Krátký úrok - definice, jak zkrátit akcie, vzorec

Krátký úrok označuje počet krátce prodaných akcií, které ještě nebyly odkoupeny nebo pokryty. Krátký zájem společnosti lze označit jako absolutní počet nebo jako procento akcií v oběhu. Krátký zájem zkoumají investoři, aby pomohli určit převládající sentiment trhu vůči akciím. Běžné akcie Běžné akcie jsou typem cenného papíru, který představuje vlastnictví vlastního kapitálu ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií. .

Krátký úrok

Krátký zájem: Zkratování akcií

Připomeňme, že krátký úrok je „počet krátce prodaných akcií, které však ještě nebyly zpětně odkoupeny nebo pokryty.“ Proto se zvyšuje, když více investorů zkrátí akcie. Níže je uveden proces zkrácení akcie:

1. Půjčte si akcie

Obchodník obvykle kontaktuje svého makléře, který vyhledá jiného investora, který vlastní akcie, aby si od nich akcie vypůjčil s příslibem vrácení akcií k předem určenému datu. Makléřská společnost může také obchodníkovi půjčit akcie z jeho vlastních majetkových účastí. Obchodník platí poplatky Poplatek za službu Poplatek za službu, nazývaný také poplatek za službu, se vztahuje na poplatek vybíraný k zaplacení služeb, které se vztahují k kupovanému produktu nebo službě. a / nebo úrok zprostředkovateli za zapůjčení akcií.

2. Prodejte akcie

Obchodník poté okamžitě prodá akcie na otevřeném trhu Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou mechanismy obchodování založené na nabídkách a objednávkách.

3. Výkup akcií

Jelikož hodnota akcie klesá, obchodník ji poté odkoupí za nižší cenu. Zpětný odkup krátkých akcií se označuje jako krátké krytí Krátké krytí Krátké krytí, také nazývané „nákup na krytí“, označuje nákup cenných papírů investorem za účelem uzavření krátké pozice na akciovém trhu. Tento proces úzce souvisí s krátkým prodejem. Krátké krytí je ve skutečnosti součástí krátkého prodeje.

4. Vraťte zásoby

Obchodník poté vypůjčené akcie vrátí brokerovi a získá zisk. Zisk je rozdíl mezi cenou, kterou obchodník obdržel při prodeji akcie, a cenou, kterou zaplatil za odkup akcií. Pokud však cena akcií vzroste poté, co obchodník prodá nakrátko, utrpí ztrátu, když bude muset za odkoupení akcie zaplatit vyšší cenu.

Ve výše uvedených krocích se vytvoří krátký úrok, když obchodník prodá akcie, ale akcie ještě neodkoupil (kroky 2–3).

Důležitost krátkého úroku

Krátký zájem o společnost se používá k hodnocení sentimentu kolem jejích akcií. Jinými slovy poskytuje pohled na to, jak investoři vnímají akcie společnosti. U většiny akcií existuje průměrná výše krátkého úroku, který obvykle drží investoři.

Když se zvýší krátký zájem společnosti, je to často varovný signál, že sentiment akcií je medvědí (negativní) a že investoři očekávají pokles ceny akcií. Na druhé straně, když klesá, poskytuje to investorům indicii, že sentiment akcií je býčí (pozitivní).

I když je pro investory důležitý krátký úrok, neměl by být při rozhodování o investicích jediným určujícím faktorem.

Vzorec pro krátký úrok

Krátký úrok může být vyjádřen jako absolutní číslo nebo jako procento float. Při vyjádření úroku v procentech se používá následující vzorec:

Krátký zájem - vzorec

Příklad krátkého úroku

ShortSqueeze.com poskytuje informace o krátkém objemu zájmu veřejných společností. Facebook (Ticker: FB) vykazuje krátký zájem 34 462 100 s 2 380 703 100 akciemi ve floatu. Určete krátký úrok pro Facebook jako procento.

Ukázkový výpočet

Porozumění krátkému stisknutí

Když mluvíme o krátkém zájmu, často se objeví téma krátkého stlačení. Krátké stlačení se používá k popisu situace, kdy akcie s významným množstvím krátkého úroku dramaticky vzrostou v ceně, což nutí prodejce krátkého prodeje k pokrytí svých krátkých pozic, aby nedošlo k větším ztrátám.

Krátké stlačení je obvykle způsobeno náhlým pozitivním vývojem akcií, což má za následek silný býčí sentiment a prudce rostoucí cenu akcií. Obchodníci, kteří nekryjí své krátké pozice, riskují, že v krátkém stisku utrpí značné ztráty. Akcie s vysokým krátkým úrokem jsou náchylnější k krátkému stlačení.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Medvědí a býčí býčí a medvědí profesionálové v oblasti podnikových financí pravidelně označují trhy jako býčí a medvědí na základě pozitivních nebo negativních cenových pohybů. Medvědí trh se obvykle považuje za existující, když došlo k poklesu cen o 20% nebo více od vrcholu, a býčí trh se považuje za 20% zotavení z dna trhu.
  • Dlouhé a krátké pozice Dlouhé a krátké pozice V investování představují dlouhé a krátké pozice směrové sázky investorů, že cenný papír buď stoupne (pokud je dlouhý), nebo dolů (pokud je krátký). Při obchodování s aktivy může investor zaujmout dva typy pozic: dlouhou a krátkou. Investor může buď koupit aktivum (v dlouhodobém horizontu), nebo jej prodat (v krátkodobém horizontu).
  • Signalizace Signalizace Signalizace označuje akt použití zasvěcených informací k zahájení obchodní pozice. Dochází k němu, když zasvěcená osoba uvolní zásadní informace o společnosti, která spustí nákup nebo prodej jejích akcií lidmi, kteří obvykle zasvěcené informace nedisponují. Akce zasvěcených osob jsou považovány za tržní signál pro cizince.
  • Vlastní kapitál akcionářů Vlastní kapitál akcionářů Vlastní kapitál akcionářů (také známý jako vlastní kapitál akcionářů) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found