Správa úvěrů - přehled, úvěrová politika, kvalifikace a dovednosti

Správa úvěrů zahrnuje oddělení v bance nebo půjčující instituci, které má za úkol řídit celý úvěrový proces. Půjčování peněz je jednou ze základních funkcí banky a banky generují výnosy účtováním vyšší úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou v procentech jistiny. na půjčky, než na úroky, které platí z vkladů zákazníků.

Funkce výběru a prověření dlužníků je rolí úvěrového oddělení banky a toto oddělení je povinno ověřit kompetenci dlužníka využívat prostředky k vytváření příjmů a jejich schopnost splácet jistinu a úroky. Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na Certifikaci Finance Credit Certification CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je globální standard pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček a více. program.

Správa úvěrů

Správci věřitelů mají za úkol provádět funkce související s úvěrem a poskytovat elektronická řešení pro úvěrové transakce. Musí spolupracovat ruku v ruce s ostatními odděleními, aby dosáhli všech kreditních cílů ve stanoveném časovém rámci.

Rychlé shrnutí

  • Správa úvěrů je oddělení v bance nebo půjčující instituci, které má za úkol řídit celý úvěrový proces.
  • Správci úvěrů jsou odpovědní za provádění prověrek potenciálních zákazníků s cílem určit jejich schopnost splácet jistinu a úroky.
  • Musí být aktualizovány podle nejnovějších regulačních zákonů, aby bylo zajištěno, že úvěrové procesy jsou v souladu s nejnovějšími zákony v oboru.

Kdo je správcem úvěru?

Správce věřitele je odpovědný za řízení celého úvěrového procesu, včetně schvalování úvěru dlužníkům, hodnocení bonity potenciálních zákazníků a kontroly úvěru u stávajících dlužníků. Je od nich požadováno, aby pro banku vytvořili úvěrovou politiku, která pomůže řídit úroveň úvěrového rizika. Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke kterému může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy. , hlavně expozice. Úvěrová politika je důležitým prvkem financí podniku a poskytuje pokyny ohledně výše úvěru poskytovaného zákazníkům, způsobu provádění inkas a výše ztrát z nedobytného dluhu, která je považována za přijatelnou.

Správci úvěrů musí být informováni o regulačních zákonech upravujících úvěrový průmysl. Musí také znát současné trendy v oboru, aby věděli, zda schválit konkrétní typy půjček či nikoli a zda budou pro banku přínosné.

Správci úvěrů jsou povinni připravovat a odesílat periodické zprávy vrcholovému vedení s podrobným popisem stavu všech půjček poskytovaných věřitelům. Zpráva může obsahovat informace o celkové výši schválených půjček, výši nesplacených půjček, ztrátách z nedobytných pohledávek Opravná položka k pochybným účtům Opravná položka k pochybným účtům je účet protiúčtu, který je spojen s pohledávkami a slouží k vyjádření skutečné hodnoty pohledávky. Částka představuje hodnotu pohledávek, za které společnost neočekává platbu. a kroky, které úvěrové oddělení podniká ke shromažďování plateb z účtů, které nejsou v pořádku.

Úvěrová politika ve správě úvěrů

Úvěrová politika je zásadním dokumentem pro každou půjčovací společnost a poskytuje pokyny k tomu, jak společnost poskytuje půjčky zákazníkům a jak shromažďuje zpožděné platby na účtech po splatnosti. Je to páteř úvěrového oddělení a používá se k určení, kterým zákazníkům je poskytován úvěr, a platebním podmínkám pro klienty, kterým byl úvěr poskytnut. Úvěrová politika také stanoví limity pro nevyřízené účty a postupy pro nakládání s účty, které nejsou v platnosti.

Níže jsou uvedeny klíčové komponenty úvěrové politiky:

1. Úvěrové podmínky

Sekce úvěrových podmínek se zabývá platebními podmínkami, které společnost nastaví při poskytování úvěru zákazníkům. To znamená, že když úvěrové oddělení schválí žádost o půjčku, bude muset souhlasit, kdy je splatná platba. Platební podmínky budou také zahrnovat pokuty za pozdní platbu a slevy za včasnou platbu.

2. Vklady

Sekce vkladů poskytuje částku, kterou bude společnost požadovat, aby dlužník zaplatil předem po prodloužení úvěru.

