Dynamika trhu - přehled, ekonomické modely a přístupy

Dynamika trhu se týká sil, které ovlivňují ceny a chování výrobců a spotřebitelů. Síly vedou k tvorbě cenových signálů. Kolísání poptávky a nabídky daného produktu nebo služby vytváří cenové signály.

Dynamika trhu

Dynamika trhu může ovlivnit jakékoli odvětví, ekonomiku, obchodní model nebo dokonce vládní politiku. Cena, poptávka a nabídka jsou ovlivňovány dynamickými silami, ale nemusí být vždy racionální. Znamená to, že emoce investorů nebo jiné vlastnosti, jako je averze k riziku Averze k riziku Averze k riziku odkazuje na tendenci ekonomického subjektu přísně upřednostňovat jistotu před nejistotou. Ekonomický agent vykazující averzi k riziku se považuje za averzi k riziku. Formálně agent averze k riziku přísně upřednostňuje očekávanou hodnotu hazardu před samotným hazardem. , může také řídit akce, které investoři, spotřebitelé a obchodníci podnikají.

souhrn

  • Dynamika trhu se týká sil, které ovlivňují ceny a chování výrobců a spotřebitelů.
  • Ekonomika na straně nabídky je založena na teorii pobídek pro investory, aby více investovali za účelem zvýšení produkce v ekonomice.
  • Ekonomika na straně poptávky funguje na principu, že vysoká agregátní poptávka v ekonomice je nejzákladnějším hnacím motorem ekonomického růstu.

Dynamika trhu v ekonomických modelech

Mnoho ekonomických modelů a teorií je tvořeno dynamikou trhu. Tvůrci politik mají různé názory na to, co je nejlepší ke stimulaci ekonomiky nebo k dosažení hospodářského růstu. Existují dva primární ekonomické přístupy: přístup na straně nabídky a na straně poptávky.

Dynamika ekonomiky na straně nabídky

Ekonomika na straně nabídky je založena na teorii pobídek pro investory, aby více investovali za účelem zvýšení produkce v ekonomice. Základním principem je, že nejdůležitějším determinantem ekonomického růstu je nabídka zboží a služeb nebo výroba.

Ekonomika na straně nabídky zahrnuje daňovou politiku, měnovou politiku Měnová politika Měnová politika je hospodářská politika, která řídí velikost a tempo růstu peněžní zásoby v ekonomice. Je to mocný nástroj k regulaci makroekonomických proměnných, jako je inflace a nezaměstnanost. a regulační politika. Je zastáncem významného snížení daní a snadno dostupného úvěru pro investory a podnikatele. Účastníci trhu dodávají více zboží a poskytují ekonomické výhody (z hlediska vytváření pracovních míst atd.), Které následně stékají do zbytku ekonomiky.

Známá je také jako politika udržovacího proudu, neboli Reaganomics Reaganomics Reaganomics označuje hospodářskou politiku, kterou navrhl americký prezident Ronald Reagan během svého prezidentství v 80. letech. Tyto politiky byly zavedeny v boji proti dlouhému období pomalého ekonomického růstu, vysoké nezaměstnanosti a vysoké inflace, ke kterému došlo za prezidentů Geralda Forda a Jimmyho Cartera. , protože to popularizoval bývalý americký prezident Ronald Reagan.

Dynamika poptávkové ekonomiky

Ekonomika na straně poptávky je diametrálně opačná než ekonomika na straně nabídky. Funguje na principu, že vysoká agregátní poptávka v ekonomice je nejzákladnějším hnacím motorem ekonomického růstu. Říká, že ke skutečnému vytváření bohatství může dojít pouze na trhu, který se vyznačuje vysokou poptávkou po zboží a službách. Vede to ke zvýšení spotřebitelských výdajů, což vytváří zisky pro podnik.

Podniky pak mohou expandovat a vytvářet pracovní příležitosti. Rovněž tvrdí, že vysoká úroveň zaměstnanosti a vyšší mzdové sazby mohou stimulovat agregátní poptávku, zatímco nižší mzdové sazby nebo snížení daní pro podniky neposkytují žádný ekonomický přínos. Důvodem je to, že další prostředky ušetřené v důsledku snížení daní nebo nízkých mzdových sazeb nejsou investovány do podnikání, ale místo toho jsou použity pro zpětné odkupy akcií a platby vedoucím pracovníkům.

Je také známá jako keynesiánská ekonomie. Keynesiánská ekonomická teorie Myšlenka vychází z ekonomických cyklů rozmachu a rozpadu, které lze očekávat od ekonomik volného trhu a staví vládu jako „protiváhu“, po ekonomovi Johnu Maynardovi Keynesovi, který teorii nejprve navrhl.

Dynamika trhů s cennými papíry

Ekonomické modely vyrobené pro fyzické zboží nebo služby jsou snáze vyčíslitelné na rozdíl od modelů pro finanční trhy. Na finančních trzích je faktorem spekulace Spekulace Spekulace je nákup aktiva nebo finančního nástroje s nadějí, že se cena aktiva nebo finančního nástroje v budoucnu zvýší. a sentiment investorů vede ke zvýšení volatility a ztěžuje kvantifikaci dynamických sil převládajících na daném trhu.

Finanční profesionálové, jako jsou obchodníci a další institucionální investoři, rozumějí fungování trhů a mají přístup k tržním informacím a metrikám, které lze použít k analýze a pochopení tržních trendů. Na základě těchto skutečností lze očekávat, že učiní racionální investiční rozhodnutí. Mohou také poradit svému klientovi, aby činil racionální rozhodnutí.

To však nemusí platit pro všechny účastníky trhu. Neprofesionály na finančním trhu mohou být vedeni neúplnými informacemi a znalostmi a chamtivostí. Může to vést k nadměrným spekulacím a volatilitě na trhu.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Produkty a služby Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vychází z
  • Institucionální investoři Institucionální investor Institucionální investor je právnická osoba, která shromažďuje finanční prostředky mnoha investorů (což mohou být soukromí investoři nebo jiné právnické osoby), aby
  • Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka odkazuje na koncept nabídky a poptávky, ale je aplikován v makroekonomickém měřítku. Agregovaná nabídka a agregátní poptávka jsou vyneseny proti agregované cenové hladině v zemi a agregovanému množství vyměněného zboží a služeb

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found