Hloubka trhu - přehled, TradeVolume, praktický příklad

Hloubka trhu označuje schopnost trhu udržet podstatně větší objednávku bez dopadu na tržní cenu cenného papíru. Při výpočtu hloubky trhu se obvykle uvažuje obchodování v rámci jednoho konkrétního cenného papíru. V rámci obchodů se bere v úvahu celková šířka a úroveň provedených otevřených pokynů.

Hloubka trhuZdroj

Hloubka trhu také odkazuje na počet akcií dané společnosti, které lze koupit, aniž by došlo k vytvoření významné úrovně cenového zhodnocení konkrétní akcie. Při nákupu akcií společnosti s extrémně likvidní likviditou obvykle nejsou pozorovány žádné výrazné cenové pohyby. Na finančních trzích likvidita označuje, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. skladem a s velkým počtem kupujících a prodejců v daném okamžiku. V takové situaci se říká, že trh s danými konkrétními akciemi je hluboký vzhledem k velkému počtu nevyřízených pokynů, které je ještě třeba provést.

souhrn

  • Hloubka trhu označuje schopnost trhu udržet podstatně větší objednávku bez dopadu na tržní cenu cenného papíru.
  • Rovněž odkazuje na počet akcií dané společnosti, které lze koupit, aniž by došlo k vytvoření významné úrovně cenového zhodnocení konkrétní akcie.
  • Hloubka trhu sdílí úzký vztah k objemu obchodu s cenným papírem a související likviditě.

Hloubka a objem trhu

Hloubka trhu sdílí úzkou souvislost s objemem obchodu Objem obchodu Objem obchodu, známý také jako objem obchodování, označuje množství akcií nebo kontraktů, které patří danému cennému papíru obchodovanému na denní bázi konkrétního cenného papíru a souvisejícího cenného papíru. likvidita. Je však důležité si uvědomit, že vysoký objem obchodu znamená, že cenný papír vykazuje dobrou hloubku trhu. Volatilitu na trhu lze vytvořit kvůli dostatečně velké nerovnováze pokynů a je poměrně běžná i pro akcie s obecně vysokými objemy obchodů denně.

Na hlavních burzách Newyorská burza cenných papírů (NYSE) Newyorská burza cenných papírů (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě a je hostitelem 82% S&P 500, stejně jako 70 největších společností na světě. Jedná se o veřejně obchodovanou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej v USA, klíšťata byla decimalizována, což vedlo ke zvýšení celkové hloubky trhu. V minulosti byli tvůrci trhu potřební, aby zabránili nerovnováze v objednávkách, ale decimalizace zrušila jejich potřebu.

Jak je vyjádřena hloubka trhu?

Na burzách se obvykle udržuje elektronický seznam objednávek na nákup a na prodej, který je organizován podle cenových úrovní. Je to forma, ve které existuje hloubka trhu, a obecně obchodní platformy nabízejí veřejnosti zobrazení hloubky trhu.

V jiných případech lze data zakoupit výměnou za poplatek. Každá jednotlivá strana daného obchodu tak může přistupovat k seznamu příkazů k nákupu a prodeji, které čekají na provedení, který je aktualizován obchodní platformou v reálném čase.

Objednávky, které jsou brány v úvahu při hodnocení hloubky trhu, jsou udržovány v knize limitních objednávek. Odkazuje na částku, která má být obchodována pro konkrétní limitní objednávku s předem stanovenou cenou nebo výhodnou cenou pro danou velikost. Na předem stanovenou cenu se nevztahují žádná cenová omezení. Budoucí změna ceny není zahrnuta do hloubky trhu, i když pravděpodobně přiláká více objednávek.

Co znamená hloubka trhu?

Údaje o hloubce trhu umožňují obchodníkům určit směry cenového pohybu konkrétního cenného papíru. Cenné papíry, které jsou hluboké nebo mají silnou hloubku trhu, umožňují obchodníkům zadávat hromadné objednávky bez vytváření výrazných cenových pohybů. Naopak cenné papíry se špatnou hloubkou trhu mohou kolísat v závislosti na objemu zadaných pokynů.

Data také umožňují obchodníkovi využít krátkodobou volatilitu cen ve svůj prospěch a profitovat z ní. Obvykle, když společnost zahájí počáteční veřejnou nabídku (IPO) Initial Public Offering (IPO) Initial Public Offering (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO, obchodníci vědí, že po objednávkách nákupu bude obrovská poptávka.

Praktický příklad

Zvažte situaci, kdy má obchodník přístup k nabídkám nákupu a prodeje akcií společnosti Alpha. Akciová Alpha se aktuálně obchoduje za cenu 10 USD. Existuje však asi 300 nevyřízených nabídek. Sto nabídek je na 11 $, 50 na 12 $, 100 na 13 $ a dalších 50 na 15 $. K dispozici je také dalších 50 nabídek - 25 z nich je za 8 $ a 25 za 7,50 $.

Při pohledu na zadaná data může obchodník usoudit, že cena akcií Alpha půjde nahoru. Poté mohou tyto informace použít k rozhodování o nákupu nebo prodeji cenných papírů ve společnosti.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Tržní koš Tržní koš Tržní koš označuje balíček nebo skupinu produktů, které mohou být ukazateli celkové výkonnosti konkrétního odvětví, sektoru nebo segmentu trhu.
  • Klouzavý průměr Klouzavý průměr Klouzavý průměr je technický ukazatel, který mohou tržní analytici a investoři použít k určení směru trendu. Shrnuje datové body
  • Obchodní objednávka Obchodní objednávka Zadání obchodní objednávky se zdá intuitivní - tlačítko „koupit“ k zahájení obchodu a tlačítko „prodat“ k uzavření obchodu. Přestože je provádění obchodů možné takovým způsobem, je velmi neefektivní, protože vyžaduje neustálé sledování stavu zásob.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found