Čistý úrokový výnos - přehled a způsob jeho výpočtu

Čistý úrokový výnos je definován jako rozdíl mezi úrokovými výnosy a úrokovými náklady.

Čistý úrokový výnos - vzorec

U finančních institucí představují úrokové výnosy úrokové platby, které banka přijímá z jejich úročených aktiv, zatímco úrokové výdaje jsou náklady na správu úrokových plateb klientům z jejich vkladů.

souhrn

  • Čistý úrokový výnos je definován jako rozdíl mezi úrokovými výnosy a úrokovými náklady.
  • Úrokové výnosy jsou platby, které banka přijímá ze svých úročených aktiv, a úrokové výdaje jsou náklady na správu úrokových plateb klientům z jejich vkladů.
  • Když úrokové sazby v ekonomice rostou, čisté úrokové marže se zvětšují. Když úrokové sazby v ekonomice klesají, čisté úrokové marže se zmenšují.

Jaký typ aktiv generuje úrokový výnos pro investory?

Státní pokladniční poukázky

Úrok je definován jako rozdíl mezi kupní cenou a prodejní cenou. Pokud úrokové sazby v ekonomice poklesnou a státní pokladniční poukázky budou prodány před splatností, kapitálový zisk Kapitálový zisk Kapitálový zisk je zvýšení hodnoty aktiva nebo investice vyplývající z zhodnocení ceny aktiva nebo investice. Jinými slovy, zisk nastane, když aktuální nebo prodejní cena aktiva nebo investice přesáhne jejich nákupní cenu. vznikne.

Indexované cenné papíry

Indexované cenné papíry nabízejí úrokovou sazbu se slevou z tržní sazby a splatný zůstatek je při splatnosti upraven o inflaci. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). .

Při splatnosti, pokud je úprava kladná, je zahrnuta do úrokového výnosu. Je-li úprava záporná, bude odečitatelná vzhledem ke splnění kritéria pro odpočitatelnost úrokové sazby.

Hybridní finanční nástroje

Hybridní finanční produkty nabízejí zaručený výnos k předem stanovenému datu na základě pohybu předem určeného tržního indexu, vypláceného při splatnosti. K finančním produktům často patří smlouvy, jako je maximální úrok, minimální úrok a doba cvičení.

Jaký typ aktiv vytváří pro banku úrokový výnos?

Pro mnoho finančních institucí je čistá úroková marže primárním zdrojem příjmů. Čistou úrokovou marži bank lze interpretovat jako náklady na finanční zprostředkování. Proto je rozdíl mezi tím, co dlužníci platí za své půjčky, a tím, co dostávají z půjček.

Jednoduše řečeno, banky jsou prostředníky averze k riziku mezi vkladateli a dlužníky fondů. Banky nabízejí následující běžné finanční produkty:

  1. Obchodní a osobní půjčky
  2. Hypotéky Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytnutý hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu.
  3. Stavební půjčky
  4. Investiční cenné papíry

Úrokové výnosy

Úrokové výnosy jsou generovány prostřednictvím úrokových plateb, které banka přijímá z nesplacených půjček. Skládá se z úvěrových linek a půjček, které má instituce ve své rozvaze.

Výpočet úrokového výnosu

Úrokové výnosy se počítají z aplikace efektivní úrokové sazby na hrubou účetní hodnotu finančních aktiv. V tomto výpočtu existují pouze dvě výjimky:

  1. Finanční aktiva, která byla při nákupu znehodnocena
  2. Finanční aktiva se sníženou hodnotou úvěru
Úrokový výnos = efektivní úroková sazba * finanční aktivum

Kde:

  • Finanční aktivum se oceňuje v hrubé účetní hodnotě

Úrokové výdaje

Úrokový náklad je cena, kterou věřitel účtuje dlužníkovi při finanční transakci, nebo náklady na půjčení peněz. Jedná se o úrok, který se hromadí na nesplacených závazcích. Mezi běžné příklady patří vklady zákazníků a velkoobchodní financování.

Výpočet úrokových nákladů

Pro výpočet úrokového nákladu vynásobte efektivní úrokovou sazbu hrubou účetní hodnotou finančních závazků.

Úrokové náklady = efektivní úroková sazba * finanční odpovědnost

Čistá úroková marže

Čistá úroková marže se týká rozdílu mezi vytvořeným úrokovým výnosem a částkou úroku vyplaceného věřitelům. Jedná se o odvětvově specifický poměr ziskovosti pro banky a další finanční instituce, které půjčují úrokově výnosná aktiva.

Čistá úroková marže = [úrokový výnos - úrokový náklad] / průměrný výdělek aktiv

Úrokové sazby v ekonomice a čistý úrokový výnos

Úrokové sazby v ekonomice a čistý úrokový výnos

Rovnovážná úroková sazba je primárně ovlivněna poptávkou po vypůjčeném kapitálu a nabídkou půjčovaného kapitálu. Zvyšování úrokových sazeb prospívá bankám zvyšováním jejich čistého úrokového výnosu.

Proto v obdobích nízkých úrokových sazeb mají banky nižší čisté úrokové marže. Kladná čistá úroková marže obecně naznačuje banku, která efektivně investuje svůj kapitál, zatímco záporná čistá úroková marže znamená neúčinnost.

Finanční instituce se odklonily od úrokových výnosů

Pokles úrokových marží pro banky změnil strukturu institucí jejich operací. Bankám se podařilo zvýšit neúrokový příjem prostřednictvím obchodování, služeb a dalších finančních operací.

Banky diverzifikují svůj zdroj příjmů díky finanční stabilizaci a zvýšení finanční deregulace.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Čisté rozpětí úrokových sazeb Čisté rozpětí úrokových sazeb Čisté rozpětí úrokových sazeb se týká rozdílu mezi úrokovou sazbou, kterou finanční instituce platí vkladatelům, a úrokovou sazbou, kterou přijímá
  • Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (or T-Bills in short) are a short-term financial instrument that is emited the US Treasury with splatties range from few days up to 52 týdnů (jeden rok). Jsou považovány za nejbezpečnější investice, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států.
  • Úroková sazba Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny.
  • Úrokové výnosy Úrokové výnosy Úrokové výnosy jsou částky zaplacené účetní jednotce za půjčení peněz nebo za to, že její účetní jednotka použila své finanční prostředky. Ve větším měřítku je úrokový příjem částka vydělaná z peněz investora, které umístí do investice nebo projektu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found