svým akcionářům za investice do společnosti. Dividendy lze rozdělit mnoha různými způsoby, například platbou v hotovosti nebo prostřednictvím akcií akcií. Představenstvo Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni, aby zastupovali akcionáře. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. společnosti rozhoduje o tom, jakou část dividendy rozdat a jak načasovat přerozdělení zisků.

Jedním z nejdůležitějších rozhodnutí akcionářů ve společnosti je dividendová politika, kterou musí dodržovat. Na nejvyšší úrovni stojí společnost před dvěma rozhodnutími: ponechat si zisky nebo rozdělit je akcionářům. Společnost se někdy může rozhodnout ponechat si zisky ve společnosti z různých důvodů, jako jsou potenciální investiční příležitosti pro společnost, budoucí výdělky, náklady na flotaci, daňové závazky nebo jiné důvody, které společnosti omezují vyplácení dividend.

Poté, co se společnost rozhodne, co by měla se zisky udělat, je dalším krokem vytvoření dividendové politiky. Dividendová politika funguje jako nástroj, který společnosti umožňuje přilákat investory a získat preferenční zacházení na finančních trzích. Finanční trhy Finanční trhy, od samotného názvu, jsou typem tržiště, které poskytuje cestu k prodeji a nákupu aktiv, jako jsou dluhopisy , akcie, devizy a deriváty. Často se jim říká různá jména, včetně „Wall Street“ a „capital market“, ale všechny stále znamenají jedno a totéž. . Při rozhodování o tom, jaký typ dividendové politiky se má použít, hrají klíčovou roli také preference investorů.

Daňová politika země také určuje, zda by akcionář chtěl získat akcie v hotovosti nebo jako možnosti odkupu akcií.

Provádění politiky stabilní dividendy

1. Konstantní výplatní poměr

To je situace, kdy je určité stanovené procento výnosů společnosti rozděleno akcionářům jako dividendy. Mnoho společností dává přednost zásadě stálých výplat, protože managementu usnadňuje rozhodování o tom, jak velká část výdělků by měla zůstat.

2. Konstantní dividenda na akcii

Společnost rozděluje pevnou částku hotovostních dividend. Vytváří rezervu, která jim umožňuje vyplácet pevnou dividendu, i když jsou nízké příjmy nebo ztráty. Konstantní dividendová politika je vhodnější pro společnosti, jejichž výdělky zůstávají stabilní po řadu let.

3. Kombinace obou politik

Na základě kombinace těchto zásad společnost rozděluje pevnou částku pravidelné dividendy navíc k další dividendě vyplácené v souladu s jejími výdělky. Politika kombinace umožňuje vedení být flexibilní a je dobrou volbou pro společnosti, jejichž výdělky neustále kolísají.

Stabilní dividendová politika a cílový poměr výplat

Stabilní dividendovou politiku lze definovat také podle cílového výplatního poměru. Cílový výplatní poměr představuje procento výdělků, které se společnost rozhodne dlouhodobě rozdělit akcionářům. Podle modelu se očekává, že příjmy společnosti vzrostou, pokud je výplatní poměr dividend pod cílovým výplatním poměrem. Investor může vypočítat odhadovanou budoucí dividendu takto:

Očekávaná budoucí dividenda = aktuální dividenda + (očekávané zvýšení EPS x cílový poměr výplat x faktor úpravy)

Kde:

  • Faktor úpravy je počet let, během nichž dojde k úpravám dividend

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Daň z kapitálových výnosů Daň z kapitálových výnosů Daň z kapitálových výnosů je daň uvalená na kapitálové zisky nebo zisky, které jednotlivec dosahuje prodejem aktiv. Daň se ukládá až poté, co je aktivum převedeno na hotovost, a ne, když je stále v rukou investora.
  • Plán reinvestice dividend (DRIP) Plán reinvestice dividend (DRIP) Plán reinvestice dividend (DRIP nebo DRP) je plán nabízený společností akcionářům, který jim umožňuje automaticky reinvestovat své hotovostní dividendy do dalších akcií společnosti při výplatě dividendy datum. Dividendové reinvestiční plány jsou obvykle bez provize a nabízejí slevu z aktuální ceny akcií.
  • Důležitá data dividendy Důležitá data dividendy Abychom porozuměli akciím vyplácejícím dividendy, je důležitá znalost důležitých dat dividendy. Dividenda má obvykle podobu distribuce hotovosti, která se vyplácí z výnosů společnosti investorům.
  • Speciální dividenda Speciální dividenda Speciální dividenda, označovaná také jako mimořádná dividenda, je jednorázová „jednorázová“ dividenda, kterou společnost rozděluje svým akcionářům. Je oddělená od běžného cyklu dividend a je obvykle neobvykle větší než obvyklá výplata dividendy společnosti.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found