Pravidlo čisté současné hodnoty - přehled, způsob výpočtu, důležitost

Pravidlo čisté současné hodnoty je investiční koncept, který uvádí, že projektů by se mělo účastnit, pouze pokud prokáží pozitivní čistou současnou hodnotu (NPV). Dále by neměl být prováděn žádný projekt nebo investice se zápornou čistou současnou hodnotou.

Pravidlo čisté současné hodnoty

Vysvětlení čisté současné hodnoty (NPV)

Čistá současná hodnota (NPV) je vypočítaný rozdíl mezi čistými peněžními přítoky a čistými peněžními odtoky za určité období. NPV se běžně používá k hodnocení projektů v kapitálovém rozpočtu a také k analýze a porovnání různých investic.

Čistá současná hodnota = současná hodnota peněžních toků - současná hodnota peněžních odtoků

Kladná čistá současná hodnota naznačuje, že projekt nebo investice je zisková při diskontování peněžních toků určitou diskontní sazbou, zatímco záporná čistá současná hodnota naznačuje, že projekt nebo investice jsou nerentabilní.

Diskontní sazba, známá také jako požadovaná míra návratnosti Požadovaná míra návratnosti Požadovaná míra návratnosti (překážková sazba) je minimální výnos, který investor očekává za svou investici. Požadovaná míra návratnosti je v zásadě minimální přijatelná kompenzace úrovně rizika investice. , je úroková sazba, která se používá k určení současné hodnoty řady peněžních toků. U interních projektů lze sazbu označovat jako náklady na kapitál, což je požadovaný výnos, který je nutný k tomu, aby byl projekt užitečný.

Pozitivní NPV projekty v zásadě ukazují, že současná hodnota peněžních toků generovaných z projektu nebo investice přesahuje náklady požadované pro projekt. Proto se o pozitivním projektu NPV nebo investici říká, že „vytváří hodnotu“. Negativní NPV projekt nebo investice ukazuje, že náklady převyšují generované peněžní toky, a říká se, že „ničí hodnotu“.

Výpočet čisté současné hodnoty

Časová hodnota peněz je založena na myšlence financí, že peníze v současnosti mají větší hodnotu než peníze v budoucnosti.

Například pokud vám bude nabídnuto buď 100 $ dnes, nebo 100 $ o rok později. Racionální člověk by dnes měl raději 100 $. Intuitivně, pokud jste dnes měli 100 $, můžete peníze investovat na jeden rok a mít více než 100 $. Navíc za předpokladu, že existuje inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který se týká zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). 100 $ za jeden rok by nemělo ani stejnou kupní sílu jako dnes, takže přijetí 100 $ by vás mohlo ještě zhoršit.

A teď, co kdyby vám bylo nabídnuto buď 100 $ dnes, nebo 105 $ o rok později. Odpověď nyní není tak jasná a závisí především na tržních podmínkách, především na úrokové sazbě, kterou byste dostali při investování 100 $ na jeden rok.

Pokud byla úroková sazba pro jednoroční investici vyšší než 5%, pak byste dnes dali přednost 100 USD, abyste je mohli investovat. Pokud byla úroková sazba nižší než 5%, raději byste si vzali 105 $, protože by to mělo investovanou hodnotu více než 100 $. A konečně, pokud by úroková sazba byla přesně 5%, pak byste byli lhostejní mezi těmito možnostmi.

Je zřejmé, že výše uvedený je zjednodušený příklad, který nezahrnuje žádná rizika ani jiné faktory; ilustruje však základní koncept, který stojí za pravidlem NPV.

Jak již bylo zmíněno dříve, úroková sazba se také označuje jako diskontní sazba a pro projekty by představovala očekávaný výnos u ostatních projektů se stejným rizikem.

Praktický příklad

Společnost má možnost investovat do projektu, jehož zpočátku stojí 1200 USD. Projekt generuje každý rok po dobu šesti let 500 $. Ve třetím roce to však vyžaduje druhé výdaje ve výši 1 200 $. Měl by být projekt realizován za cenu kapitálu 10%?