3. Úvěrové standardy

Společnost může vyžadovat, aby potenciální dlužníci splnili konkrétní finanční sílu, aby získali nárok na úvěr. Společnosti mohou používat kreditní skóre, jako je skóre FICO Skóre FICO Skóre FICO, běžněji známé jako kreditní skóre, je třímístné číslo, které se používá k posouzení toho, jak je pravděpodobné, že osoba splácí úvěr, pokud je dané osobě poskytnut kartu nebo pokud jí půjčitel půjčí peníze. Skóre FICO se také používá k určení úrokové sazby jakéhokoli úvěru poskytnutého k měření úvěruschopnosti dlužníka a ke stanovení, zda se na úvěr kvalifikuje.

4. Úvěrové limity

Společnost poskytuje údaj o výši úvěru, který je společnost ochotna poskytnout potenciálním zákazníkům za konkrétních okolností. Společnost může například nastavit limit půjčky ve výši 1 000 $ pro nové zákazníky a pokud chce zákazník zvýšit limit půjčky na 10 000 $, musí poskytnout finanční výkazy a historii plateb, které prokazují jejich schopnost splácet půjčku, pokud je poskytnuta.

5. Informační požadavky

Zahrnují informace, které musí půjčující společnost před poskytnutím úvěru obdržet nebo o něm vědět. Může zahrnovat zprávu o úvěru, dokumenty o žádosti o úvěr, finanční výkazy, roky podnikání, dobu trvání v aktuálním místě, jména ručitelů atd.

6. Zásady sběru

Oddíl Zásady shromažďování podrobně popisuje postupy, které úvěrové oddělení použije při zapojování se do činností inkasa u účtů po splatnosti. Průběh inkasa může začít oznámením volání inkasním agenturám a právními kroky, pokud dlužník neprovede platby na účtech po splatnosti.

Kvalifikace a dovednosti správce úvěru

Správci úvěrů jsou povinni získat minimálně bakalářský titul v oboru financí, ekonomiky nebo účetnictví. Správa úvěrů zahrnuje peníze a lidé přiřazení k oddělení musí být při práci s čísly pohodlní. Předchozí pracovní zkušenosti v oboru souvisejícím s úvěrem jsou vyžadovány pro většinu juniorských a seniorských pozic.

Jednou ze dovedností, které správci úvěrů musí mít, jsou dovednosti v mezilidských vztazích Mezilidské dovednosti Mezilidské dovednosti jsou dovednosti potřebné k efektivní komunikaci, interakci a práci s jednotlivci a skupinami. Lidé s dobrými mezilidskými dovednostmi jsou silnými verbálními i neverbálními komunikátory a jsou často považováni za „dobré s lidmi“. . Každodenní rutina zahrnuje jednání s lidmi a správce úvěru musí být schopen efektivně komunikovat a komunikovat s ostatními lidmi. Musí také prokázat vynikající schopnosti multitaskingu, aby byli schopni jednat s více zákazníky současně, aby dosáhli resortních a organizačních cílů v daných časových rámcích. Správci úvěrů by měli být podrobně zaměřeni, aby byli schopni podrobně analyzovat informace o zákaznících a určit jejich schopnost plnit úvěrové závazky.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního programu Certifieded Banking & Credit Analyst (CBCA) Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. , jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Smlouva o komerčním zapůjčení Smlouva o komerčním zapůjčení Smlouva o komerčním půjčce označuje dohodu mezi dlužníkem a věřitelem, pokud je půjčka určena pro obchodní účely. Pokaždé, když je vypůjčeno značné množství peněz, musí jednotlivec nebo organizace uzavřít smlouvu o půjčce. Věřitel poskytuje peníze, pokud dlužník souhlasí se všemi podmínkami půjčky
  • Úvěrová analýza Úvěrová analýza Úvěrová analýza je proces určování schopnosti společnosti nebo osoby splácet své dluhové závazky. Jinými slovy, jedná se o proces, který určuje úvěrové riziko nebo riziko selhání potenciálního dlužníka. Zahrnuje kvalitativní i kvantitativní faktory.
  • Úvěrová služba Úvěrová služba Úvěrová služba je způsob, jakým finanční společnost (věřitel) vybírá splátky jistiny, úroků a úschovy, které jsou splatné nebo po splatnosti. Procvičování
  • Nejlepší finanční certifikace Nejlepší finanční certifikace Seznam nejlepších finančních certifikací. Získejte přehled nejlepších finančních certifikací pro profesionály z celého světa pracující v oboru. Tato příručka porovnává nejlepších 6 programů a stává se certifikovaným finančním analytikem od různých poskytovatelů programů, jako jsou CFA, CPA, CAIA, CFP, FRM, FMVA

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found