Křížová záruka - přehled, jak to funguje a praktický příklad

Křížovou zárukou se rozumí ujednání mezi dvěma nebo více spřízněnými společnostmi o poskytnutí záruky vzájemných závazků. Taková záruka se běžně poskytuje mezi společnostmi obchodujícími ve stejné skupině nebo mezi mateřskou společností a jejími dceřinými společnostmi. Křížová záruka chrání společnost, které vznikl závazek (například půjčka Překlenovací půjčka Překlenovací půjčka je krátkodobá forma financování, která se používá ke splnění současných závazků před zajištěním trvalého financování. Poskytuje okamžitý peněžní tok, když je financování potřeba, ale překlenovací půjčka přichází s relativně vysokými úrokovými sazbami a musí být zajištěna nějakou formou zajištění) ze ztráty svých aktiv, pokud nesplní své závazky.

Křížová záruka

Pokud si jedna společnost ve skupině společností vypůjčí půjčku od banky a ostatní spřízněné společnosti poskytnou křížovou záruku, věřitel získá záruku, že půjčka bude splacena. Pokud dlužník neprovede splátky jistiny a úroků Úrokový náklad Úrokový náklad vyplývá ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Časový plán by měl nastínit všechny hlavní dluhy, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením času, kdy může věřitel požadovat, aby ručitelé splatili půjčku jménem dlužníka.

Jak funguje křížová záruka

V dohodě o křížové záruce se poskytovatel záruky označuje jako „ručitel“, zatímco osoba nebo subjekt, kterému se záruka poskytuje, se označuje jako „dlužník“ nebo „věřitel“. Osoba nebo subjekt, jehož platba je zajištěna zárukou, se označuje jako „jistina“ nebo „dlužník“. Pro veřejnou společnost Soukromá vs Veřejná společnost Hlavní rozdíl mezi veřejnou a veřejnou společností spočívá v tom, že s akciemi veřejné společnosti se obchoduje na burze cenných papírů, zatímco s akciemi soukromé společnosti nikoli. , může být od akcionářů požadováno schválení křížové záruky, než nabude účinnosti.

Jedním ze způsobů, jak funguje křížová záruka, je situace, kdy mateřská společnost a její dceřiná společnost Dceřiná společnost Dceřiná společnost (sub) je obchodní subjekt nebo společnost, která je plně vlastněna nebo částečně ovládána jinou společností, která se označuje jako mateřská nebo holdingová společnost. Vlastnictví je určeno procentem akcií držených mateřskou společností a vlastnický podíl musí činit alespoň 51%. navzájem garantovat finanční závazky. Mateřská společnost se zavazuje platit věřitelům, pokud dceřiná společnost neprovede dohodnuté platby podle své dohody s věřitelem. Ručitel se někdy může rozhodnout zaručit pouze část půjčky.

Pokud je půjčka příliš velká na to, aby ji jedna společnost mohla zaručit, může několik spřízněných společností nabídnout pokrytí poměrné části celkového úvěru. Pokud dlužník není schopen splácet dohodnuté splátky, odpovídá za splnění splácení úvěru každý z ručitelů.

Záruční smlouva

Záruční smlouva je dohoda, na jejímž základě se ručitel zavazuje převzít odpovědnost za finanční závazky jiného subjektu v případě, že tento subjekt nebude schopen splnit závazky v dohodnutém čase. Dohoda také nastiňuje konkrétní oblasti, které ručitel slibuje poskytnout, pokud nezaručuje celou půjčku.

Smlouva o záruce dává věřiteli převahu v transakci a dohodu lze uzavřít u soudu. V zásadě může soud pohlížet na záruční dohodu jako na záruku odpovědnosti, která kompenzuje věřiteli ztráty způsobené tím, že jistina neprovede pravidelné platby podle potřeby. Smlouva o záruce proto slouží jako další forma zabezpečení.

Požadavky na zveřejnění křížových záruk

Podle výkladu Rady pro finanční účetní standardy (FASB) 45 jsou ručitelé finančních závazků povinni takové sliby zveřejnit a zaznamenat. Ručitel je povinen zaznamenat reálnou hodnotu záruky jako závazek ve svých účetních knihách. Zápis by měl být proveden na začátku období, kdy společnost poskytla záruku jinému. Výklad 45 však vyjímá určité typy společností, jako jsou leasingové a pojišťovací společnosti, které poskytují záruky při svém běžném podnikání.

Požadavek FASB také osvobozuje mateřské společnosti, které poskytují záruku svým dceřiným společnostem, od zaznamenávání takových slibů jako závazku do své rozvahy. Mateřská společnost však musí zveřejnit povahu záruky, maximální odpovědnost, pokud je společnost povinna uhradit dluh dlužníka, a kroky, které ručitel použije k vymáhání peněz od dlužníka. Pokud jsou ručitel a dlužník společnostmi, které nejsou ve spojení, měla by být transakce zaznamenána v rozvaze jako závazek.

Praktický příklad křížové záruky

Společnost ABC je mateřskou společností společnosti XYZ Company. Dceřiná společnost XYZ hodlá získat pro svůj závod na montáž motocyklů novou patentovanou technologii. Tato technologie bude společnost stát přibližně 10 milionů dolarů. NMN Bank již souhlasila s půjčením 10 milionů USD dceřiné společnosti XYZ za podmínky, že společnost obdrží záruku od jiné společnosti.

Ve výsledku XYZ oslovila svou mateřskou společnost ABC, aby se stala jejím ručitelem za půjčku. ABC poté souhlasila s požadavkem a podepsala záruční smlouvu, která nastiňuje garantovanou částku a podmínky záruky.

Záruka proti proudu vs. Záruka proti proudu

Následné a předcházející záruky jsou hlavními formami křížové záruky, které zahrnují mateřskou společnost a její dceřiné společnosti.

A následná záruka je záruka poskytovaná mateřskou společností pro její dceřinou společnost, aby se zajistilo věřitelům, že dceřiná společnost splní své finanční závazky. V případě, že dceřiná společnost není schopna splácet půjčku, zavazuje se mateřská společnost splácet půjčku jménem dceřiné společnosti.

Na druhou stranu, předcházející záruka je forma záruky, ve které dceřiná společnost ručí za dluhy své mateřské společnosti. Předběžná záruka nastane, když mateřská společnost nevlastní dostatek aktiv k zajištění jako půjčku a zahrnuje aktiva dceřiné společnosti k rozšíření jejího zajištění.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení křížové záruky. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Překlenovací půjčka Překlenovací půjčka je krátkodobá forma financování, která se používá ke splnění současných závazků před zajištěním trvalého financování. Poskytuje okamžitý peněžní tok, když je potřeba financování, ale zatím není k dispozici. Překlenovací půjčka přichází s relativně vysokými úrokovými sazbami a musí být zajištěna nějakou formou zajištění
  • Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka).
  • Pohotovostní financování Pohotovostní financování Ve smlouvě o prodeji a koupi domu se pohotovostní financování týká klauzule, která vyjadřuje, že nabídka je podmíněna tím, že kupující zajistí financování nemovitosti. Pohotovostní financování poskytuje kupujícímu ochranu před potenciálními právními důsledky v případě, že se obchod nepovede uzavřít.
  • Osobní goodwill Osobní goodwill Osobní goodwill je nehmotná hodnota, která vychází z úsilí nebo reputace vlastníka firmy nebo jiné fyzické osoby. To znamená, že hodnota je spojena pouze s osobou, která pracuje v organizaci, a nikoli s podnikáním samotným. V účetnictví a financích je goodwill nehmotným aktivem

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found