Rok0123456
Odtok hotovosti-120000-1200000
Příliv hotovosti0500500500500500500
Síť-1200500500-700500500500
Současná hodnota-1200455413-526342310282
Náklady na kapitál10%Čistá současná hodnota$69

Lze jej vypočítat pomocí finanční kalkulačky nebo v tabulce. Je třeba provést následující obecné kroky:

1. Rozložte peněžní odtoky a přítoky pro každé časové období.

2. Čisté peněžní odtoky a přítoky jejich přidáním.

3. Vypočítejte současnou hodnotu každého peněžního toku diskontováním se stanovenými náklady na kapitál Náklady na kapitál Náklady na kapitál jsou minimální míra návratnosti, kterou musí podnik vydělat před vytvořením hodnoty. Než může podnik dosáhnout zisku, musí přinejmenším generovat dostatečný příjem k pokrytí nákladů na financování svého provozu. .

4. Přidejte současnou hodnotu všech peněžních toků, abyste dosáhli čisté současné hodnoty.

Ve výše uvedeném příkladu je NPV +$69. Jelikož je to pozitivní, na základě pravidla NPV by měl být projekt proveden.

Důležitost pravidla čisté současné hodnoty

Pravidlo NPV se jeví jako jednoduchý koncept. Vedení společností to však někdy ani nevyužije k určení, zda vytvářejí nebo ničí hodnotu pro akcionáře či nikoli. Pokud společnost důsledně provádí negativní NPV projekty, ničí hodnotu kapitálu, protože kapitál použitý k financování projektů je nákladnější než návratnost, kterou vydělávají.

Obecně platí, že pokud společnost nemůže najít pozitivní projekt NPV, měla by kapitál vrátit akcionářům prostřednictvím dividendy nebo zpětného odkupu akcií Zpětný odkup akcií Odkupem akcií se rozumí situace, kdy se vedení veřejné společnosti rozhodne zpětně odkoupit akcie společnosti veřejnosti. Společnost se může rozhodnout odkoupit svůj podíl vyslat tržní signál, že její cena akcií se pravděpodobně zvýší, nafouknout finanční metriky vyjádřené počtem akcií v oběhu (např. Zisk na akcii nebo EPS), nebo jednoduše proto, že chce zvýšit svou vlastní kapitálový podíl ve společnosti. . Společnost, která ignoruje pravidlo NPV, bude špatnou dlouhodobou investicí kvůli špatné správě a řízení společnosti.

Zdůrazňuje, že společnost by neměla být nebo investovat pouze kvůli investování. Vedení společnosti by si mělo dávat pozor na náklady na kapitál i na jejich rozhodnutí o alokaci kapitálu. Investoři by měli pečlivě sledovat, jak vrcholoví manažeři využívají nadbytečné peněžní toky a zda dodržují pravidlo NPV.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Osvědčené postupy pro kapitálové rozpočtování Osvědčené postupy pro kapitálové rozpočtování Kapitálové rozpočtování se týká rozhodovacího procesu, který společnosti sledují, pokud jde o kapitálově náročné projekty, které by měly provádět. Takovými kapitálově náročnými projekty může být cokoli, od otevření nové továrny po výrazné rozšíření pracovní síly, vstup na nový trh nebo výzkum a vývoj nových produktů.
  • Diskontní sazba Diskontní sazba V podnikových financích je diskontní sazba míra návratnosti použitá k diskontování budoucích peněžních toků zpět na jejich současnou hodnotu. Tato sazba je často váženou průměrnou kapitálovou cenou společnosti (WACC), požadovanou návratností nebo překážkovou sazbou, kterou investoři očekávají v poměru k riziku investice.
  • Dividenda vs Zpětný odkup / odkup akcií Dividenda vs Odkup / odkup akcií Akcionáři investují do veřejně obchodovaných společností za účelem zhodnocení kapitálu a příjmu. Existují dva hlavní způsoby, jak společnost vrací zisky svým akcionářům - hotovostní dividendy a zpětné odkupy akcií. Důvody strategického rozhodnutí o zpětném odkupu dividend a akcií se u jednotlivých společností liší
  • Hodnota pro akcionáře Hodnota pro akcionáře Hodnota pro akcionáře je finanční hodnota, kterou vlastníci firmy dostávají za vlastnictví akcií ve společnosti. Vytvoří se zvýšení hodnoty pro akcionáře

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found